Kai neseniai paklausiau vyro, ko jis norėtų gimtadienio vakarienei, atsakymo ilgai laukti nereikėjo: „Pagamink tą makaronų apkepą“.
Nei gamybos, nei sudėtinių dalių prasme šis apkepas nėra ypatingas. Tobulai komfortiškas ir tikrai pažįstamas derinys: makaronai, kumpis ir daug sūrio. Ypatingas jis tuo, kad primena mano ir vyro draugystės istoriją.
Kai galvojau apie tinklaraščio rašymą, nenorėjau, kad jame būtų tik receptai, nes labai dažnai maistas man sukelia įvairių prisiminimų iš skirtingų gyvenimo laikotarpių, primena brangius žmones ar nostalgijos kupinas istorijas. Ir kartais patys paprasčiausi patiekalai būtent dėl emocinio svarumo tampa išskirtiniais.
Kaip ir makaronų apkepas, sugrąžinantis į vieną vyro gimtadienį, kai užsiprašęs šio valgio gimtadieniui, jis įveikė visą apkepą, išskyrus mano gabaliuką. Suvalgė tą patį vakarą, tiesiog jis toks skanus jam buvo. Aišku, paskui kokį pusmetį apie apkepą užsiminta nebuvo, bet iki šiol šis prisiminimas nupiešia šypsenas mudviejų veide. O tas gimtadienis buvo prieš 15 metų.
Taigi, kai prisimenu šitą apkepą ir vyro gimtadienį, atmintyje iškyla ir mūsų draugystės istorija. Kaip netyčia susipažinome telefonu, kaip susirašinėjome laiškais (tais tikrais, siunčiamais paštu), kaip pirmą kartą susitikome Vilniuje, stotelėje prie „Mados“ prekybos centro, kaip paslapčia siųsdavau jam žinutes iš tėčio telefono, kaip prieš 17 metų Grigiškėse, laukdama autobuso namo, išgirdau klausimą, ar būsiu jo mergina. Kokie tada jaudinantys tie dalykai buvo!
Makaronų apkepas
Dabar jau tiksliai nepasakysiu, iš kur pas mane atsirado šitas receptas, greičiausiai pamačiau kažkokiame žurnale, nes internete tuo metu receptų neieškojau. Dabar jį kepu tiesiog iš akies ir į receptų knygoje įrašytas proporcijas nebežiūriu. Tiesa, tai vienas iš patiekalų, dėl kurio perku grietinę – aš niekada per daug jos nemėgau ir keičiu jogurtu, bet šiam apkepui man norisi būtent grietinės.
Kad ir paprastas, gal tuo jis ir ypatingas – tiesiog skanus ir sušildantis. Apie tokius dalykus labai tinka mano mėgstamas angliškas išsireiškimas „Simple yet extraordinary“. Beje, jis labai skanus ir kitą dieną, tad dažniausiai kepu didesnę porciją.
Ingredientai.
4 porcijos.
- 250 g spageti makaronų.
- 350 g kumpio (naudoju karštai rūkytą kalakutienos krūtinėlių arba vištienos filė).
- 4 kiaušiniai.
- 250 g grietinės.
- Druskos, pipirų.
- Po 1 arb. š. prieskonių: džiovintų krapų, petražolių, baziliko ir mairūno.
- 150 g fermentinio sūrio, „Gouda“ ar panašaus.
- 200 g mocarelos sūrio (nebūtinai).
- Gabaliuko sviesto kepimo formai ištepti.
Gaminimas.
1. Makaronus išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės. Nurodytą virimo laiką keliomis minutėmis sumažinkite, nes makaronai dar keps orkaitėje. Išvirus perplaukite siete šaltu vandeniu ir nuvarvinkite.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių, kepimo režimas viršus – apačia.
3. Makaronus sumaišykite su pjaustytu kumpiu ir mocarelos sūriu, jeigu jį dedate, sudėkite į sviestu išteptą kepimo formą.
4. Kiaušinius lengvai išplakite ir sumaišykite su grietine bei visais prieskoniais. Plakiniu užpilkite makaronus, šiek tiek paspauskite mentele ar šaukštu, kad plakinys apsemtų makaronus. Apibarstykite tarkuotu sūriu, bet šiek tiek sūrio pasilikite – jį užbersite kepimo pabaigoje.
5. Kepimo formą uždenkite folija (nebūtina, kartais kepu su, kartais be) ir kepkite 30 minučių. Foliją nuimkite, suberkite likusį sūrį ir kepkite dar 8 – 10 min. Jeigu norite, kad labiau apskrustų, kaip mėgstu aš, temperatūrą padidinkite iki 250 laipsnių.
Makaronų apkepas
Ingredientai.
- 250 g spageti makaronų
- 350 g kumpio (pvz.: karštai rūkytos kalakutienos krūtinėlių arba vištienos filė)
- 4 kiaušiniai
- 250 g grietinės
- druskos ir pipirų pagal skonį
- Po 1 arb. š. džiovintų krapų, petražolių, baziliko, mairūno
- 150 g fermentinio sūrio
- 200 g mocarelos sūrio (nebūtinai)
- Gabaliuko sviesto kepimo formai ištepti
Gamybos eiga.
- Makaronus išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės. Nurodytą virimo laiką keliomis minutėmis sumažinkite, nes makaronai dar keps orkaitėje. Išvirus perplaukite siete šaltu vandeniu ir nuvarvinkite.
- Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių, kepimo režimas viršus – apačia.
- Makaronus sumaišykite su pjaustytu kumpiu ir mocarelos sūriu, jeigu jį dedate, sudėkite į sviestu išteptą kepimo formą.
- Kiaušinius lengvai išplakite ir sumaišykite su grietine bei visais prieskoniais. Plakiniu užpilkite makaronus, šiek tiek paspauskite mentele ar šaukštu, kad plakinys apsemtų makaronus.
- Apibarstykite tarkuotu sūriu, bet šiek tiek sūrio pasilikite – jį užbersite kepimo pabaigoje.
- Kepimo formą uždenkite folija ir kepkite 30 minučių.
- Foliją nuimkite, suberkite likusį sūrį ir kepkite dar 8 – 10 min. Jeigu norite, kad labiau apskrustų, temperatūrą padidinkite iki 250 laipsnių.
Parašykite komentarą