Net neabejoju, kad šias salotas ar panašias jų variacijas esate ir valgę, ir gaminę. Burokėlius ir ožkos sūrį sieja tvirta draugystė, kurią pagerina rukola, špinatai ir kedrinės pinijos. Dvejojau, ar reikia tokio recepto – panašių internete visa gausybė. Ir apskritai, gal tokiam paprastam patiekalui išvis nereikia recepto, juk čia galima tiek improvizuoti.
Vis tik, nusprendžiau, kad tai gali būti įkvėpimas, kai trūksta idėjų pietums ar vakarienei. Gal pasižiūrėję sugalvosite, kaip dar skaniau ar įdomiau pagaminti šias salotas.
Salotas gaminau pietums, tai iš nurodytų ingredientų išėjo 2 porcijos. Jeigu tieksite kaip užkandį prieš vakarienę, užteks ir keturiems.
Ingredientai.
- ~450 g keptų burokėlių (vienas didesnis arba du mažesni).
- 180 g ožkos pieno sūrio.
- 100 g rukolos ir špinatų (dėjau 40 g rukolos, 60 g špinatų).
- 40 g kedrinių pinijų.
- 20 g graikinių riešutų.
- 1,5 valg. š. medaus.
Padažas.
- 3 valg. š. alyvuogių aliejaus.
- 2 valg. š. citrinos sulčių.
- 1 arb. š. Dižono garstyčių.
- 2 arb. š. kreminio balzamiko padažo.
- Druskos ir pipirų pagal skonį.
Burokėlius išsikepiau ryte, galima tą padaryti ir iš vakaro. Tinka ir jau išvirti vakuumuoti burokėliai – kartais, kai skubu, naudoju juos. Tačiau jei turite galimybę, patarčiau iškepti. Taip paruoštų burokėlių skonis daug sodresnis, saldesnis. Net ir vieni kepti burokėliai man yra labai skanūs.
Lyrinis nukrypimas. Prisiminiau prieš keletą metų vieno vyriškio pasakotą istoriją, kurių prisiklausau, kai šuo bendrauja su kitais uodeguotaisiais. Vyriškis grįžta po darbo ir taip skaniai namuose kvepia. Pasižiūri į orkaitę, ten tokie apvalūs guzikai kepa. Taip apsidžiaugė, kad žmona bandeles kepa, kad net nevalgė vakarienės. Laukia jis tų bandelių, neištveria, paklausia žmonos, o ji sako – kokios dar bandelės, ten burokėliai. Vyras manė, kad ji meluoja, nes kaip gali taip skaniai kvepėti ir išvis, kas kepa burokėlius? Kai baigė kepti, žmona išsuko iš folijos ir parodė, kad ten tikrai burokėliai. Vyriškis buvo labai nusivylęs ir pasakodamas vis kartojo „ir sugalvok tu man tuos burokėlius kepti“.
Burokėlių kepimas. Įkaitinu orkaitę iki 220 laipsnių (ventiliatoriaus režimas). Burokėlius nuplaunu ir kiekvieną susuku į foliją. Kai įkaista orkaitė, dedu į skardą (jei dėsite ant grotelių, per foliją gali nuvarvėti sulčių) ir kepu 40-60 min, priklausomai nuo burokėlių dydžio. Patikrinkite įsmeigdami šakutę, turi būti minkšti, jei stringa, dar palikite kepti. Išjungus orkaitę leidžiu jiems dar kurį laiką ten pabūti. Prieš kepimą nelupu, nes keptus nulupti lengviau, be to, sakoma, jog kepdami su žieve, burokėliai išsaugo daugiau maistingų medžiagų, taip pat išlieka sultingesni.
Patarimas. Vienu sykiu kepu daugiau burokėlių, o vėliau panaudoju kitoms salotoms ar garnyrui. Šaldytuve jie puikiai laikosi iki savaitės.
Ožkos pieno sūrio paruošimas. Šiam salotų variantui sūrį šiek tiek pašildau/pakepu orkaitėje. Sūrį supjaustau maždaug 1-1,5 cm storio riekelėmis ir dedu į kepimo popieriumi išklotą skardą, patepu alyvuogių aliejumi, šalia sudedu kedrines pinijas ir graikinius riešutus (taupau laiką, nes nereikia riešutų skrudinti keptuvėje). Kepu 6 minutes 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (režimas viršus-apačia), sūris sušyla, šiek tiek pasilydo. Ištraukusi, ant dar karšto sūrio uždedu medaus, kuris, kol konstruoju salotas, gražiai įsilieja į paviršių.
Konstruojame salotas. Šias salotas konstruoju kiekvienam valgytojui atskirai. Jeigu darote kaip užkandį, naudokite didesnę lėkštę iš kurios kiekvienas galės įsidėti.
Lėkštės apačioje dedu nuplautus žalėsius: rukolą ir špinatus. Išdėlioju plonai (carpaccio stiliumi) pjaustytus burokėlius, dedu sūrį ir riešutus. Padažo ingredientus išplaku stiklainiuke ir apšlakstau salotas. Įprastai į tokį padažą dedu ir medaus, bet šįkart jį dėjau tiesiai ant sūrio. Švelni padažo rūgštelė susijungia su saldžiu burokėliu ir medumi pateptu ožkos sūriu bei lengvu rukolos kartumu, o vos paskrudę riešutai suteikia traškumo.
Burokėlių salotos su ožkos pieno sūriu
Ingredientai.
Salotoms:
- ~450 g keptų arba vakuumuotų burokėlių
- 180 g ožkos pieno sūrio
- 100 g rukolos ir špinatų (pvz.: 40 g rukolos, 60 g špinatų).
- 40 g kedrinių pinijų
- 20 g graikinių riešutų
- 1,5 valg. š. medaus
Padažui:
- 3 valg. š. alyvuogių aliejaus
- 2 valg. š. citrinos sulčių
- 1 arb. š. Dižono garstyčių
- 2 arb. š. kreminio balzamiko padažo
- druskos ir pipirų pagal skonį
Gamybos eiga.
Burokų kepimas.
- Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių (ventiliatoriaus režimas).
- Burokėlius nuplaukite ir kiekvieną susukite į foliją. Lupti prieš kepimą nebūtina, kepdami su žieve burokėliai išsaugo daugiau maistinių medžiagų ir išlieka sultingesni.
- Kai įkaista orkaitė, dėkite į skardą (jei dėsite ant grotelių, per foliją gali nuvarvėti sulčių) ir kepkite 40-60 min, priklausomai nuo burokėlių dydžio.
- Ar burokėliai iškepę, patikrinkite įsmeigdami šakutę – turi būti minkšti, jei stringa, dar palikite kepti.
Salotos:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių (režimas viršus–apačia).
- Ožkos pieno sūrį supjaustykite maždaug 1-1,5 cm storio riekelėmis ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, patepkite alyvuogių aliejumi, šalia sudėkite kedrines pinijas ir graikinius riešutus. Kepkite 6 minutes.
- Ištraukus iš orkaitės, ant dar karšto sūrio uždėkite medaus, kuris, kol konstruosite salotas, gražiai įsilies į paviršių.
- Salotas konstruokite į atskiras lėkštes kiekvienam valgytojui. Lėkštės apačioje dėkite nuplautus žalėsius: rukolą ir špinatus.
- Išdėliokite plonai (carpaccio stiliumi) pjaustytus burokėlius, dėkite sūrį ir riešutus.
- Padažo ingredientus išplakite stiklainiuke ir apšlakstykite salotas.
Parašykite komentarą