Indiškos virtuvės atstovė, greitai pagaminama ir mažai ingredientų reikalaujanti plokščia duona mano namuose dažniausiai kepama pasitelkiant raugą. Darbo nedaug, bet kadangi šiam receptui naudojamas raugas, tešla turi kurį laiką pailsėti ir pakilti, tačiau ryte užminkius tešlą, popiet jau galima ragauti minkštą ir šviežią paplotėlį. O privalumai yra tokie, jog galiu panaudoti nuimtą raugą, kuris Naan duonelei suteikia subtilios rūgštelės.
Beje, šis receptas dėl savo paprastumo yra itin tinkantis tik pradedantiems savo draugystę su raugu. Naan duona nereikalauja daugybės lankstymų, ilgo minkymo ar formavimo įgūdžių. Nereikalingi specialūs indai, net ir orkaitės jungti neprireiks. Paplotėliai neturi būti idealiai apvalūs, man patinka jų kraštelių nelygumai, o iškepsite juos tiesiog keptuvėje.
Naan duonelė labai tinka prie įvairių troškinių, karių, sriubų ar salotų, taip pat plėšyti ir kabinti užtepėles ar humusą. Į šį kepinį galima susikrauti nuo vakarienės likusią keptą vištieną, pagardinti jogurtu, daržovėmis ir prieskoninėmis žolelėmis ir netrukus mėgautis puikia pietų interpetacija.
Būdų su kuo ir kaip ją valgyti yra daug, nors Naan duonai visiškai užtenka sviesto ir žolelių draugijos. Ką tik iškeptos taip ir norisi atsiplėšti gabalėlį!
Naan duonelė su raugu
Ingredientai.
- 100 g nuimto raugo*
- 120 g graikiško jogurto
- 20 g alyvuogių aliejaus
- 4 g druskos
- 200 g kvietinių miltų
Patiekiant:
- 25 g lydyto sviesto
- susmulkinto česnako (nebūtina)
- įvairių prieskoninių žolelių (pvz.: petražolė, kalendra)
Gamybos eiga.
- Dubenyje sumaišykite raugą, jogurtą, aliejų ir druską iki vientisumo.
- Dėkite miltus ir minkykite tešlą keletą minučių, kol visi ingredientai susijungs.
- Dubenį su tešla uždenkite ir palikite šiltoje vietoje bent 4 – 6 val.
- Pakilusią tešlą padalinkite į 8 dalis ir rankomis suformuokite rutuliukus. Kiekvieną dalį iškočiokite gana ploną, apie 15 – 17 cm skersmens paplotėlį. Duoneles galima formuoti ir rankomis, tačiau naudojant kočelą man procesas vyksta greičiau.
- Įkaitinkite keptuvę. Naan duona kepama sausoje keptuvėje, tad nereikia naudoti jokių riebalų.
- Gerai įkaitintoje keptuvėje kepkite duoneles apie vieną – pusantros minutės iš kiekvienos pusės, kol gražiai apskrus. Stebėkite – jeigu pradeda juoduoti, reiškia, jog kaitra per didelė, tačiau jeigu per pusantros minutės tešla atrodo neiškepusi, neapskrunda, kaitrą reikėtų padidinti.
Patiekimas.
- Lydytą sviestą galima pagardinti smulkintu česnaku arba česnako granulėmis. Sviestu aptepkite kiekvieną duonelę ir apiberkite mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis. Skanaus!