Go Back

Sumuštinis su rūkytu upėtakiu ir buroku

Šiame recepte pateikiami kiekiai yra orientaciniai. Viskas priklauso ir nuo duonos gabaliukų dydžio, ir nuo to, kiek norėsite vieno ar kito ingrediento prikrauti – viską galima drąsiai padidinti ar pamažinti.
Porcijų skaičius: 2 asmenims/sumuštiniai

Ingredientai.

Apelsinų sultyse marinuotas burokas

  • 1 didelis arba 2 mažesni burokai (apie 350 g)
  • 1 apelsino sultys
  • 2 valg. š. citrinos sulčių
  • 2 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • 2 valg. š. raudonojo vyno acto
  • 1 valg. š. medaus
  • 2 arb. š. česnako granulių (galite keisti smulkinta česnako skiltele)
  • 1 arb. š. druskos
  • žiupsnelis šviežiai maltų pipirų

Sumuštinis

  • 300 g karštai rūkyto upėtakio
  • 150 g marinuoto buroko
  • 80 g kreminio/tepamo sūrio
  • 1 valg. š. jogurto
  • 1,5 – 2 arb. š. krienų
  • 1 arb. š. klevų sirupo
  • žiupsnelis šviežiai maltų pipirų
  • 25 g sultenės (ar kitų salotų, tinka ir špinatai)
  • 15 g kedro riešutų
  • sauja mėgstamų žolelių (aš naudoju mėtą, kalendrą ir petražolę)
  • 2 didelės duonos riekės (naudoju kvietinę raugo duoną)
  • šiek tiek alyvuogių aliejaus duonos skrudinimui

Gamybos eiga.

Apelsinų sultyse marinuojame buroką.

  • Buroką nulupkite ir plonai supjaustykite.
  • Likusius ingredientus sumaišykite. Burokus sudėkite į negilų indą, užpilkite marinatu ir uždenkite. Laikykite šaldytuve bent 8 valandas. Kartas nuo karto indelį pajudinkite, kad marinatas apsemtų visus buroko gabaliukus.

Pasiruošiame gaminti sumuštinį.

  • Kedro riešutus pakepinkite ant vidutinės kaitros, kol gražiai paruduos.
  • Pasiruoškite upėtakį: išdarinėkite, pašalinkite ašakas, nuimkite odelę.
  • Padarykite užtepą: tepamą sūrį sumaišykite su jogurtu, krienais, klevų sirupu ir šiek tiek smulkinų žolelių.
    Dalį žolelių pasilikite papuošimui.
  • Sultenes nuplaukite ir nusausinkite.
  • Nebūtina, bet jeigu norite, jog mažiau burokų marinatų tekėtų ant duonos konstruojant sumuštinį, buroko riekeles išdėliokite ant lėkštes, išklotos popieriniu rankšluosčiu.
  • Duonos riekes apšlakstykite aliejumi ir lengvai paskrudinkite orkaitėje arba keptuvėje.

Konstruojame sumuštinį.

  • Ant duonos riekės tepkite paruoštą užtepą, jį nuklokite sultenės lapeliais, dėkite sluoksnį marinuoto buroko, paskleiskite rūkytą upėtakį. Ant upėtakio išdėliokite 3 – 4 riekeles buroko, pabarstykite kedro riešutais ir papuoškite smulkintomis žolelėmis.
  • Skaniaus varvančio kąsnio!