Go Back

Sūdyta karamelė

Ingredientai.

  • 200 g cukraus
  • 90 g sviesto
  • 125 ml riebios grietinėlės
  • 1 arb. š. jūros druskos

Gamybos eiga.

  • Pasiruoškite storadugnį puodą ir netoliese pasidėkite produktus, kurių reikės. Cukrų supilkite į puodą, sviestą supjaustykite kubeliais, reikiamą grietinėlės kiekį pasidėkite šalia. Grietinėlę galima supilti į ąsotėlį ar panašų indą, kad būtų patogiau pilti į puodą, kai prireiks.
    Pradžioje maišymui naudokite medinį šaukštą ar silikoninę mentelę, o supylus sviestą gerai maišyti su nedidele plakimo šluotele.
  • Puode kaitinkite cukrų, kol ištirps ir taps skysta mase. Šis žingsnis ilgiausias ir reikalauja kantrybės, bet labai svarbu kaitinti cukrų iš lėto, ant vidutinės ar kiek mažesnės ugnies. Pradžioje maišykite tik kartkartėmis, o kai cukrus pradeda lydytis, maišykite nuolat, stumkite cukrų nuo kraštų link puodo vidurio. Kai cukraus masė tampa skysta ir nebelieka didelių cukraus gabaliukų, laikas dėti sviestą.
  • Lėtai maišydami, dėkite sviesto kubelius. Būkite atsargūs, nes įdėjus sviestą, masė pradės burbuliuoti, sviestas gali taškytis. Per kelis kartus ir, vis maišydami, sudėkite sviestą. Nesiliaukite maišyti, dabar jau intensyviau, kol cukraus masė susijungs su sviestu. Jei matote, kad sviestas atsiskiria, nuimkite puodą nuo kaitros ir maišykite, kol masės susijungs. Grąžinkite puodą ant ugnies, keliolika sekundžių palaikykite lėtai maišydami. Minutę leiskite pavirti, nemaišykite visiškai.
  • Lėtai maišydami po truputį pilkite grietinėlę. Masė ims stipriai burbuliuoti. Grietinėlę supilkite per du ar tris kartus. Pamaišykite iki vientisumo. Minutę leiskite pavirti, nemaišant.
  • Nuimkite nuo kaitros, įberkite druskos ir išmaišykite.
  • Po kelių minučių rekomenduoju karamelę perpilti į kitą indą, o į puodą, kuriame ji virė, įpilti karšto vandens, kad lengviau atsikabintų prilipę ir sukietėję karamelės gabaliukai.
    Galite iškart karamelę supilti į indelius, kuriuose laikysite, tik prieš dedant į šaldytuvą, leiskite visiškai atvėsti.
  • Jeigu karamelę planuojate suvalgyti per 3 – 5 dienas, į šaldytuvą dėti nebūtina, o ji bus skystesnė, tinkama naudoti iškart. O šaldytuve karamelė puikiai išsilaikys iki 3 savaičių. Laikoma šaldytuve ji sutirštės, todėl prieš naudojimą išimkite ir palaikykite kurį laiką kambario temperatūroje arba pašildykite, pavyzdžiui, karamelės indelį įstatę į karštą vandenį.