Go Back
Spausdinti receptą
5 from 1 vote

Greita kvietinė duona su šalavijais

Tvarkaraštis:
1 dienos vakaras: įmaišo paruošimas.
2 dienos rytas: tešlos užminkymas, 3 lankstymai kas 30 min (2 valandos), kepimas.
Porcijų skaičius: 1 kepaliukas (~740 g)

Reikalingos priemonės:

  • Kepimo puodas su dangčiu (ketaus, molinis)
  • Kepimo popierius
  • Aštrus peiliukas („britva“)
  • Dubuo išmaišui ir tešlai, šaukštas
  • Svarstyklės

Ingredientai.

Iš vakaro.

    Įmaišo ruošimas:

    • 35 g raugo (tinka laikomas šaldytuve)
    • 300 g vandens
    • 300 g miltų

    Kitos dienos rytas.

      Tešlos paruošimas:

      • 9 g druskos
      • 10 g alyvuogių aliejaus
      • 3 – 4 g džiovintų šalavijų
      • 180 g miltų

      Gamybos eiga.

      Iš vakaro:

      • Į dubenį įdėkite 35 g raugo (nebūtina jo maitinti, galima naudoti laikomą šaldytuve), sumaišykite jį su 300 g vandens ir 300 g miltų. Gausite tirštą įmaišą. Uždenkite rankšluoščiu ar maistine plėvele ir palikite kambario temperaturoje per naktį (8 – 12 val.).

      Ryte (kuo anksčiau pradėsite, tuo greičiau turėsite duonos):

      • Į vakare paruoštą įmaišą sudėkite žoleles, druską ir aliejų. Išmaišykite.
      • Supilkite miltus, maišykite rankomis iki vientisumo.

      Lankstymai: 3x30 min (2 val.)

      • Tešlą uždenkite ir padėkite šiltesnėje namų vietoje.
      • Praėjus 30 minučių, ranką suvilgykite vandeniu, užkiškite už tešlos krašto ir kelkite jį į viršų, lengvai patemdami, tačiau ne per smarkiai – tešla neturi suplyšti, nors daug ji nesitemps. Kraštą lenkite į save, pasukite dubenį ir imkite kitą kraštą. Taip, imdami vis už kito krašo, tešlą patempkite 4 kartus, vis pasukant dubenį – tai bus 1 lankstymas. Jeigu tešla limpa, vėl sudrėkinkite ranką vandeniu. Dubenį uždenkite ir palikite pusvalandžiui. 
        Lankstykite tešlą 3 kartus kas 30 minučių.

      Likus 30 – 40 minučių iki duonos kepimo, įjunkite orkaitėje 250 laipsnių temperatūrą, įdėkite kepimo indą su dangčiu.

        Kepaliuko formavimas.

        • Darbastalį pabarstykite miltais ir išverskite ant jo tešlą. Ją šiek tiek paplokštinkite. Vieną kraštą lenkite link vidurio, tada lenkite ir kitą, taip gaudami tešlos vyniotinį. Susukite tešlą į ritinį. Jeigu susukus ritinį, matosi keli tešlos sluoksniai, lengvai patempkite viršutinio sluoksnio tešlą žemyn, paslėpiant atsidengusius sluoksnius, kad ritinėlis būtų vientisas.
        • Perkelkite duonos kepalą ant kepimo popieriaus ir palikite 20 minučių.

        Kepimas:

        • Aštriu peiliu padarykite pjūvį per visą kepaliuko ilgį.
        • Įdėkite duonos kepaliuką į įkaitusį puodą, uždenkite ir kepkite 250 laipsnių temperatūroje 22 minutes.
        • Nuimkite dangtį, sumažinkite temperatūrą iki 230 laipsnių ir kepkite dar 20 minučių (arba ilgiau, jei norite, kad daugiau apskrustų).