Tvarkaraštis:1 dienos vakaras: pamaitinkite motininį raugą.2 dienos rytas: paruoškite saldų įmaišalą (levain) sausainių tešlai.2 dienos vakaras: padarykite sausainių tešlą.3 dienos rytas: perkelkite tešlą į šaldytuvą ir po poros valandų kepkite.
30 gtermiškai neapdorotos (gyvos, raw) kakavos(pasmulkintos peiliu arba sutarkuotos)
95grudojo cukraus
1kiaušinis
1trynys
150gminkšto sviesto
50 gaktyvaus saldinto raugo
140gjuodojo šokolado
50gkarijų riešutų
1valg. š.vanilės ekstrakto
žiupsnelisdruskos
žiupsnelistarkuoto muskato riešuto
Gamybos eiga.
Saldaus raugo (įmaišalo) paruošimas.
Raugą sumaišykite su vandeniu ir cukrumi, įdėkite miltus ir gerai išmaišykite. Palikite 10 – 12 val. kambario temperatūroje iki tešlos gaminimo.
Miltų mišinio paruošimas.
Avižinius dribsnius, aguonas, linų sėmenis, kakavos pupeles ir apelsino žievelę pasmulkinkite maisto smulkintuve. Sumaišykite su kitais miltų mišinio ingredientais.
Atskirai šiek tiek išplakite kiaušinį su tryniu ir įmaišykite į miltų masę.
Dėkite sviestą, raugą ir išmaišykite iki vientisumo.
Šokoladą susmulkinkite iki stambių trupinių.
Į tešlą sudėkite nesmulkintus karijų riešutus ir smulkintą šokoladą, išmaišykite.
Tešlą išverskite ant maistinės plėvelės ir suformuokite apie 20 cm ilgio ritinį panašų į dešrą. Palikite kambario temperatūroje per naktį.
Ryte padėkite tešlą į šaldytuvą, kol sutvirtės (pusantros ar porai valandų).
Kepimas.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.
Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
Išimkite tešlą ir supjaustykite į 14 – 18 riekelių (kiek kepiau, man išeidavo 16 sausainių). Guldykite sausainius ant kepimo skardos.
Kepkite 12 – 13 minučių. Sausainiai atrodys minkšti, tačiau nekepkite ilgiau nurodyto laiko, nes vėliau jie sutvirtės. Jei kepsite ilgiau, jie taps sausi ir traškūs.
Palikite juos skardoje, kol visiškai atvės ir tik tada išimkite.