Go Back

Sumuštinių duona su raugu ir mielėmis

- Šią tešlą reikia minkyti apie 10 minučių, todėl patogiausia tai daryti kombaine arba naudojant mikserį su minkymo antgaliu (kabliu). Jei nei vieno prietaiso neturite, šiek tiek pailginkite minkymo laiką.
- Kadangi duona iškepa minkštutėlė, tešla limpa prie rankų. Jeigu esate mažiau įgudę ar bijote tokios tešlos formavimo, pirmam kartui galite šiek tiek sumažinti vandens kiekį.
Porcijų skaičius: 1 kepaliukas (~735 g)

Ingredientai.

  • 400 g miltų (naudoju 390 kvietinių ir 10 g ruginių arba tik kvietinius)
  • 100 g raugo (tinka nuimtas, tiesiai iš šaldytuvo arba aktyvus)
  • 260 g vandens
  • 50 g sviesto
  • 7 g druskos
  • 25 g medaus
  • 4 g sausų mielių
  • 1 valg. š. pieno (aptepimui)

Gamybos eiga.

  • Dubenyje sumaišykite raugą su vandeniu, sudėkite miltus. Išmaišykite iki vientisumo, uždenkite ir palikite 30 minučių.
  • Šaltą sviestą supjaustykite nedideliais gabaliukais ir palikite kambario temperatūroje.
  • Po pusvalandžio į tešlą dėkite druską, medų ir mieles. Minkykite nedideliu greičiu kelias minutes, kol produktai susijungs.
  • Minkant didesniu greičiu, pamažu, po gabaliuką dėkite sviestą. Šis etapas turėtų trukti 6 – 8 minutes. Jei sviestą sudėsite greičiau, paminkykite tešlą, kad atitiktų nurodytą trukmę. Tešla bus elastinga ir gana lipni.
  • Uždenkite dubenį ir palikite šiltoje vietoje pakilti 1 – 1,5 val.
  • Kepimo formą, kurioje kepsite duoną, ištepkite riebalais. Naudoju 30×11 cm dydžio kepimo formą.
  • Tešlą išverskite ant miltuoto paviršiaus ir formuokite pailgą kepaliuką.
    Ši tešla lips prie rankų, bet stenkitės miltų nepridėti daugiau nei reikia suformavimui.
    Formuoti galima tokiu būdu: išverstą tešlą paplokštinti, vieną kraštą lenkti link vidurio, kitą kraštą dėti ant viršaus. Tuomet suvynioti ritinį, kuris būtų panašaus dydžio į kepimo formą.
  • Uždenkite ir palikite šiltoje vietoje pakilti apie valandą.
  • Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, kepimo režimas: viršus – apačia.
    Kepaliuką patepkite pienu.
  • Kepkite 40 – 45 minutes, kol gražiai apskrus.
    Ištraukite iš orkaitės, 10 minučių leiskite pabūti kepimo formoje. Išimkite ir leiskite atvėsti.