Go Back

Krafinai

Krafinams naudojama sviestinė tešla, kuriai svarbi aplinkos temperatūra. Kočiojimo metu tešla negali per daug sušilti, todėl po kiekvieno kočiojimo ar formavimo, ją reikės kurį laiką palaikyti šaldytuve. Jeigu pas jus vėsu, galima kai kuriuos šaldytuvo etapus ir praleisti, recepte pažymėjau. Tešlos temperatūra turėtų būti 17 – 19 laipsnių.
Tik nepalikite tešlos šaldytuve ilgesniam laikui nei nurodyta, nes sviestas per daug sušals, o išėmus ir tešlą kočiojant pradės trūkinėti.
Porcijų skaičius: 10 krafinų

Ingredientai.

Tešlai:

  • 250 g kvietinių miltų (550 C)
  • 10 g sviesto
  • 6 g druskos
  • 140 g vandens (kambario temperatūros)
  • 4 g sausų mielių
  • 125 g sviesto (82 proc.)
  • 15 g cukraus (apvoliojimui)
  • 1  – 2 valg. š. lydyto sviesto (kepimo formelei patepti)

Grietinėlės, jogurto ir aviečių kremas

  • 105 g riebios grietinėlės
  • 25 g cukraus pudros
  • 65 g graikiško jogurto
  • 2 arb. š. aviečių miltelių

Gamybos eiga.

Iš vakaro gaminkite tešlą.

  • Į dubenį sudėkite miltus, druską, mieles, vandenį ir 10 g sviesto. Tešlą reikia minkyti apie 15 – 20 minučių, todėl geriausiai tai daryti kombaine arba mikseriu su tešlos minkymo antgaliu (dar vadinamu kabliu).
  • Minkykite tešlą 10 minučių nedideliu greičiu (kombaine 2 greitis), tuomet šiek tiek padidinkite greitį ir minkykite dar 5 minutes. Pažiūrėkite, ar tešla elastinga, minkšta. Galite atlikti „windowpane“ testą, kad įsitikintumėte, ar tešlą jau užtenka minkyti.
  • Kai tešla paruošta, paspausdami ir patempdami, rankomis suformuokite maždaug 3 cm storio stačiakampį, dėkite į indą ir uždenkite maistine plėvele. Palikite šaldytuve mažiausiai 9 valandoms.

Pasiruoškite sviesto stačiakampį.

  • Kai pradedate minkyti tešlą, išimkite iš šaldytuvo 125 g sviesto, kad jis kurį laiką pabūtų kambario temperatūroje. Sviestas neturi būti pernelyg šiltas.
  • Iš kepimo arba sviestinio popieriaus pasiruoškite 12x16 cm dydžio stačiakampį – vokelį, kurio visi kraštai užsilenktų.
  • Kai sviestas pabūna kambario temperatūroje apie 15 minučių, pjaustykite jį išilgais gabalais ir dėkite į kepimo popieriaus vokelį. Užlenkite kraštus ir kočėlu po truputį lyginkite masę, kad ji pasiskirstytų per visą plotą, nepamirškite ir kampų.
    Dėkite sviesto vokelį į šaldytuvą.

Po 9 val. ruoškite sluoksniuotą tešlą.

  • Ištraukite tešlą iš šaldytuvo ir dėkite ant pamiltuoto darbastalio. Iškočiokite tešlą į 18x27 cm dydžio stačiakampį.
    Perlenkite tešlos gabalą pusiau, į vidų įdėkite kepimo popieriaus gabalą, kad nesuliptų, uždenkite maistine plėvele ir dėkite 20 minučių į šaldytuvą.
  • Išimkite iš šaldytuvo sviesto vokelį, kad pabūtų kambario temperatūroje iki to laiko, kai išimsite tešlą.
  • Praėjus 20 minučių, šaldytuve pailsėjusią tešlą ištieskite ant darbastalio, pasižiūrėkite, ar dydis išliko toks pats. Jeigu susitraukė, palyginkite ar truputį pakočiokite.
  • Į tešlos vidurį įdėkite sviestą iš vokelio. Uždekite jį tešla ir užspauskite visus kraštus.
  • Prieš kočiojant tešlą, kočėlu paspauskite jos paviršių per visą ilgį, kad sviestas tolygiai pasiskirstytų. Darykite įspaudimus tol, kol tešlos paviršius atrodo gana vientisas ir tik tada imkitės kočiojimo.
  • Iškočiokite tešlą į 48 cm ilgio stačiakampį. Nupjaukite kraštus, kad liktų apie 45 cm.
  • Lenkite vieną tešlos dalį link savęs, uždengdami didžiąją dalį stačiakampio. Lenkite iš kito krašto, kad tešlos kraštai susitiktų. Perlenkite per pusę.
    Tešlą įdėkite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą 10 – 15 min.
    Jeigu namie vėsu ir tešla per daug nesušilo, šį žingsnį praleiskite ir dirbkite toliau.
  • Dėkite tešlą ant darbastalio. Pasukite taip, kad matomi tešlos sulenkimai būtų dešinėje pusėje. Kočiokite ją į 40 cm dydžio gabalą. Kraštelius apipjaukite.
  • Tešlą lenkite du kartus: imkite tolimesnį kraštą ir lenkite link savęs uždengdami ⅔ tešlos, tada kitą kraštą dėkite ant viršaus.
    Suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą 10 – 15 min.
  • Iškočiokite tešlą į 21x31 cm dydžio stačiakampį. Apipjaukite kraštelius, kad liktų 20 x 30 cm dydžio stačiakampis.
  • Supjaustykite tešlą į 2 cm pločio juosteles. Kiekvieną jų perpjaukite pusiau.

Krafinų formavimas.

  • Pasiruoškite kepimo formą. Geriausiai tam tinka keksiukų kepimo forma. Naudotos formos vieno keksiuko skersmuo 6 cm, aukštis 2,8 cm. Ištepkite kepimo formą lydytu sviestu.
  • Vienam krafinui naudokite 3 juosteles. Sudėkite jas vieną ant kitos, kad kiekviena uždengtų tik dalį kitos. Susukite į ritinėlį ir dėkite į keksiukų formelę.
    Iš nupjautų kraštelių aš susuku ritinėlius ir sudedu į kepimo formą – tai nebus tikri krafinai, bet išmesti tešlos nenoriu.
  • Palikite šiltoje vietoje pakilti 3 – 4 valandas, kol pakils (24 – 26 laipsnių temp).
  • Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros, kepimo režimas su ventiliatoriumi arba karšto oro.
    Prieš pat dedant krafinus kepti, temperatūrą sumažinkite iki 180 laipsnių.
    Kepkite 25 – 28 min., kol gražiai paruduos.
  • Į dubenuką supilkite cukrų. Jei norite, į cukrų galite įdėti šaukštą cinamono.
  • Iškepusiems krafinams leiskite atvėsti kelias minutes ir dar karštus apvoliokite cukruje. Palikite atvėsti.
  • Krafinus jau galite ir ragauti, o galite įdaryti kremu arba karamele.

Įdarykite kremu.

  • Paruoškite kremą. Iki standumo išplakite grietinėlę su cukraus pudra, dėkite jogurtą ir aviečių miltelius, gerai išmaišykite. Kremą sudėkite į konditerinį švirkštą ar celofaninį maišelį su antgaliu kremui.
  • Beskite peilį į krafino vidurį ir padarykite ertmę. Į ją įspauskite kremo.
    Ragaukite!