Šita karamelė mane svaigina jau vien savo kvapu, o skonis… Sūdytos karamelės skonis yra nuostabus. Per kelias savaites ją viriau tris kartus ir kaskart – dvigubą prociją. Nepagalvokite, kad šaukštais tą karamelę ryju (net ir norint nepavyktų). Naudojau karameliniam tortui. Praeitą savaitę gaminau trečią tokį tortą. Du iškeliavo dovanų, o vieną dariau, kad paragaučiau, kas išėjo. O pavyko labai gerai, nes ta karamelė, ji tiesiog fantastiška. Jau supratote, kad čia rašo sūdytos karamelės fanė.
Naudoti sūdytą karamelę galima ne tik tortui. Ji ir viena yra absoliučiai dieviškas desertas. Kartą draugė klausė, su kuo aš ją valgau. Sakiau, kad su šaukštu. Ir tai yra tiesa, nes vieno ar dviejų šaukštelių sūdytos karamelės užtenka saldumo poreikiui numalšinti. O toliau panaudojimo galimybės įvairiausios: patiekti prie blynų, paskaninti rytinę košę ar natūralų jogurtą, naudoti sausainiams ar pyragams, užsitepti ant obuolio skiltelės, dėti į kokteilius ar šaltą kavą.
O jei žinote tikrų sūdytos karamelės gerbėjų, padovanokite jiems indelį šio skanėsto.
Neskubėkite nei gamindami, nei mėgaudamiesi sūdyta karamele.
Sūdyta karamelė
Ingredientai.
- 200 g cukraus
- 90 g sviesto
- 125 ml riebios grietinėlės
- 1 arb. š. jūros druskos
Gamybos eiga.
- Pasiruoškite storadugnį puodą ir netoliese pasidėkite produktus, kurių reikės. Cukrų supilkite į puodą, sviestą supjaustykite kubeliais, reikiamą grietinėlės kiekį pasidėkite šalia. Grietinėlę galima supilti į ąsotėlį ar panašų indą, kad būtų patogiau pilti į puodą, kai prireiks. Pradžioje maišymui naudokite medinį šaukštą ar silikoninę mentelę, o supylus sviestą gerai maišyti su nedidele plakimo šluotele.
- Puode kaitinkite cukrų, kol ištirps ir taps skysta mase. Šis žingsnis ilgiausias ir reikalauja kantrybės, bet labai svarbu kaitinti cukrų iš lėto, ant vidutinės ar kiek mažesnės ugnies. Pradžioje maišykite tik kartkartėmis, o kai cukrus pradeda lydytis, maišykite nuolat, stumkite cukrų nuo kraštų link puodo vidurio. Kai cukraus masė tampa skysta ir nebelieka didelių cukraus gabaliukų, laikas dėti sviestą.
- Lėtai maišydami, dėkite sviesto kubelius. Būkite atsargūs, nes įdėjus sviestą, masė pradės burbuliuoti, sviestas gali taškytis. Per kelis kartus ir, vis maišydami, sudėkite sviestą. Nesiliaukite maišyti, dabar jau intensyviau, kol cukraus masė susijungs su sviestu. Jei matote, kad sviestas atsiskiria, nuimkite puodą nuo kaitros ir maišykite, kol masės susijungs. Grąžinkite puodą ant ugnies, keliolika sekundžių palaikykite lėtai maišydami. Minutę leiskite pavirti, nemaišykite visiškai.
- Lėtai maišydami po truputį pilkite grietinėlę. Masė ims stipriai burbuliuoti. Grietinėlę supilkite per du ar tris kartus. Pamaišykite iki vientisumo. Minutę leiskite pavirti, nemaišant.
- Nuimkite nuo kaitros, įberkite druskos ir išmaišykite.
- Po kelių minučių rekomenduoju karamelę perpilti į kitą indą, o į puodą, kuriame ji virė, įpilti karšto vandens, kad lengviau atsikabintų prilipę ir sukietėję karamelės gabaliukai.Galite iškart karamelę supilti į indelius, kuriuose laikysite, tik prieš dedant į šaldytuvą, leiskite visiškai atvėsti.
- Jeigu karamelę planuojate suvalgyti per 3 – 5 dienas, į šaldytuvą dėti nebūtina, o ji bus skystesnė, tinkama naudoti iškart. O šaldytuve karamelė puikiai išsilaikys iki 3 savaičių. Laikoma šaldytuve ji sutirštės, todėl prieš naudojimą išimkite ir palaikykite kurį laiką kambario temperatūroje arba pašildykite, pavyzdžiui, karamelės indelį įstatę į karštą vandenį.
2 komentarų
Vytenis
prieš: 2 metaiPuikus receptas. Tikrai prašosi šaukšto 😄
Ačiū.
Aistė
prieš: 2 metai AUTORĖSkanaus!