Raugo tešlos bandelės su raugintais kopūstais, kalakutiena ir sūriu
Viena iš priežasčių, kodėl man taip patinka naudoti raugą yra planavimas ir tešlos ruošimas iš anksto. Artėjant savaitgaliui, kai kalbamės apie būsimas veiklas, mėgstu pagalvoti, ką gaminsiu. Jei žadu kepti bandeles, dažnai tešlą pasidarau iš vakaro, kad ryte tereiktų tik iškočioti, sudėti įdarą, suformuoti ir siųsti į orkaitę.
Taip atsirado ir šios bandelės iš raugo tešlos, kurioje naudoju ir labai nedidelį kiekį mielių bei medaus – rūgštelei subalansuoti. Mielinės bandelės su kopūstais daugeliui turbūt primena vaikystę. Aš mėgstu įvariai paruoštus kopūstus, tad šis kepinys labai tiko mūsų savaitgalio žygiams, ypač vėsesniu oru – bandelės sočios ir labai gardžios.
Bandelėms tešlą kočioju gana plonai – iki kelių milimetrų storio, o įdaro prikraunu daug. Tokius kepinius aš mėgstu labiausiai – mažiau tešlos, bet gausias įdaro. Dėl šios priežasties ir formuoju jas mažiau įprastu būdu (žr. nuotraukas).
Kočiojant ir formuojant, svarbu neskubėti, tešlą vis prilaikyti ir stengtis pakeliui į kepimo skardą neišbarstyti viso įdaro. Jeigu sunku taip plonai iškočioti tešlą, pastebite, kad ji ima plyšti, darykite mažesnį stačiakampį – skonis dėl to per daug nenukentės.
Iškepusios bandelės būna minkštos ir nebirios, jas patogu valgyti rankomis. Ar jau minėjau, kaip puikiai jos tinka iškyloms ir žygiams? Ir ne tik jiems, bet ir šeimos susibūrimams, arbatos ritualui su bičiuliais, o likučiai gali tapti skaniu priedu prie sriubos dubenėlio.
Rekomenduoju išmėginti būtent tokį įdarą, bet jį drąsiai galima keisti, pavyzdžiui, naudoti tik raugintus kopūstus, dėti kitokią mėsą.
Žygio bandelės su kopūstais
Ingredientai.
Įmaišui:
- 15 g kvietinio raugo
- 30 g vandens
- 30 g miltų
Tešlai:
- 60 g aktyvaus raugo (įmaišo)
- 90 g vandens
- 1 kiaušinis
- 25 g aliejaus (pvz.: rapsų)
- 20 g medaus
- 1 g sausų mielių
- 280 g kvietinių miltų
- 5 g druskos
Įdarui:
- ~ 240 g raugintų kopūstų
- 100 g virtos kalakutienos
- 50 g fermentinio sūrio (tarkuoto)
Bandelėms patepti ir pabarstyti:
- 1 trynio
- ½ valg. š. pieno
- šiek tiek sezamo sėklų
- žiupsnelis druskos dribsnių (pvz.: „Maldon“)
Gamybos eiga.
Bandelių tešla ruošiama dvi dienas: pirmąją paruošiamas įmaišas ir tešla, kuri per naktį ilsisi šaldytuve. Antrąją dieną tešla kočiojama, formuojamos bei kepamos bandelės.
Įmaišo paruošimas.
- Raugą sumaišykite su vandeniu, dėkite miltus ir išmaišykite iki vientisos masės. Palikite kambario temperatūroje 5 – 8 val.
Tešlos ruošimas.
- Tešlą patogu ruošti naudojant minkymo antgalius: kombaine ar mikseriu, bet, žinoma, minkyti galima ir rankomis.Visus tešlos ingredientus, išskyrus druską ir 10 g vandens, sumaišykite dubenyje. Minkykite apie 2 minutes, uždenkite ir palikite 10 – 15 min.
- Berkite druską, pilkite 10 g vandens ir vidutiniu greičiu minkykite 8 – 10 min., kol masė taps elastinga. Tešla kiek lips prie rankų, tačiau pailsėjusi bus mažiau lipni. Kadangi, raugas kiekvienuose namuose skiriasi, jei tešla Jums atrodys per lipni, įdėkite truputį daugiau miltų (tik prisiminkite, kad kočiojant tešlą taip pat galima pabarstyti miltų).
- Dubenį su tešla uždenkite ir palikite kambario temperatūroje 2,5 – 4 val. Paskui dėkite tešlą į šaldytuvą 12 – 16 val.
- Prieš kočiojimą, išimkite tešlą 15 – 20 min. iš šaldytuvo ir leiskite pabūti kambario temperatūroje.
- Stalviršį pabarstykite miltais, kad tešla nepriliptų ir kočiokite tešlą iki maždaug 32×52 cm dydžio stačiakampio. Jei kočiojant tešla limpa prie kočėlo, paviršių taip pat pabarstykite miltais.
- Įdaro produktus ant tešlos dėkite per kelis kartus.Iškočiotame tešlos stačiakampio šone, paliekant vietos užlenkimui, per visą ilgį dėkite apie pusę raugintų kopūstų. Ant jų berkite apie pusę kiekio virtos kalakutienos ir sūrio. Įdarą užklokite tešla ir lengvai paspauskite. Šalia (žr. nuotraukose viršuje), vėl tokiu principu kaip anksčiau, išilgai dėkite likusius kopūstus, kalakutieną ir sūrį.Paimkite tešlą iš kitos pusės ir ja uždenkite abi dalis su įdaru ir tešlos kraštelį užkiškite už apačios.
- Pailgą tešlos vyniotinį aštriu peiliu supjaustykite į 10 dalių. Pjaudami prilaikykite tešlą, stenkitės, kad neiškristų įdaras.Bandeles, geriausia su plačia mentele, prilaikant iš apačios, perkelkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą. Uždenkite ir leiskite pabūti kambario temperatūroje 1.30 – 2 val.
- Prieš kepimą, įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių temperatūros, kepimo režimas viršus – apačia.
- Kiaušinio trynį lengvai išplakite su pienu. Mišiniu aptepkite bandeles, pabarstykite sezamo sėklomis ir druskos dribsniais.
- Kepkite bandeles apie 25 min., kol gražiai apskrus.