Go Back

Šokoladiniai sausainiai su raugu

Tvarkaraštis:
1 dienos vakaras: pamaitinkite motininį raugą.
2 dienos rytas: paruoškite saldų įmaišalą (levain) sausainių tešlai.
2 dienos vakaras: padarykite sausainių tešlą.
3 dienos rytas: perkelkite tešlą į šaldytuvą ir po poros valandų kepkite.
Patiekalo kategorija: Desertas
Raktažodžiai: desertas, raugas, raugo sausainiai, sausainiai, sausainiai su raugu, šokoladiniai sausainiai
Porcijų skaičius: 16 sausainių

Ingredientai.

Saldžiam raugui (įmaišalui):

  • 15 g aktyvaus raugo (pamaitinto prieš 8 – 12 val.)
  • 30 g vandens
  • 50 g kvietinių miltų
  • 12 g cukraus

Sausainių tešlai.

    Miltų mišinys (227 g):

    • 160 g šviesių speltos miltų.
    • 18 g stambių avižinių dribsnių
    • 12 g ruginių miltų
    • 8 g aguonų sėklų
    • 7 g linų sėmenų
    • 15 g viso grūdo kvietinių miltų
    • 5 g kakavos pupelių
    • 2 g malto imbiero
    • 1 apelsino žievelė (nutarkuota ir palikta apdžiūti)

    Kiti ingredientai:

    • 227 g miltų mišinio
    • 30 g termiškai neapdorotos (gyvos, raw) kakavos (pasmulkintos peiliu arba sutarkuotos)
    • 95 g rudojo cukraus
    • 1 kiaušinis
    • 1 trynys
    • 150 g minkšto sviesto
    • 50 g aktyvaus saldinto raugo
    • 140 g juodojo šokolado
    • 50 g karijų riešutų
    • 1 valg. š. vanilės ekstrakto
    • žiupsnelis druskos
    • žiupsnelis tarkuoto muskato riešuto

    Gamybos eiga.

    Saldaus raugo (įmaišalo) paruošimas.

    • Raugą sumaišykite su vandeniu ir cukrumi, įdėkite miltus ir gerai išmaišykite. Palikite 10 – 12 val. kambario temperatūroje iki tešlos gaminimo.

    Miltų mišinio paruošimas.

    • Avižinius dribsnius, aguonas, linų sėmenis, kakavos pupeles ir apelsino žievelę pasmulkinkite maisto smulkintuve. Sumaišykite su kitais miltų mišinio ingredientais.

    Sausainių tešlos paruošimas.

    • Dideliame dubenyje sumaišykite miltų mišinį, smulkintą kakavą, druską, vanilę, cukrų ir muskato riešuto tarkius.
    • Atskirai šiek tiek išplakite kiaušinį su tryniu ir įmaišykite į miltų masę.
    • Dėkite sviestą, raugą ir išmaišykite iki vientisumo.
    • Šokoladą susmulkinkite iki stambių trupinių.
    • Į tešlą sudėkite nesmulkintus karijų riešutus ir smulkintą šokoladą, išmaišykite.
    • Tešlą išverskite ant maistinės plėvelės ir suformuokite apie 20 cm ilgio ritinį panašų į dešrą. Palikite kambario temperatūroje per naktį.
    • Ryte padėkite tešlą į šaldytuvą, kol sutvirtės (pusantros ar porai valandų).

    Kepimas.

    • Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.
    • Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
    • Išimkite tešlą ir supjaustykite į 14 – 18 riekelių (kiek kepiau, man išeidavo 16 sausainių). Guldykite sausainius ant kepimo skardos.
    • Kepkite 12 – 13 minučių. Sausainiai atrodys minkšti, tačiau nekepkite ilgiau nurodyto laiko, nes vėliau jie sutvirtės. Jei kepsite ilgiau, jie taps sausi ir traškūs. 
    • Palikite juos skardoje, kol visiškai atvės ir tik tada išimkite.