Go Back

Šafraninė babka su džiovintomis braškėmis ir migdolų skiedrelėmis

Porcijų skaičius: 1 babka (~615 g)

Ingredientai.

Tešlai:

  • 335 g miltų
  • 150 g pieno
  • 0,12 g šafrano
  • 3 kiaušinių tryniai
  • 2 kiaušinių baltymai
  • 40 g cukraus
  • 5 g sausų mielių

Įdarui:

  • 40 g minkšto sviesto
  • 30 g rudojo cukraus
  • 15 g šaltyje džiovintų braškių miltelių
  • ¼ arb. š. kardamono
  • 40 g migdolų skiedrelių

Kita:

  • šiek tiek kokosų aliejaus ar sviesto kepimo formai ištepti
  • 1 valg. š. pieno babkai aptepti
  • ½ arb. š. šaltyje džiovintų braškių miltelių pabarstyti ant iškepusios babkos (nebūtina)

Gamybos eiga.

Tešlos ruošimas.

  • Nedideliame puode užvirinkite pieną.
  • Šafraną sutrinkite (nebūtina, galite palikti ir stambesnius siūlelius), dėkite į nedidelį dubenuką ir užpilkite 5 g užvirinto pieno. Tai padės geriau atsiskleisti šafrano skoniui ir tolygiai paskirstyti jį kepinyje.
  • Į didesnį dubenį, kuriame minkysite tešlą, suberkite miltus. Miltus užplikykite užvirusiu pienu.
  • Kol pienas su miltais atvės, 3 trynius ir 2 baltymus išplakite su cukrumi.
  • Į kiek pravėsusius miltus pilkite kiaušinių plakinį ir mieles. Minkykite apie 5 minutes (patogu mikseriu ar kombainu su minkymo antgaliu).
  • Tuomet pilkite piene pamirkusį šafraną (su visu pienu) ir mirkykite dar 10 minučių.
  • Dubenį su tešla uždenkite ir palikite pakilti apie 1,5 val.

Įdaro ruošimas.

  • Minkštą sviestą sumaišykite su cukrumi, kardamonu ir šaltyje džiovintais braškių milteliais.

Babkos formavimas.

  • Miltais pabarstykite vietą, kur kočiosite tešlą. Ši tešla yra gana lipni, bet stenkitės miltų nepadauginti.
  • Iškočiokite tešlą į maždaug 30x40 cm dydžio stačiakampį. Tikslus dydis nėra svarbus.
  • Tešlą ištepkite sviesto, braškių ir cukraus mišiniu, tolygiai paskirstykite. Ant viršaus užberkite migdolų skiedreles, jas šiek tiek prispauskite prie sviesto masės.
  • Suvyniokite tešlą į ritinį, pradedant nuo ilgosios kraštinės.
  • Ritinį išilgai perpjaukite per pusę. Supinkite pynę.
  • Kepimo formą ištepkite sviestu ar aliejumi. Į ją perkelkite babką, uždenkite ir palikite 30 – 40 minučių.
  • Kepkite įkaitintoje 190 laipsnių orkaitėje apie 25 minutes.

P.S.

  • Naudoju 30x11 cm dydžio kepimo formą. Babką galima kepti ir ne formoje, o skardoje. 
  • Skirtingi gamintojai skirtingai nurodo šafrano kiekį, tinka ir tokia pakuotė, kur nurodyta 0,1 g. Toks kiekis užima apie ¼ arb. š.
  • Tikras šafranas (nes nesunku nusipirkti jo klastotę) yra brangus prieskonis, bet ir naudoti jo reikia labai nedaug.