Originalus šio Azijos šalyse populiaraus užkandžio pavadinimas yra San Choy Bow (kitur galima rasti San Choy Bau). San Choi reiškia salotas, o Bow – suktinuką. Dažniausiai tai salotų lapuose patiekta, gardžiu tamsiu padažu apgaubta kiauliena arba vištiena su daugybe daržovių. Nors vadinami suktinukais (laiveliai mano duotas vardas), jie visai nesusukti, bet gal taip sakoma su mintimi, kad kiekvienas valgytojas imdamas jį rankomis, kad būtų lengviau įsidėti į burną, gali šiek tiek susisukti.
Norėjau rašyti, kad tai mano mėgstamiausias azijietiškos virtuvės patiekalas, tačiau pagalvojau, kad lygiai taip pat patinka Bao bandelės su traškia vištiena, sushi dubenėliai ar ramen sriuba ir dar keletas kitų… Tačiau vienareikšmiškai, vienas iš tų, kurie vakarienę paverčia tikra švente.
Kartais šiuos laivelius darau vakarienei, o kartais patiekiu kaip užkandžius. Dažniausiai jie gaminami su vištiena arba kiauliena, vis tik, mano mėgstamiausi yra su jautiena. Šiame patiekale man patinka naudoti tiek keptas, tiek šviežias daržoves, sujungti skirtingas tekstūras, sultingą mėsos įdarą, šviežią gaivumą, riešutų traškumą. Šio patiekalo ingredientus galima keisti kitomis daržovėmis ar mėsa, galima kažko nedėti ar įdėti produktų, kurie, jūsų manymu, pagerintų skonį.
O čia mano improvizacija rytietiškų salotų suktinukų tema. Iš nurodyto kiekio man išėjo 16 laivelių, tačiau kiekis priklauso nuo salotų lapų dydžio ir kiek įdaro į kiekvieną jų įdedate.
15 – 20 laivelių.
Ingredientai:
- 16 mini romaninės salotos lapų.
- 450 g maltos jautienos.
- 1 didelė morka.
- 150 g pievagrybių.
- 120 g anakardžių.
- Šlakelio aliejaus kepimui.
- 20 g šviežios kalendros arba kitų mėgstamų žolelių.
Padažui reikės:
- Pusės apelsino sulčių.
- 4 valg. š. sojos padažo.
- 3 valg. š. austrių padažo.
- 2 valg. š. ryžių acto.
- 1 arb. š. žemės riešutų sviesto.
- 1 valg. š. „Sriracha“ padažo.
- 10 g imbiero šaknies.
- 1 valg. š. klevų sirupo (arba medaus, agavų sirupo).
- 1 arb. š. česnako granulių (arba nedidelė skiltelė česnako, smulkinta).
- 2 arb. š. tapijokos miltų (tinka ir krakmolas).
Dėl padažo ingredientų: aš dažnai gaminu azijietiškus patiekalus, todėl visų ingredientų virtuvės spintelėse turiu. „Sriracha“ yra aitriųjų paprikų padažas, bet jo čia dedama nedaug, tad jeigu neturite, didelio skirtumo nepajusite. Galite „Sriracha“ keisti kitu aštriu padažu ar prieskoniais. Esu gaminusi ir be riešutų sviesto, bet štai austrių padažas, mano nuomone, šiam patiekalui yra būtinas. Idealiu atveju dėkite visus ingredientus, nes taip gausite itin išraiškingą skonį.
Puošimui (nebūtina):
- 1 trumpavaisio agurko.
- 4 – 5 nedidelių ridikėlių.
Gamyba.
1. Sausoje keptuvėje ant vidutinio karštumo ugnies pakepinkite anakardžius, kol lengvai apskrus. Atidėkite į šalį ir kai atvės, pasmulkinkite grūstuvėje arba peiliu. Smulkinti galite įvairaus dydžio gabaliukais, tiek smulkesniais, tiek stambesniais. Truputį riešutų atsidėkite, jais apibarstysite jau paruoštus laivelius, o didesnę riešutų dalį įdėsite į mėsos ir daržovių masę.
2. Keptuvė jau įkaitusi po riešutų kepimo, tad įpilkite šiek tiek aliejaus ir dėkite maltą mėsą. Karts nuo karto pamaišydami kepkite 4 – 5 minutes.
3. Morkas supjaustykite arba sutarkuokite šiaudeliais. Šiek tiek morkų atsidėkite, jas uždėsite ant paruoštų suktinukų. Pievagrybius supjaustykite nedideliais gabaliukais.
4. Padažui sutarkuokite arba smulkiai supjaustykite imbierą ir sumaišykite su visais likusiais ingredientais, išskyrus tapijokos miltus. 4 valg. š. padažo atsidėkite į mažesnį indelį ir iki vientisos masės, kad neliktų gumuliukų, sumaišykite su tapijokos miltais.
