Blynai savaitgaliais mūsų namuose šventas dalykas. Jie gali būti visokie: raugo, čirviniai, su obuoliais ar aguonomis. Tačiau vienus kepu dažniau nei kitus ir tai yra laiko patikrintas receptas, pagal kurį galiu gaminti užsimerkusi. Juos kepdama naudoju pasukas arba kefyrą, abu puikiai tinka, į tešlą nededu daug cukraus, o valgydami pasigardiname uogomis ir klevų (man labiausiai prie jų tinka), agavų ar datulių sirupu bei natūraliu jogurtu. Kartais į juos ką nors integruoju, pavyzdžiui, apelsino žievelę ir čija sėklų, bet tobuli jie ir be minėtų priedų.
Blynai su kefyru ir avižiniais dribsniais
2 asmenims
Ingredientai:
- 1 kiaušinis.
- 1,5 stiklinės kefyro arba pasukų (stiklinė ~ 240 ml).
- Ketvirtis (~ 60 ml) stiklinės aliejaus (naudoju rapsų arba kokosų).
- 2 valg. š. cukraus.
- 150 g kvietinių miltų.
- 65 g avižinių smulkesnių dribsnių.
- 2 a. š. kepimo miltelių.
- Žiupsnelis druskos.
Gamyba.
1. Sumaišykite sausus ingredientus: miltus, avižinius dribsnius, cukrų, kepimo miltelius ir druską.
2. Kitame inde lengvai išplakite kiaušinį, supilkite kefyrą, aliejų ir viską gerai išmaišykite.
3. Sumaišykite abi mases iki vientisos masės ir leiskite pastovėti bent 15 minučių – avižiniai dribsniai išbrinksta, o tešla subręsta.
4. Keptuvę gerai įkaitinkite, tačiau kepimo metu kaitra neturi būti didelė. Kadangi tešloje aliejaus yra, keptuvę aliejumi patepkite tik pirmam kepimui.
5. Mažesnius blynus formuokite šaukštu, jei norite didesnių – naudokite samtį. Kada blyną reikia apversti rodo tešloje atsiradę burbuliukai. Ir dar keletas gudrybių žemiau.
Mano mažos blynų kepimo gudrybės:
- Man blynai skanesni, kai į tešlą dedu kefyro, pasukų, jogurto, o ne pieno. Lietiniams tai negalioja.
- Blynų tešlą paruošiu bent 15 minučių iki kepimo, o jei turiu laiko, leidžiu pabūti ir ilgiau. Daugeliui tešlų yra naudinga kurį laiką ramiai pabūti ir subręsti. O prieš dedant naują blynų partiją į keptuvę, tešlą išmaišau, kad būtų vientisa.
- Blynus kepu dvejose keptuvėse, nes neturiu kantrybės ilgai stovėti prie viryklės. O kol jie kepa, užplikau arbatos, paruošiu priedus prie blynų.
- Nemėgstu, kai blynuose jaučiamas aliejus, todėl jo dedu į tešlą, o į keptuvę kokosų aliejaus įdedu tik pirmam kepimui.
- Keptuvę svarbu labai gerai įkaitinti, tačiau kepdama sumažinu karštį ir leidžiu jiems pamažu skrusti. Pastebėjau, kad skirtingoms keptuvėms gali būti reikalinga skirtinga kaitra, todėl kepdama stebiu, ar ne per greitai blynas paruduoja ir pagal tai reguliuoju kaitrumą. Taip kepu beveik visus blynus ir tikrai pavyksta, svarbu atrasti tinkamą temperatūrą, nes jeigu kaitra per didelė, blynai pradeda degti, prilimpa prie keptuvės. Prilips ir tada, jeigu įdėsite blyną į per mažai įkaitintą keptuvę.
- Kol iškepu visus blynus, jau pagamintus laikau šiltoje orkaitėje.
Gardžių savaitgalio tradicijų!
Blynai su kefyru ir avižiniais dribsniais
Ingredientai.
- 1 kiaušinis
- 1,5 stikl. kefyro arba pasukų (apie 240 ml)
- 60 ml aliejaus (puikiai tinka rapsų arba kokosų)
- 2 valg. š. cukraus
- 150 g kvietinių miltų
- 65 g avižinių smulkesnių dribsnių
- 2 arb. š. kepimo miltelių
- žiupsnelis druskos
Gamybos eiga.
- Sumaišykite sausus ingredientus: miltus, avižinius dribsnius, cukrų, kepimo miltelius ir druską.
- Kitame inde lengvai išplakite kiaušinį, supilkite kefyrą, aliejų ir viską gerai išmaišykite.
- Sumaišykite abi mases iki vientisos masės ir leiskite pastovėti bent 15 minučių – avižiniai dribsniai išbrinksta, o tešla subręsta.
- Keptuvę gerai įkaitinkite, tačiau kepimo metu kaitra neturi būti didelė. Kadangi tešloje aliejaus yra, keptuvę aliejumi tepkite tik pirmam kepimui.
- Mažesnius blynus formuokite šaukštu, jei norite didesnių – naudokite samtį. Kada blyną reikia apversti rodo tešloje atsiradę burbuliukai.
Parašykite komentarą