Go Back
Spausdinti receptą
1 from 1 vote

Raugo spurgos su vyšnių uogiene

Tvarkaraštis:
- 1 diena, rytas: įmaišo ruošimas.
- 1 diena, popietė: tešlos ruošimas ir kildinimas.
- 2 diena, rytas: tešlos kočiojimas ir spurgų formavimas, kildinimas.
- 2 diena, priešpiet: spurgų virimas.
Porcijų skaičius: 13 spurgų

Ingredientai.

Įmaišui:

  • 30 g raugo
  • 30 g vandens
  • 60 g kvietinių miltų

Spurgų tešlai:

  • 100 g įmaišo
  • 1 kiaušinis
  • 1 trynys
  • 25 g cukraus
  • 100 g pieno
  • 15 g sviesto
  • 4 g druskos
  • 3 g vanilės ekstrakto
  • 240 g kvietinių miltų

Virimui:

  • 1 l aliejaus (neutralaus skonio, pvz.: rapsų)

Įdarui ir pabarstyti:

  • 300 – 350 g vyšnių uogienės
  • 1 – 2 valg. š. cukraus pudros

Gamybos eiga.

1 diena. Įmaišo ruošimas:

  • Sumaišykite raugą (rekomenduoju jį iš vakaro pamaitinti) su vandeniu ir miltais. Šiai tešlai naudojamas kietesnis raugas, todėl sudėjus miltus, maišykite ne šaukštu, o rankomis, kol visi produktai susijungs. Uždenkite ir palikite šiltoje namų vietoje 6 – 8 valandoms. Uždengti geriausia maistine plėvele arba drėgnu rankšluosčiu, kad paviršius neišsausėtų.

1 diena. Tešlos ruošimas:

  • Nedideliame puode pašildykite pieną, neleiskite užvirti. Nuimkite nuo kaitros, sudėkite sviestą, pamaišykite ir palikite šiek tiek atvėsti.
  • Į didelį dubenį dėkite kiaušinį, trynį, cukrų, druską, vanilę, įmaišą. Pilkite pieno ir sviesto mišinį, kai pravėsta. Berkite miltus.
  • Tešlą minkykite 6 – 8 minutes vidutiniu greičiu, geriausia tai daryti mikseriu su tešlos minkymo antgaliu arba kombaine. Indą su tešla uždenkite ir palikite 10 minučių.
  • Vėl minkykite – šį kartą didesniu greičiu 5 minutes.
  • Dubenį su tešlą uždenkite ir palikite 5 – 6 valandoms šiltesnėje namų vietoje, kol pakils.
  • Perminkykite tešlą suformuojant kamuoliuką, uždenkite ir dėkite į šaldytuvą 8 – 12 val.

2 diena. Spurgų formavimas.

  • Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir dėkite ant miltais pabarstyto darbastalio.
  • Iškočiokite tešlą, kad būtų maždaug 0,5 cm storio. Jeigu tešla limpa prie kočėlo, pabarstykite miltais.
  • Stiklinės ar puodelio pagalba išpjaukite maždaug 7 – 8 cm skersmens apskritimus.
  • Apskritimus dėkite ant miltais pabarstyto paviršiaus (aš dedu ant sviestinio popieriaus, kurį vėliau patogu persikelti arčiau puodo su aliejumi).
  • Iš tešlos likučio suformuokite panašaus storio apskritimą, kuriuo galėsite išbandyti aliejaus karštumą.
  • Uždenkite maistine plėvele ir palikite 2,5 – 3,5 val. pakilti.

Spurgų virimas.

  • Supilkite aliejų į gilesnį puodą ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol pasieks 182 – 187 laipsnių temperatūrą. Patarčiau neskubinti šio proceso, o išlaukti nustačius ne patį aukščiausią kaitros lygį, nes jei užkaitinsite per daug, sumažinti temperatūrą prireiks nemažai laiko. Viso spurgų virimo metu temperatūrą galima truputį pamažinti ar padidinti, jei pastebite, kad spurgos verda per greitai ar per lėtai.
    Spurgas verdu puode, kurio vidinis skersmuo 20 cm, o aukštis 10 cm.
  • Pirmajam virimui įmeskite bandomąją spurgą.
    Spurgas virkite apie 3 minutes: pusantros minutes iš vienos pusės, apverskite ir pusantros minutės iš kitos pusės. Spurga turi gražiai apskrusti, tolygiai išsipūsti, nedegti.
    Jeigu pastebite, kad spurgos per greitai skrunda, reikia mažinti aliejaus temperatūrą.
  • Vienu metu virkite ne daugiau nei 4 – 5 spurgas (priklausomai nuo puodo skersmens).
  • Išvirusias spurgas dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų aliejaus perteklių.
  • Sudėjus spurgas aliejaus temperatūra nukrenta, todėl padarykite trumpas pertraukas tarp virimo partijų.

Skaninkite spurgas priedais.

  • Uogienę susmulkinkite maisto smulkintuve, kad konsistencija būtų vientisa. Jei to nedarysite, didesni uogų ar vaisių gabaliukai gali užkišti konditerinį antgalį.
  • Kai spurgos šiek tiek atvėsta, įdarykite uogiene.
    Naudojant konditerinį švirkštą ar maišelį su antgaliu, skirtu įdaryti kepinius, įspauskite uogienės į spurgą. Svarbu nepersistengti su uogienės kiekiu (deja, aš mėgstu jos nepagailėti), todėl įdarykite pamažu. Jei įdarius visas spurgas lieka uogienės ar atrodo, kad jos trūksta, galima įspausti dar.
  • Jei norite, pabarstykite cukraus pudra.
  • Ragaukite!