Su bulguro kruopomis susipažinau prieš kelis metus – pamačiusi parduotuvėje, nutariau išbandyti. Jos labai patinka mano vyrui, tad mūsų namuose šių kruopų dažnai galima rasti.
Bulguro kruopos arba kviečiai yra skaldyti ir apvirti grūdai, todėl paruošiamos greitai – 10 – 15 minučių ir garuoja lėkštėje. Naudoju jas kaip garnyrą vietoj ryžių, grikių ar makaronų, darau salotas, kartais valgome pagardintas tik druska ir sviestu. Man bulguras šiek tiek primena kuskusą, tik yra už jį maistingesnis.
Idėja gaminti šiuos kepsniukus kilo spontaniškai. Nuo vakarienės buvo likę bulguro kruopų, o aš nemėgstu to paties patiekalo valgyti du kartus iš eilės. Kitą dieną jau galėčiau, bet tą pačią – neįdomu. Taigi, suteikiau kruopoms naują pavidalą ir jos tapo gardžiais kepsneliais su daržovėmis.
Bulguro kepsneliai su tzatziki padažu
2 asmenims
Gaminti pradėkite nuo tzatziki padažo. Aš jį darau dažnai – valgome su įvairiais daržovių kepsneliais, nesaldžiais varškėčiais, falafeliais. Man labai patinka jogurto ir agurkų junginys su vos juntamu česnako aštrumu, tačiau šio nededu daug, nes nenoriu, kad užgožtų kitus skonius. Jei norite labiau išreikšto česnako skonio, naudokite kelias skilteles.
Kodėl pirmiausia reikia ruošti padažą? Rekomenduojama tzatziki gaminti iš anksto ir leisti pastovėti šaldytuve tam, kad susimaišytų visi skoniai. Jeigu patiekalo gamybą planuojate iš anksto, pasidarykite tzatziki iš vakaro. Jei sugalvojate prieš pat pietus, kaip aš šį kartą, užteks ir pusvalandžio.
Tzatziki padažo ingredientai:
- 2 nedideli agurkai.
- ¼ arb. š. drukos.
- ¼ arb. š. pipirų.
- 1 skiltelė česnako.
- 1 valg. š. citrinos sulčių.
- 1 valg. š. alyvuogių aliejaus.
- 250 g jogurto, geriausiai tinka tirštas graikiškas.
- Saujelė petražolių.
Gaminimas.
- Sutarkuokite agurką, užberkite druskos ir išmaišykite. Kelias minutes leiskite pastovėti, o tada gerai nusunkite skystį.
- Jogurtą išmaišykite su aliejumi, citrinos sultimis, pipirais, susmulkintomis petražolėmis, išspaustu česnaku ir nusunktu agurku. Sumaišykite ir dėkite į šaldytuvą.
Bulguro kepsneliai
Ingredientai:
- 165 g virtų bulguro kruopų (apie pusė stiklinės nevirtų).
- 1 cukinija.
- 60 g špinatų.
- 1 kiaušinis.
- 1 arb. š. druskos, 0,5 arb.š. pipirų.
- Po 1 arb. š. kumino, kalendros, ciberžolės, krapų.
- 30 g viso grūdo spelta miltų.
- Aliejaus kepimui (naudoju nerafinuotą kokosų aliejų).
Gaminimas.
- Pirmiausia, sutarkuokite cukiniją ir palikite dubenyje, kol paruošite kitus produktus.
- Kruopas užpilkite dvigubu kiekiu vandens ir virkite ant vidutinio kaitrumo ugnies apie 10 – 12 minučių, stebėkite, kada kruopos sugeria vandenį, išbrinksta. Šių kruopų būna įvairaus stambumo, smulkesnės vandenį sugeria greičiau, stambesnėms reikia daugiau laiko. Išjunkite ugnį, uždenkite, palikite kelias minutes pastovėti. Perdėkite į dubenį ir palikite šiek tiek atvėsti.
