Aš mažai gaminu uogienių ir džemų, nes retai juos valgome. Pirmenybę teikiame šviežioms ar šaldytoms uogoms, blynus mėgstame gardinti datulių, agavų ar klevų sirupais. Uogienių mūsų namuose kartais atsiranda iš mamos, tetų ar kitų giminaičių.
Šį džemą su čija sėklomis atradau vasarą, kai iš mamos sodo atsivežėme daug braškių. Tradicinės uogienės daryti nenorėjau, šaldiklyje vietos nėra daug, tad išbandžiau šią versiją ir ji labai patiko. Vėliau gaminau dar ne kartą, bandžiau ir su mangais, o visai neseniai labai užsinorėjau vyšnių uogienės. Šaldytų uogų turėjau, taigi, teliko pagaminti.
Man šis džemas patinka tuo, kad pagaminti labai paprasta, nereikia ilgai stovėti prie puodų, o čija turi daug naudingų maistinių medžiagų bei puikiai sutirština.
Naudojau:
- 2 stiklines šaldytų vyšnių,
- vieno apelsino sultis (galima pilti kelis šaukštus vandens),
- 2 valg. š. medaus (jei norisi saldžiau, dėkite daugiau),
- 2 valg. š. čija sėklų,
- žiupsnelį kardamono ir a.š. cinamono (nebūtinai).
Į puodą supyliau vyšnias, apelsino sultis ir medų, kai užvirė, sumažinau ugnį ir ant nedidelės ugnies kaitinau apie 20 min. Galima nenaudoti apelsino, o įpilti kelis šaukštus vandens ir kaitinti trumpiau – aš laukiau, kol nugaruos, kad nebūtų labai skysta. Kai konsistencija tenkina, galima šiek tiek sutrinti blenderiu, bet nepatarčiau daryti visiškai „smooth“ konsistencijos – skaniau, kai jaučiasi vyšnių gabaliukai. Tada įdėjau prieskonius ir čija sėklas, nuėmiau nuo kaitlentės, uždengiau ir palikau 15 min. Valgėme su duona, o vyras dar įsipylė pieno – sakė geriau atskleidžia visus skonius.
Šaldytuve laikyti galima savaitę (nors mangų džemą laikiau ir kelias – nesugedo).
Džemas su čija sėklomis
Ingredientai.
- 2 stikl. šaldytų vyšnių
- 1 vnt. apelsino sultys (keiskite keliais šaukštais vandens)
- 2 valg. š. medaus
- 2 valg. š. čija sėklų
- 1 arb. š. cinamono
- 0,5 arb. š. kardamono
Gamybos eiga.
- Į puodą dėkite vyšnias, apelsino sultis ir medų.
- Masei užvirus sumažinkite ugnį ir ant nedidelės ugnies kaitinkite apie 20 min. Jei nenaudojate apelsino ir įpylėte kelis šaukštus vandens, kaitinkite trumpiau. Dalis skysčio turi nugaruoti, kad masė nebūtų labai skysta.
- Kai konsistencija tenkina, galima šiek tiek sutrinti blenderiu, bet nepatarčiau daryti visiškai „smooth“ konsistencijos – man skaniau, kai jaučiasi vyšnių gabaliukai.
- Dėkite prieskonius ir čija sėklas, nuimkite puodą nuo kaitlentės, išmaišykite, uždenkite ir palikite 15 min.
2 komentarų
Indrė
prieš: 5 metaiŠiandien kaip tik pasigaminau mangų džemą. Labai skaniai gavosi. Laukia rytojaus pusryčių su keptais varškėčiais 😉 Ačiū už puikią idėją 👍😉
Aistė
prieš: 5 metai AUTORĖKaip smagu, skanaus!