Go Back
Spausdinti receptą
5 from 1 vote

Mielinės bandelės su kardamonu

Minkštos mielinės bandelės su gardžiu kardamono ir cinamono įdaru.
Raktažodžiai: bandelės, bandelės su kardamonu, mielinės bandelės
Porcijų skaičius: 20 bandelių

Ingredientai.

Bandelių tešlai:

  • 250 g pieno
  • 60 g sviesto
  • 50 g cukraus
  • 7 g greito veikimo sausų mielių
  • 400 g miltų (200 g kvietinių, 200 g šviesių spelta miltų)
  • 5 g kardamono
  • ¼ arb. š. druskos

Įdarui:

  • 115 sviesto
  • 75 g rudojo cukraus
  • 3 g kardamono
  • 15 g cinamono

Kita:

  • 1 kiaušinis (aptepimui)
  • 20 – 25 g perlinio cukraus (pabarstyti)

Gamybos eiga.

  • Pašildykite pieną su sviestu. Nedideliame prikaistuvyje šiek tiek pašildykite pieną, bet neužvirkite – pienas turi būti šiltas, jokiu būdu ne karštas. Į pieną įdėkite gabaliukais supjaustytą sviestą ir maišykite, kol sviestas piene išsilydys, o masė taps vientisa.
  • Atsidėkite sviestą įdarui. Iš šaldytuvo ištraukite sviestą įdarui. Supjaustykite jį gabaliukais ir sudėkite į dubenėlį, kuriame vėliau sumaišysite visus įdaro ingredientus. Kol darysite tešlą ir ji kils, sviestas kambario temperatūroje suminkštės.
  • Užmaišykite tešlą. Į didelį dubenį supilkite pieno ir sviesto masę, dėkite kitus tešlos ingredientus: cukrų, mieles, kardamoną, druską ir miltus.
  • Minkykite tešlą 8 – 10 min. Patogiausia tai daryti elektriniu maišytuvu su tešlos minkymo kabliu. Jeigu jo neturite, galima minkyti rankomis.
  • Leiskite tešlai pakilti. Po minkymo suformuokite rutulį, uždenkite dubenį rankšluosčiu, padėkite šiltesnėje namų vietoje ir palikite pakilti valandai ar pusantros.
  • Paruoškite įdarą. Sviestas įdarui turėtų būti suminkštėjęs. Sudėkite į dubenėlį su sviestu likusius įdaro produktus ir po truputį maišykite tol, kol masė taps vientisa.
  • Iškočiokite tešlą. Paviršių ant kurio kočiosite pabarstykite miltais, kad tešla nepriliptų. Iškočiokite tešlą į maždaug 60x40 cm dydžio stačiakampį.
  • Paskirstykite įdarą. Pirmiausia išdėliokite jį per visą tešlą nedideliais kauburėliais, o tada mentele paskirstykite tolygiai per visą plotą.
  • Sulankstykite tešlą paslėpdami įdarą. Tešlos stačiakampio abu ilguosius kraštus padalinkite į 3 dalis, galite pažymėti švelniai įpjaudami peiliu. Tai bus lenkimo vietos, tešlą reikės lenkti du kartus link vidurio. Pradėkite nuo tolimesnio krašto ir lenkite per pažymėtą vietą link vidurio, tešlos išorine dalimi užklodami cinamono įdarą. Tą patį padarykite paėmę tešlą iš kitos pusės, kuri arčiau jūsų. Dabar visas cinamono sluoksnis turi būti paslėptas ir prieš save matote maždaug 20x40 cm dydžio stačiakampį.
  • Supjaustykite tešlą juostelėmis. Tešlos stačiakampį supjaustykite maždaug 2 cm pločio juostelėmis. Tą patogu daryti su picos pjaustymo rateliu. Gausite 20 juostelių.
  • Pasiruoškite kepimo skardas. Dvi kepimo skardas išklokite sviestiniu popieriumi arba silikoniniais kilimėliais.
  • Susukite juostelę. Paimkite vieną juostelę, laikydami ją neaukštai virš darbastalio pasukite 5 – 6 kartus. Stenkitės sukti taip, kad per daug neišsitampytų juostelės kraštai, už kurių ją laikote.
  • Formuokite mazgą. Susuktos juostelės galą dėkite ant ištiestų trijų rankos pirštų ir apvyniokite kelis kartus. Kitą juostelės galą prakiškite pro tarpą, liekantį ištraukus pirštus (žr. vaizdo įrašą recepte).
  • Palikite bandeles pakilti. Suformuotas bandeles skardose uždenkite drėgnu rankšluosčiu arba maistine plėvele ir palikite pakilti 40 – 50 minučių.
  • Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių.
  • Aptepkite ir apibarstykite. Pakilusias bandeles aptepkite išplaktu kiaušiniu ir apibarstykite perliniu cukrumi.
  • Kepkite 15 – 17 minučių.