Itališko deserto įkvėpta košė ar tikrų tikriausias desertas?
Esu ne kartą sakiusi, jog maisto gamyba mane žavi įvairove – tiek galimybių atsiranda varijuojant ingredientais ir gaminimo būdais. O šiais laikais itin gausias įprastų produktų alternatyvas man ne tik įdomu išmėginti, bet ir pavyksta prisijaukinti savo virtuvėje.
Vasarą laikiausi low FODMAP dietos ir šis tyrinėjimo laikotarpis buvo ne tik įdomus, bet ir naudingas. Jis leido daug atrasti: anksčiau nebandytus derinius, įprastų ir pamėgtų patiekalų versijas nenaudojant glitimo ar laktozės bei pastebėti šių versijų skirtumus. Nors daug produktų tuo neilgu laikotarpiu teko atsisakyti, norėjau, kad maistas būtų skanus ir spalvingas, todėl drąsiai eksperimentavau gamindama ir ieškodama naujų skonių. O įdomiausia, jog šiuo periodu lėkštėje atsirandančiais patiekalais itin žavėjosi mano vyras – nors jis dietos nesilaikė, smalsiai ragaudavo viską, ką pagamindavau. Manau, kad tai ir yra svarbiausia tokiuose eksperimentuose – nebijoti išbandyti, ragauti be išankstinio nusistatymo ir paįvairinti tai, prie ko esame pripratę.
Avižų tiramisu mano patiekalų sąraše atsirado būtent tuo metu. Tiesa, pirmą kartą jį gaminau kaip pusryčių maistą, bet vos paragavę, abu su vyru išsiuntėme į desertų kategoriją. Žinoma, ir pusryčiai gali būti kitokie nei esame įpratę valgyti kasdien, galbūt labiau šventiniai, tad negaliu sakyti, jog avižų tiramisu jiems netiktų. Vis tik, mums pasirodė, kad šis valgis nusipelno vadintis pačiu tikriausiu desertu.
Nors minėtos dietos nebesilaikau, gamindama avižų tiramisu jį darau be laktozės ir glitimo – įvairovės ir įdomumo dėlei. Tačiau jo ingredientus drąsiai galima keisti į labiau mėgstamus, tarkim, kokosų jogurtą į graikišką, sausainius naudoti nebūtinai be glitimo. Kad ir kaip pasirinktumėte, neabejoju, jog bus skanu, vis tik rekomenduoju karts nuo karto praplėsti savo skonių paletę ir paragauti kitokio, savitumu intriguojančio tiramisu.
Dėl ingredientų pasirinkimo:
- bent kartą rekomenduoju pabandyti su kokosų jogurtu – mano manymu, šiam desertui jis itin tinkamas. Jei nemėgstate, keiskite į kitokį jogurtą, svarbu, kad jis būtų natūralaus skonio ir tirštesnis.
- Avižiniai dribsniai labiau tinka smulkūs. Jie gali būti su ar be glitimo.
- Sausainius rinkitės mėgstamus, taip pat su ar be glitimo.
- Jeigu norite dar labiau priartėti prie tiramisu, dalį jogurto keiskite maskarponės sūriu.
- Desertas nėra labai saldus, tad jei mėgstate saldžiau – dėkite truputį daugiau saldiklio.
- Iš recepte pateiktų ingredientų pagaminu 4 indelius avižų tiramisu. Indelius rinkite savo nuožiūra, galima daryti ir į vieną didesnį indą, tačiau, kadangi kokosų jogurto konsistencija ne tokio tvirtumo kaip maskarponės sūrio, perdėti į indelį taip gražiai nepavyks. Vis tik, visada galima tiesiog kabinti šaukštu ir, svarbiausia, mėgautis!
Avižų tiramisu
Ingredientai.
Avižų sluoksniui:
- 70 g smulkių avižinių dribsnių (be gliuteno arba su – pasirinktinai)
- 125 g mėgiamo augalinio pieno
- 40 g stiprios kavos
- 15 g riešutų sviesto (naudoju žemės riešutų sviestą)
- 5 g MACA (peruvinės pipirnės šaknies) milteliai (nebūtina)
- 15 g klevų sirupo
- žiupsnelis druskos
- 100 g sausainių (be gliuteno arba su – pasirinktinai)
Kreminiam sluoksniui:
- 350 g natūralaus kokosų jogurto
- 15 g klevų sirupo
- 2 arb. š. vanilės ekstrakto
Patiekimui:
- 1 – 2 valg. š. kakavos miltelių (papildomai galima pabarstyti skaldytomis kakavos pupelėmis, tarkuoto juodoju šokoladu)
Gamybos eiga.
Pasiruošiame avižų sluoksnį.
- Šiltą kavą sumaišykite su riešutų sviestu ir MACA milteliais iki vientisos masės.
- Į dubenėlį suberkite avižinius dribsnius. Pilkite pieną, klevų sirupą ir kavos bei riešutų sviesto mišinį. Berkite druską ir gerai išmaišykite.
- Uždenkite ir palikite pastovėti kambario temperatūroje 20 – 30 min.
Kreminio sluoksnio gamyba.
- Kokosų jogurtą sumaišykite su klevų sirupu ir vanilės ekstraktu iki vientisumo.
Sluoksniavimas.
- Sausainius susmulkinkite iki norimo dydžio trupinių. Pusę sausainių sumaišykite su avižų mase.
- Į pasirinktus indelius ar didesnį indą sluoksniuokite:– dėkite avižų masę,– užberkite šiek tiek sausainių trupinių,– tolygiai paskleiskite kreminį sluoksnį.
- Uždenkite ir palikite šaldytuve bent 6 – 8 val.
- Prieš patiekiant gausiai apibarstykite kakavos milteliais, skaldytomis kakavos pupelėmis ir/ar tarkuotu šokoladu.