Kiaušiniai ir jogurtas man neatrodė itin gundantis derinys iki tol, kol kažkokioje kulinarinėje laidoje pamačiau, kaip gamina ir ragauja šį patiekalą. Pirmą kartą dariau kiek skeptiškai nusiteikusi, tačiau dabar vis dažniau be lukšto virtus kiaušinius panardinu į jogurto patalus.
Dar vienas turkiškų kiaušinių privalumas yra tai, jog mano šaldytuve beveik visada galima rasti kiaušinių ir graikiško jogurto. Beje, tinka ne vien tik pusryčiams, tai ir puikus variantas lengviems pietums.
Ingredientai (1 porcija):
Jogurto „patalai“:
- 130 – 150 g graikiško jogurto (mėgstu jogurto įsidėti daugiau, tačiau užtenka ir 130 g).
- pusė arb. š. druskos.
- 1 arb. š. česnako granulių arba pusė skiltelės šviežio česnako.
Sviesto ir aliejaus „užklotas“:
- 15 g sviesto.
- 1 valg. š. aliejaus.
- 1 arb. š. (be kaupo) rūkytos paprikos miltelių.
Kiaušiniai be lukšto:
- 2 kiaušiniai.
- 2 arb. š. citrinos sulčių.
Patiekimui:
- 1 – 2 mėgstamos duonos riekelės.
- Šiek tiek šviežios mėtos ir krapų, susmulkintų.
Gamyba.
1. Pirmiausia, paruoškite jogurtą: dubenėlyje ar tame inde, iš kurio valgysite patiekalą, sumaišykite jogurtą su česnaku (jei šviežias, susmulkinkite) bei druska. Palikite kambario temperatūroje, kol paruošite kiaušinius.
2. Vidutinio dydžio ar didesniame puode užvirkite vandenį. Pasiruoškite nedidelį sietelį ir dubenėlį, 2 mažus puodelius (naudoju espresso puodelius) arba stiklines ir kiaurasamtį.
3. Kol vanduo verda, į kitą, nedidelį puodą įdėkite sviesto, netoliese turėkite aliejų ir rūkytą papriką. Kaitlentės dar nejunkite.
4. Kai puode kiaušiniams virti vanduo pradeda kunkuliuoti, vieną kiaušinį įmuškite į sietelį, palaikykite apie 30 sekundžių, kol nuvarva dalis skysčio (vandeninga kiaušinio dalis), tada iš sietelio atsargiai kiaušinį įleiskite į puodelį. Tą patį padarykite su kitu kiaušiniu.
5. Ant kiaušinio baltymo užpilkite 1 arb. š. citrinos sulčių. Rūgštis padeda susiformuoti tvirtesniam baltymui ir stipriau apsukti trynį. Galima į vandenį pilti šaukštą acto, nors kartais nenaudoju nei acto, nei citrinos sulčių.
6. Kai vanduo užverda, nukelkite nuo kaitros ir stebėkite, kada nustoja kunkuliuoti, tada vienu metu įleiskite abu puodeliuose esančius kiaušinius, stenkitės, kad jie atsidurtų toliau vienas nuo kito, nors net jei susiglaus, nieko blogo nenutiks. Uždenkite puodą.
7. Man tinkamos konsistencijos kiaušiniai būna po 3 – 3,5 minutės. Laiką reikėtų atsitaikyti, galbūt Jums prireiks ir 4 minučių. Svarbu, jog sutvirtėtų baltymas, o trynys liktų skystas (jei mėgstate kietesnį trynį palaikykite minute ar pusantros ilgiau). Jeigu po 3 minučių kiaušinis atrodo skystokas, palaikykite dar truputį, tik nepalikite per ilgai, nes po 5 minučių kiaušinis bus kietai virtas.
8. Kai kiaušinių konsistencija tenkina, išgriebkite juos kiaurasamčiu ir dėkite ant popieriniu rankšluoščiu išklotos lėkštės.