5. Į keptuvę su malta mėsa dėkite morkas ir pievagrybius, pakepkite kelias minutes, vis pamaišydami.
6. Tuomet į keptuvę pilkite didesnę padažo dalį, tą, kuri be tapijokos miltų. Suberkite anakardžius. Pamaišydami kepkite 3 – 4 minutes, tuomet supilkite padažą su tapijokos miltais, dar minutę kitą leiskite susimaišyti visiems ingredientams. Po kelių minučių masė turi sutirštėti, nukelkite keptuvę nuo viryklės.
7. Jeigu naudosite agurkus ir ridikėlius, juos supjaustykite norimais gabaliukais. Susmulkinkite žoleles.
8. Atskirkite romaninių salotų lapelius ir kruopščiai nuplaukite bei nusausinkite. Galite tai padaryti ir prieš pradėdami kepti mėsą bei leisti išdžiūti.
9. Formuokite laivelius. Į salotos lapus dėkite po kelis šaukštus mėsos ir daržovių įdaro, kiekį derinkite prie lapelio dydžio. Laivelius valgysite rankomis, tad svarbu nepridėti per daug, nes įdaras byrės į šalis. Ant įdaro dėkite po kelis gabalėlius agurkų, ridikėlių, apibarstykite riešutais ir kalendra.
Mėgaukitės iki paskutinio kąsnio!
Kiniški salotų laiveliai
Ingredientai.
Laiveliams:
- 16 vnt. mini romaninės salotos lapų
- 450 g maltos jautienos
- 1 didelė morka
- 150 g pievagrybių
- 120 g anakardžių
- šlakelio aliejaus kepimui
- 20 g šviežios kalendros ar kitų mėgstamų žolelių
Padažui:
- 1/2 apelsino sulčių
- 4 valg. š. sojos padažo
- 3 valg. š. austrių padažo
- 2 valg. š. ryžių acto
- 1 arb. š. žemės riešutų sviesto
- 1 valg. š. „Sriracha“ padažo
- 10 g imbiero šaknies
- 1 valg. š. klevų sirupo (keiskite medumi ar agavų sirupu)
- 1 arb. š. česnako granulių (arba nedidelė skiltelė česnako)
- 2 arb. š. tapijokos miltų (arba krakmolo)
Puošimui (nebūtina):
- 1 trumpavaisio agurko
- 4–5 nedidelių ridikėlių
Gamybos eiga.
- Sausoje keptuvėje ant vidutinio karštumo ugnies pakepinkite anakardžius, kol lengvai apskrus. Atidėkite į šalį ir kai atvės, pasmulkinkite grūstuvėje arba peiliu. Truputį riešutų atsidėkite, jais apibarstysite jau paruoštus laivelius, o didesnę riešutų dalį įdėsite į mėsos ir daržovių masę.
- Keptuvė jau įkaitusi po riešutų kepimo, tad įpilkite šiek tiek aliejaus ir dėkite maltą mėsą. Karts nuo karto pamaišydami kepkite 4 – 5 minutes.
- Morkas supjaustykite arba sutarkuokite šiaudeliais. Šiek tiek morkų atsidėkite, jas uždėsite ant paruoštų suktinukų.
- Pievagrybius supjaustykite nedideliais gabaliukais.
- Padažui sutarkuokite arba smulkiai supjaustykite imbierą ir sumaišykite su visais likusiais ingredientais, išskyrus tapijokos miltus. 4 valg. š. padažo atsidėkite į mažesnį indelį ir iki vientisos masės, kad neliktų gumuliukų, sumaišykite su tapijokos miltais.
- Į keptuvę su malta mėsa dėkite morkas ir pievagrybius, pakepkite kelias minutes, vis pamaišydami.
- Į keptuvę pilkite didesnę padažo dalį, kurioje nėra tapijokos miltų. Suberkite anakardžius. Pamaišydami kepkite 3 – 4 minutes, tuomet supilkite padažą su tapijokos miltais, dar minutę kitą leiskite susimaišyti visiems ingredientams. Po kelių minučių masė turi sutirštėti, nukelkite keptuvę nuo viryklės.
- Jeigu naudosite agurkus ir ridikėlius, juos supjaustykite norimais gabaliukais. Susmulkinkite žoleles.
- Atskirkite romaninių salotų lapelius ir kruopščiai nuplaukite bei nusausinkite.
Formuokite laivelius:
- Į salotos lapus dėkite po kelis šaukštus mėsos ir daržovių įdaro, kiekį derinkite prie lapelio dydžio. Laivelius valgysite rankomis, tad svarbu nepridėti per daug, nes įdaras byrės į šalis. Ant įdaro dėkite po kelis gabalėlius agurkų, ridikėlių, apibarstykite riešutais ir kalendra.
Parašykite komentarą