Klasika tapusį vištienos sparnelių su medumi, česnaku, sojos padažu, receptą tikrai žino ir gamina daugelis. Ir kažin, ar gali būti kas skaniau už taip paruoštus lipnius vištienos sparnelius. Vis tik, kartais norisi kokios kitos variacijos. Taip ir atsirado vištienos sparneliai miso pastos marinate.
Tai labai paprastas receptas, puikiai tinkantis penktadienio ar savaitgalio vakarams. Tai gali būti ir kelių žmonių vakarienė, ir gardus užkandis didesnei kompanijai. Prie sparnelių mėgstu paruošti keletą skirtingų salotų, o jeigu esame alkanesni, puikiai tinka virti ryžiai.
Prie sparnelių siūlau padaryti lengvai aštrų padažą – jei norisi suteikti patiekalui dar daugiau skonių. Tačiau jis tikrai nėra būtinas, sparneliai labai skanūs ir be jo.
Šį receptą gaminu su šviesia arba su raudona miso pasta. Mano nuomone, jų švelnus skonis gerai dera su vištiena ir kitais ingredientais. Ilgiau fermentuotos tamsios miso pastos pasižymi aitresniu ir sodresniu skoniu – jeigu to norisi, naudokite jas.
Vištienos sparneliai su miso
Ingredientai.
Vištienos sparneliams:
- 550 g vištų sparnelių vidurinių dalių (tinka vištienos peteliai)
- 2 valg. š. skrudintų sezamų aliejaus (keiskite kokybišku alyvuogių aliejumi, jei neturite)
- 1 valg. š. sojos padažo
- 3 valg. š. citrinos sulčių
- 1 valg. š. ryžių vyno padažo „Rice Mirin“
- 3 cm dydžio imbiero gabaliukas, sutarkuotas
- 1 arb. š. česnako granulių (arba 1 skiltelė česnako)
- 90 g šviesi sojų ir ryžių miso pasta (Sweet White Miso) (tinka ir raudona miso pasta)
- 1 valg. š. skysto medaus
- žiupsnis pipirų
Apibarstyti:
- kelių šaukštų sezamų sėklų (nebūtina)
Padažas mirkymui:
- 4 valg. š. sojos padažo
- 2 valg. š. aštraus padažo, pvz.: „Sweet Chili Sauce“
- 2 valg. š. tiršto slyvų padažo
- 1 valg. š. baltojo vyno acto
- 1 arb. š. smulkintos šviežios kalendros
Gamybos eiga.
Marinavimas.
- Vidurines sparnelių dalis įtrinkite skrudintų sezamų aliejumi ir palikite 30 min.
- Iš miso pastos, skysto medaus, sojos, citrinos sulčių, pipirų, imbiero, česnako, „Mirin“ padažo sumaišykite marinatą ir jį gerai įmasažuokite į vištieną. Uždenkite ir laikykite šaldytuve bent 3 valandas, o galima ir per naktį.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros, kepimo režimas: viršus – apačia.
- Vištieną išdėliokite ant silikoniniu kilimėliu ar kepimo popieriumi ištiestos skardos. Imdami iš marinato, stenkitės, kad nebūtų jo pertekliaus, nes kepant gali pradėti svilti. Apibarstykite sezamų sėklomis iš vienos pusės, kuri į jus žiūri.Kepkite 15 minučių.
- Įjunkite grilio funkciją. Kepkite 4 – 5 min. iš vienos pusės, kol gražiai (arba tiek, kiek norite) apskrus, apverskite, pabarstykite sezamo sėklomis ir kepkite dar 4 – 5 minutes.Jei orkaitėje grilio funkcijos nėra, padidinkite temperatūrą iki 250 laipsnių ir apkepkite iš abiejų pusių, kol apskrus. Stebėkite, kad neapdegtų.
Padažas mirkymui,
- Sumaišykite visus ingredientus ir patiekite viename arba atskiruose indeliuose.