- Špinatus nuplikykite verdančiu vandeniu, perplaukite šaltu, nusunkite ir pasmulkinkite.
- Nupilkite skystį nuo cukinijos.
- Kiaušinį lengvai išplakite su visais prieskoniais.
- Į dubenį su kruopomis dėkite cukiniją, špinatus, šakute išplaktą kiaušinį, prieskonius ir išmaišykite. Tuomet suberkite miltus ir gerai išmaišykite.
- Įkaitinkite keptuvę. Kepimui naudojau kokosų aliejų, bet galite naudoti tokį, kuris patinka. Keptuvė turi būti gerai įkaitinta, tačiau kepkite ant vidutinio kaitrumo ugnies.
- Dviem šaukštais imkite tešlą ir dėkite į keptuvę, paformuokite kepsnelius. Kepkite apie 3-4 minutes iš kiekvienos pusės. Naudodami mentelę, atsargiai apverskite. Kol iškepsite visus, kepsnelius galite laikyti šiltoje orkaitėje.
Labai skanu su šviežiomis daržovėmis ir daug gaivaus tzatziki.
Bulguro kepsneliai su tzatziki padažu
Ingredientai.
Bulguro kepsneliams:
- 165 g virtų bulguro kruopų (apie pusė stiklinės nevirtų)
- 1 cukinija
- 60 g špinatų
- 1 kiaušinis
- 1 arb. š. druskos
- 0,5 arb. š. pipirų
- po 1 arb. š. kumino, kalendros, ciberžolės, džiovintų krapų
- 30 g viso grūdo spelta miltų
- Šiek tiek aliejaus kepimui (pvz.: nerafinuoto kokosų aliejaus)
Tzatziki padažui:
- 2 nedideli agurkai
- ¼ arb. š. arb. š. druskos
- ¼ arb. š. pipirų
- 1 skiltelė česnako
- 1 valg. š. citrinos sulčių
- 1 valg. š. alyvuogių aliejaus
- 250 g jogurto
- saujelė petražolių
Gamybos eiga.
Kepsnelių gaminimas.
- Sutarkuokite cukiniją ir palikite dubenyje, kol paruošite kitus produktus.
- Kruopas užpilkite dvigubu kiekiu vandens ir virkite ant vidutinio kaitrumo ugnies apie 10 – 12 minučių, stebėkite, kada kruopos sugeria vandenį, išbrinksta. Išjunkite ugnį, uždenkite, palikite kelias minutes pastovėti. Perdėkite į dubenį ir palikite šiek tiek atvėsti.
- Špinatus nuplikykite verdančiu vandeniu, perplaukite šaltu, nusunkite ir pasmulkinkite.
- Nupilkite skystį nuo cukinijos.
- Kiaušinį lengvai išplakite su visais prieskoniais.
- Į dubenį su kruopomis dėkite cukiniją, špinatus, šakute išplaktą kiaušinį, prieskonius ir išmaišykite.
- Suberkite miltus ir gerai išmaišykite.
- Įkaitinkite keptuvę ir įpilkite aliejaus. Keptuvė turi būti gerai įkaitinta, tačiau kepkite ant vidutinio kaitrumo ugnies.
- Dviem šaukštais imkite tešlą ir dėkite į keptuvę, paformuokite kepsnelius. Kepkite apie 3-4 minutes iš kiekvienos pusės. Naudodami mentelę, atsargiai apverskite. Kol iškepsite visus, kepsnelius galite laikyti šiltoje orkaitėje.
Tzatziki padažas.
- Sutarkuokite agurką, užberkite druskos ir išmaišykite. Kelias minutes leiskite pastovėti, o tada gerai nusunkite skystį.
- Jogurtą išmaišykite su aliejumi, citrinos sultimis, pipirais, susmulkintomis petražolėmis, išspaustu česnaku ir nusunktu agurku. Sumaišykite ir dėkite į šaldytuvą iki patiekimo.
Parašykite komentarą