Paprasti, greitai pagaminami, drėgni ir korėti. Planavau kepti keksiukus su mėlynėmis, tačiau jų buvo mažai, tad pridėjau ir vyšnių, bet dėl to tik dar skanesni pavyko. Drąsiai galite naudoti tik vyšnias, mėlynes ar šilauoges.
Ingredientai.
12 arba 24 keksiukams (priklauso nuo formelių dydžio):
- 115 g avižinių dribsnių.
- 200 g spelta miltų.
- 95 g cukraus + šiek tiek rudojo cukraus pabarstymui.
- 2 arb. š. kepimo miltelių.
- 0,5 arb. š. sodos.
- Žiupsnelis druskos
- Vieno apelsino žievelė.
- 1 kiaušinis.
- Stiklinė (apie 240 ml) kefyro arba pasukų.
- 100 ml rapsų aliejaus.
- 1 arb. š. vanilės ekstrakto.
- 240 g šaldytų (arba šviežių) uogų.
Gaminimas.
- Iš šaldiklio ištraukite uogas ir palikite kambario temperatūroje, kol paruošite tešlą. Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių, kepimo režimas viršus-apačia.
- Sumaišykite sausus produktus: smulkintuve sumaltus avižinius dribsnius, miltus, kepimo miltelius, sodą.
- Kitame dubenyje išplakite kiaušinį, įdėti cukrų, šiek tiek paplakite. Supilkite kefyrą/pasukas, rapsų aliejų, vanilę ir smulkiai nutarkuotą apelsino žievelę. Nenorėjau labai saldžių, o daugiau gaivių keksiukų su lengva rūgštele, todėl cukraus dėjau 95 gramus. Jei norite saldesnių keksiukų, galite jo dėti daugiau.
- Į skystą masę nuolat maišant supilkite miltų mišinį, tačiau maždaug šaukštą miltų palikite dubenyje. Į dubenį su miltų likučiu suberkite uogas ir sumaišykite, kad jos apkibtų miltais. Maišykite atsargiai, kad uogos išleistų kuo mažiau sulčių. Tuomet uogas sudėkite į tešlą ir dar šiek tiek pamaišykite.
- Tešlą dėkite į formeles, lengviausia tą padaryti naudojant du arbatinius šaukštelius. Kepiau 4,5 cm skersmens formelėse, todėl išėjo 24 nedideli keksiukai. Naudoju silikonines keksiukų kepimo formas, todėl popierinių nededu. Apibarstykite ruduoju cukrumi (tinka Demerara, Muscovado ar pan.).
Kepti 25 – 40 minučių. Jeigu naudojate šaldytas uogas, keksiukai keps apie 35-40 minučių. Jeigu šviežias, užteks 25 minučių. Žinoma, kepimo laikas priklauso nuo orkaitės, tad stebėkite ir kai gražiai paruduos, mediniu pagaliuku patikrinkite, ar jau iškepė.
Atvėsinkite, pasidarykite kavos ar arbatos ir mėgaukitės!
Keksiukai su uogomis
Ingredientai.
- 115 g avižinių dribsnių
- 200 g spelta miltų
- 95 g cukraus
- 1-2 valg. š. rudojo cukraus pabarstymui
- 2 arb. š. kepimo miltelių
- 0,5 arb. š. sodos
- 0,25 arb. š. druskos
- 1 apelsino žievelė (nutarkuota)
- 1 kiaušinis
- 240 ml kefyro arba pasukų
- 100 ml rapsų aliejaus
- 1 arb. š. vanilės ekstrakto
- 240 g šaldytų arba šviežių uogų
Gamybos eiga.
- Iš šaldiklio ištraukite uogas ir palikite kambario temperatūroje, kol paruošite tešlą.
- Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių, kepimo režimas viršus–apačia.
- Sumaišykite sausus produktus: smulkintuve sumaltus avižinius dribsnius, miltus, kepimo miltelius, sodą.
- Kitame dubenyje išplakite kiaušinį, įdėti cukrų, šiek tiek paplakite.
- Supilkite kefyrą/pasukas, rapsų aliejų, vanilę ir apelsino žievelę.
- Į skystą masę nuolat maišant supilkite miltų mišinį, tačiau maždaug šaukštą miltų palikite dubenyje.
- Į dubenį su miltų likučiu suberkite uogas ir sumaišykite, kad jos apkibtų miltais. Maišykite atsargiai, kad uogos išleistų kuo mažiau sulčių.
- Uogas sudėkite į tešlą ir dar šiek tiek pamaišykite.
- Tešlą dėkite į formeles, lengviausia tą padaryti naudojant du arbatinius šaukštelius. Jei naudojate ne silikonines keksiukų formeles, jas ištepkite riebalais. Apibarstykite ruduoju cukrumi (tinka Demerara, Muscovado ar pan.).
- Kepkite 25 – 40 minučių. Naudojant šaldytas uogas, keksiukai keps apie 35-40 minučių, o šviežias – apie 25 minutes. Stebėkite, kol keksiukai gražiai paruduos, mediniu pagaliuku patikrinkite, ar jau iškepė.
Parašykite komentarą