9. Laukiant, kol kiaušinis išvirs, įjunkite mažesnį puodą su sviestu. Leiskite sviestui išsilydyti ir truputį pakaitinkite, kol pradės šiek tiek ruduoti, tačiau stebėkite ir neleiskite pradėti svilti. Nukelkite nuo ugnies, įpilkite aliejų ir paprikos miltelius. Išmaišykite ir padėkite į šoną.
10. Konstruokite patiekalą: į jogurto patalus dėkite abu kiaušinius, labiau į centrą. Apipilkite sviesto ir aliejaus mišiniu, pabarstykite prieskoninėmis žolelėmis. Belieka mėgautis lėtais pusryčiais ir nauja diena!
Turkiški kiaušiniai
Ingredientai.
Jogurto „patalai“:
- 130 – 150 g graikiško jogurto
- 0,5 arb. š. druskos
- 1 arb. š. česnako granulių (arba pusė skiltelės šviežio česnako)
Sviesto ir aliejaus „užklotas“:
- 15 g sviesto
- 1 valg. š. aliejaus
- 1 arb. š. rūkytos paprikos miltelių
Kiaušiniai be lukšto:
- 2 vnt. kiaušinių
- 2 arb. š. citrinos sulčių
Patiekimui:
- 1-2 riekelės mėgstamos duonos
- 1 sauja šviežios mėtos ir krapų (susmulkintų)
Gamybos eiga.
- Paruoškite jogurtą: dubenėlyje ar inde, iš kurio valgysite patiekalą, sumaišykite jogurtą su česnaku (jei šviežias, jį susmulkinkite) bei druska. Palikite kambario temperatūroje, kol paruošite kiaušinius.
- Vidutinio dydžio ar didesniame puode užvirkite vandenį. Pasiruoškite nedidelį sietelį ir dubenėlį, 2 mažus puodelius arba stiklines ir kiaurasamtį.
- Kol vanduo verda, į kitą nedidelį puodą įdėkite sviesto, netoliese turėkite aliejų ir rūkytą papriką. Kaitlentės dar nejunkite.
- Kai puode kiaušiniams virti vanduo pradeda kunkuliuoti, vieną kiaušinį įmuškite į sietelį, palaikykite apie 30 sekundžių, kol nuvarva dalis skysčio (vandeninga kiaušinio dalis), tada iš sietelio atsargiai kiaušinį įleiskite į puodelį ar stiklinę. Tą patį padarykite su kitu kiaušiniu.
- Ant kiaušinio baltymo užpilkite 1 arb. š. citrinos sulčių. Rūgštis padeda susiformuoti tvirtesniam baltymui ir stipriau apsukti trynį.
- Kai vanduo užverda, nukelkite nuo kaitros ir stebėkite, kada nustoja kunkuliuoti, tada vienu metu įleiskite abu puodeliuose esančius kiaušinius, stenkitės, kad jie atsidurtų toliau vienas nuo kito, nors net jei susiglaus, nieko blogo nenutiks. Uždenkite puodą.
- Laikykite kiaušinius puode nuo 3 iki 4 minučių, priklausomai nuo norimos konsistencijos. Kai kiaušinių konsistencija tenkina, išgriebkite juos kiaurasamčiu ir dėkite ant popieriniu rankšluoščiu išklotos lėkštės.
- Laukiant, kol kiaušinis išvirs, įjunkite mažesnį puodą su sviestu. Leiskite sviestui išsilydyti ir truputį pakaitinkite, kol pradės šiek tiek ruduoti, tačiau stebėkite ir neleiskite pradėti svilti. Nukelkite nuo ugnies, įpilkite aliejų ir paprikos miltelius. Išmaišykite ir padėkite į šoną.
- Konstruokite patiekalą: į jogurto patalus dėkite abu kiaušinius, labiau į centrą. Apipilkite sviesto ir aliejaus mišiniu, pabarstykite prieskoninėmis žolelėmis.
Parašykite komentarą