Šis skrebutis (nes gaminamas ant skrudintos duonos) ar sumuštinis man visada primena vasarą ir Nidą. Apie šitą toast’ą man papasakojo kolegė, o aš pabandžiau pasidaryti pagal save. Ir tik vėliau, viešint Nidoje, teko paragauti originalų sumuštinį, kuris jau buvo tapęs įkvėpimu.
Čia galima improvizuoti – gaminti ant skrudintos duonos arba ant šviežios, patiekti pusryčiams su be lukšto virtu kiaušiniu (beje, būtent taip patiekiama šiuo toast’u garsėjančioje Nidos kavinėje), o galima kaip užkandžių patiekalą.
Kiekis recepte yra toks, kokį gaminu dviejų žmonių pusryčiams. Kiek duonos reikės, priklauso, nuo jos dydžio ir kokiais sluoksniais sukrausite priedus.
Sumuštinis su rūkyta skumbre, agurku ir saulėgrąžomis
Ingredientai.
Skumbrės užtepui:
- apie 180 g karšto rūkymo skumbrės
- 1 valg. š. majonezo
- 3 valg. š. natūralaus jogurto
- 1 valg. š. citrinos sulčių
- žiupsnelis pipirų
Agurkų sluoksniui:
- 2 nedidelių agurkų (trumpavaisių)
- 2 valg. š. balto vyno acto
- 1 arb. š. druskos
- 1 arb. š. rudo cukraus
- 0,5 arb. š. džiovintos kalendros (nedėkite, jei nemėgstate)
Saulėgrąžos:
- 25 g saulėgrąžų
Papuošimui (bet taip pat ir skonio sustiprinimui):
- Saujelė kalendros ar petražolių
Mėgstamos duonos (šiam sumuštiniui rekomenduoju kvietinę duoną).
*2 kiaušinių, virtų be lukšto.
- *Nebūtina, pabandykite ir su kiaušiniais, ir be jų.
Gamybos eiga.
Agurkai:
- Agurkus supjaustykite išilgai, plonais sluoksniais.
- Iš balto vyno acto, druskos, cukraus, kalendros sumaišykite marinatą ir užpilkite juo agurkus. Palikite bent 20 – 30 minučių pasimarinuoti. Prieš dedant ant sumuštinio, skystį nupilkite.Marinavimą galite ir praleisti, esu naudojusi ir šviežius agurkus. Marinavimas suteikia daugiau skonio ir papildomą akcentą patiekalui.
Skumbrės užtepas:
- Skumbrę susmulinkite ir kiek įmanoma išrinkite ne tik stambias, bet ir smulkias ašakas.
- Smulkintą skumbrę sumaišykite su kitais priedais.
Saulėgrąžos:
- Sausoje keptuvėje pakepinkite, kol gražiai apskrus. Dalį saulėgrąžų galima pasmulkinti, jei norisi.
Konstruokite sumuštinį:
- Duonos riekeles paskrudinkite keptuvėje, orkaitėje ar skrudintuve.
- Ant duonos riekės tepkite skumbrės užtepą, dėkite agurkus, berkite saulėgrąžas ir žoleles. Jeigu tiekiate su be lukšto virtu kiaušiniu, jį dėkite ant agurkų sluoksnio, o tada berkite sėklas ir žoleles. Kaip ruošti kiaušinius be lukšto, rasite šiame recepte.
Parašykite komentarą