Go Back

Žygio bandelės su kopūstais

- Tai su raugu gaminama tešla, todėl ją reikia daryti iš anksto. Procesas išsidėsto per kelias dienas. Pirmąją paruošiamas įmaišas ir tešla, kuri per naktį ilsisi šaldytuve. Antrąją dieną tešla yra kočiojama ir formuojamos bei kepamos bandelės.
- Įdarui galite dėti tik kopūstus, kopūstus su sūriu ar naudoti dar kitokią mėgstamą produktų variaciją.
– Bandelėms naudoju virtą, nesūdytą kalakutieną, todėl prieš kepimą, beriu druskos dribsnių ant bandelių viršaus. Jei naudosite sūresnę mėsą, druska galite nebarstyti visai.
Porcijų skaičius: 10 bandelių

Ingredientai.

Įmaišui:

  • 15 g kvietinio raugo
  • 30 g vandens
  • 30 g miltų

Tešlai:

  • 60 g aktyvaus raugo (įmaišo)
  • 90 g vandens
  • 1 kiaušinis
  • 25 g aliejaus (pvz.: rapsų)
  • 20 g medaus
  • 1 g sausų mielių
  • 280 g kvietinių miltų
  • 5 g druskos

Įdarui:

  • ~ 240 g raugintų kopūstų
  • 100 g virtos kalakutienos
  • 50 g fermentinio sūrio (tarkuoto)

Bandelėms patepti ir pabarstyti:

  • 1 trynio
  • ½ valg. š. pieno
  • šiek tiek sezamo sėklų
  • žiupsnelis druskos dribsnių (pvz.: „Maldon“)

Gamybos eiga.

Bandelių tešla ruošiama dvi dienas: pirmąją paruošiamas įmaišas ir tešla, kuri per naktį ilsisi šaldytuve. Antrąją dieną tešla kočiojama, formuojamos bei kepamos bandelės.

    Įmaišo paruošimas.

    • Raugą sumaišykite su vandeniu, dėkite miltus ir išmaišykite iki vientisos masės. Palikite kambario temperatūroje 5 – 8 val.

    Tešlos ruošimas.

    • Tešlą patogu ruošti naudojant minkymo antgalius: kombaine ar mikseriu, bet, žinoma, minkyti galima ir rankomis.
      Visus tešlos ingredientus, išskyrus druską ir 10 g vandens, sumaišykite dubenyje. Minkykite apie 2 minutes, uždenkite ir palikite 10 – 15 min.
    • Berkite druską, pilkite 10 g vandens ir vidutiniu greičiu minkykite 8 – 10 min., kol masė taps elastinga. Tešla kiek lips prie rankų, tačiau pailsėjusi bus mažiau lipni. Kadangi, raugas kiekvienuose namuose skiriasi, jei tešla Jums atrodys per lipni, įdėkite truputį daugiau miltų (tik prisiminkite, kad kočiojant tešlą taip pat galima pabarstyti miltų).
    • Dubenį su tešla uždenkite ir palikite kambario temperatūroje 2,5 – 4 val. Paskui dėkite tešlą į šaldytuvą 12 – 16 val.
    • Prieš kočiojimą, išimkite tešlą 15 – 20 min. iš šaldytuvo ir leiskite pabūti kambario temperatūroje.
    • Stalviršį pabarstykite miltais, kad tešla nepriliptų ir kočiokite tešlą iki maždaug 32x52 cm dydžio stačiakampio. Jei kočiojant tešla limpa prie kočėlo, paviršių taip pat pabarstykite miltais.
    • Įdaro produktus ant tešlos dėkite per kelis kartus.
      Iškočiotame tešlos stačiakampio šone, paliekant vietos užlenkimui, per visą ilgį dėkite apie pusę raugintų kopūstų. Ant jų berkite apie pusę kiekio virtos kalakutienos ir sūrio. Įdarą užklokite tešla ir lengvai paspauskite.
      Šalia (žr. nuotraukose viršuje), vėl tokiu principu kaip anksčiau, išilgai dėkite likusius kopūstus, kalakutieną ir sūrį.
      Paimkite tešlą iš kitos pusės ir ja uždenkite abi dalis su įdaru ir tešlos kraštelį užkiškite už apačios.
    • Pailgą tešlos vyniotinį aštriu peiliu supjaustykite į 10 dalių. Pjaudami prilaikykite tešlą, stenkitės, kad neiškristų įdaras.
      Bandeles, geriausia su plačia mentele, prilaikant iš apačios, perkelkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą. Uždenkite ir leiskite pabūti kambario temperatūroje 1.30 – 2 val.
    • Prieš kepimą, įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių temperatūros, kepimo režimas viršus – apačia.
    • Kiaušinio trynį lengvai išplakite su pienu. Mišiniu aptepkite bandeles, pabarstykite sezamo sėklomis ir druskos dribsniais.
    • Kepkite bandeles apie 25 min., kol gražiai apskrus.