Sumuštinis su rūkytu upėtakiu ir buroku
Šiame recepte pateikiami kiekiai yra orientaciniai. Viskas priklauso ir nuo duonos gabaliukų dydžio, ir nuo to, kiek norėsite vieno ar kito ingrediento prikrauti – viską galima drąsiai padidinti ar pamažinti.
Porcijų skaičius: 2 asmenims/sumuštiniai
Apelsinų sultyse marinuotas burokas
- 1 didelis arba 2 mažesni burokai (apie 350 g)
- 1 apelsino sultys
- 2 valg. š. citrinos sulčių
- 2 valg. š. alyvuogių aliejaus
- 2 valg. š. raudonojo vyno acto
- 1 valg. š. medaus
- 2 arb. š. česnako granulių (galite keisti smulkinta česnako skiltele)
- 1 arb. š. druskos
- žiupsnelis šviežiai maltų pipirų
Sumuštinis
- 300 g karštai rūkyto upėtakio
- 150 g marinuoto buroko
- 80 g kreminio/tepamo sūrio
- 1 valg. š. jogurto
- 1,5 – 2 arb. š. krienų
- 1 arb. š. klevų sirupo
- žiupsnelis šviežiai maltų pipirų
- 25 g sultenės (ar kitų salotų, tinka ir špinatai)
- 15 g kedro riešutų
- sauja mėgstamų žolelių (aš naudoju mėtą, kalendrą ir petražolę)
- 2 didelės duonos riekės (naudoju kvietinę raugo duoną)
- šiek tiek alyvuogių aliejaus duonos skrudinimui
Apelsinų sultyse marinuojame buroką.
Buroką nulupkite ir plonai supjaustykite.
Likusius ingredientus sumaišykite. Burokus sudėkite į negilų indą, užpilkite marinatu ir uždenkite. Laikykite šaldytuve bent 8 valandas. Kartas nuo karto indelį pajudinkite, kad marinatas apsemtų visus buroko gabaliukus.
Pasiruošiame gaminti sumuštinį.
Kedro riešutus pakepinkite ant vidutinės kaitros, kol gražiai paruduos.
Pasiruoškite upėtakį: išdarinėkite, pašalinkite ašakas, nuimkite odelę.
Padarykite užtepą: tepamą sūrį sumaišykite su jogurtu, krienais, klevų sirupu ir šiek tiek smulkinų žolelių.Dalį žolelių pasilikite papuošimui. Sultenes nuplaukite ir nusausinkite.
Nebūtina, bet jeigu norite, jog mažiau burokų marinatų tekėtų ant duonos konstruojant sumuštinį, buroko riekeles išdėliokite ant lėkštes, išklotos popieriniu rankšluosčiu.
Duonos riekes apšlakstykite aliejumi ir lengvai paskrudinkite orkaitėje arba keptuvėje.
Konstruojame sumuštinį.
Ant duonos riekės tepkite paruoštą užtepą, jį nuklokite sultenės lapeliais, dėkite sluoksnį marinuoto buroko, paskleiskite rūkytą upėtakį. Ant upėtakio išdėliokite 3 – 4 riekeles buroko, pabarstykite kedro riešutais ir papuoškite smulkintomis žolelėmis.
Skaniaus varvančio kąsnio!