Tie, kurie augina raugą, žino, jog norint išlaikyti jį sveiką ir gyvybingą, reikia jį nuolat maitinti. Maitinimo metu panaudojama tik dalis raugo, todėl klausimas „Ką daryti su nuimtu raugu?“ galvoje sukasi labai dažnai.
Jei nesinori išmesti, nuimtą raugą galima naudoti kitiems patiekalams, pavyzdžiui, vafliams, blynams, pyragams, sausainiams, bananų duonai ar net granolai. Įvairiausių receptų, kuriuose naudojamas nuimtas raugas, internete ieškokite suvedę „sourdough discard“.
Aš dažniausiai su nuimtu raugu kepu blynus ir vaflius. Šis vaflių receptas man patinka, nes yra nesudėtingas, lengvai ir greitai paruošiamas, jame naudoju pasukas – mano mėgstamiausią blynų ir vaflių ingredientą. Galima visai nesaldinti ir iš vaflių gaminti suvožtinius ar ant jų patiekti be lukšto virtų kiaušinių. Šį receptą galite padvigubinti ir vienu kartu išsikepti daugiau vaflių, o dalį jų užšaldyti – tomis dienomis, kai skubate, o šaldytuvas liūdnas, labai pravers.
Du tešlos gaminimo būdai.
Vaflių tešlą galima gaminti iš prieš tai šaldytuve laikyto raugo – tokiu atveju, tešlą užsimaišykite iš vakaro, o kepkite ryte. O jeigu naudojate aktyvų raugą, t.y. nuimate dalį iš motininio raugo, pamaitinto prieš 8 – 10 val., tuomet per naktį laikyti nereikia. Užmaišę tešlą galite iškart ir kepti.
Ingredientai 8 vafliams.
- 130 g raugo.
- 45 g sviesto.
- 285 g pasukų.
- 2 kiaušiniai.
- 3 valg. š. cukraus.
- 1/4 arb. š. druskos.
- 200 g miltų (150 g speltos miltų ir 50 g kvietinių miltų).
- 1 arb. š. kepimo miltelių.
Gaminame.
I būdas: naudojant aktyvų (pamaitintą) raugą.
- Sviestą išlydykite ir atvėsinkite.
- Kiaušinius lengvai išplakite, supilkite cukrų ir dar šiek tiek paplakite.
- Raugą sumaišykite su pasukomis, išplaktais kiaušiniais ir atvėsusiu sviestu.
- Atskirame dubenyje sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir druska.
- Į skystą masę palengva įmaišykite miltų mišinį.
- Prieš kepimą leiskite tešlai pastovėti bent 20 minučių ar daugiau.
- Kepkite įkaitintoje belgiškų vaflių kepyklėje. Atvėsinkite ant grotelių – taip vafliai nesudrėks.
II būdas: naudojant nemaitintą raugą (prieš tai laikytą šaldytuve).
Iš vakaro:
Nemaitintą raugą sumaišykite su pasukomis, cukrumi ir miltais iki vientisumo. Indą uždenkite ir palikite per naktį kambario temperatūroje.
Ryte:
- Sviestą išlydykite ir atvėsinkite.
- Lengvai išplakite kiaušinius.
- Į raugo tešlą įmaišykite kiaušinius, sviestą, druską ir kepimo miltelius.
- Kepkite ir skanaukite!
Raugo vafliai
Ingredientai.
- 130 g raugo
- 45 g sviesto
- 285 g pasukų
- 2 kiaušiniai
- 3 valg. š. cukraus
- ¼ arb. š. druskos
- 200 g miltų (150 g speltos miltų ir 50 g kvietinių miltų)
- 1 arb. š. kepimo miltelių
Gamybos eiga.
I būdas: naudojant aktyvų (pamaitintą) raugą.
- Sviestą išlydykite ir atvėsinkite.
- Kiaušinius lengvai išplakite, supilkite cukrų ir dar šiek tiek paplakite.
- Raugą sumaišykite su pasukomis, išplaktais kiaušiniais ir atvėsusiu sviestu.
- Atskirame dubenyje sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir druska.
- Į skystą masę palengva įmaišykite miltų mišinį.
- Prieš kepimą leiskite tešlai pastovėti bent 20 minučių ar daugiau.
- Kepkite įkaitintoje belgiškų vaflių kepyklėje. Atvėsinkite ant grotelių – taip vafliai nesudrėks.
II būdas: naudojant nemaitintą raugą (prieš tai laikytą šaldytuve).
Iš vakaro:
- Nemaitintą raugą sumaišykite su pasukomis, cukrumi ir miltais iki vientisumo. Indą uždenkite ir palikite per naktį kambario temperatūroje.
Ryte:
- Sviestą išlydykite ir atvėsinkite.
- Lengvai išplakite kiaušinius.
- Į raugo tešlą įmaišykite kiaušinius, sviestą, druską ir kepimo miltelius.
- Kepkite įkaitintoje belgiškų vaflių kepyklėje. Atvėsinkite ant grotelių – taip vafliai nesudrėks.
3 komentarų
Gabrielė
prieš: 3 metaiLabas, ačiū už raugo panaudojimo receptus 🤩!
Pora klausimų. Ar galimą ruginį raugą naudoti kvietiniams kepiniams ir atvirkščiai? Aš naudočiau..:D
Ar, tarkim šiame recepte, galima speltą keisti viso grūdo kvietiniais/ avižų miltais? Turiu tik tokius…
Ir galiausiai, jeigu raugo atliekėlė iš po nakties yra ~50g, ar galiu pasomaitinti iki 150g ir po kokių 4h-8h užmaišyti tešlą ir iškart kepti?
Būsiu labai dėkinga už atsakymus!
Aistė
prieš: 3 metai AUTORĖSveiki,
galima naudoti, tik reikia žinoti, kad 100 proc. ruginis raugas turi kiek kitokias savybes nei kvietinis ir tai atsispindės kepinyje. Gali skirtis tešlos tirštumas ir pan. Keisti miltus irgi galima, tik vėlgi, skirtingi miltai skirtingai sugeria vandenį ir tai gali turėti įtakos tešlai. Žinoma, galite pamaitinti, palaukti, kol suaktyvės ir kepti. Arba kelis kartus atsidėti likusį raugą ir iki naudojimo laikyti jį šaldytuve, o tada panaudoti tešlai.
Sėkmės!
Indre
prieš: 2 metaiKepiau šiuos vaflius ir gavosi superiniai 🙂 Receptą jau išsisaugojau! Labai ačiū!