Savaitgaliais jau kurį laiką gyvenu panašiu ritmu. Šeštadienis prasideda duonos bei kitų kepinių gamyba sau ir bičiuliams, pamėgusiems juos taip, kaip ir aš, bei sočiais pusryčiais. Tada – ilgas pasivaikščiojimas miškuose netoli sostinės su kavos pertrauka ant nuvirtusio medžio ir to ryto kepinių degustacija. Kai po 3 – 4 valandų kiek sužvarbę, maloniai pavargę, grįžtame namo, kyla nenumaldomas noras ištiesti kojas ant sofos ir pasilepinti dar vienu puodeliu šilto gėrimo.
Šį kartą grįžusi skubėjau kaisti orkaitę ir pradėti gaminti plėšytą miso kiaulieną, kuri kepa 5 valandas. Namuose pasklidęs kvapas per tą netrumpą laiką ne vieną ir ne kelis kartus gundė ištraukti puodą iš orkaitės nesulaukus kepimo pabaigos. Vis tik, išlaukti ir ragauti minkštą, byrančią, ne per daug intensyvaus, bet jaučiamo miso skonio kiaulieną, buvo verta. Skani ji net ir šalta!
Visai neseniai atradau, kad miso pasta turi gerokai platesnes panaudojimo galimybes nei sriuboje ar padažuose. Patiekalams fermentuotas sojų pupelių produktas suteikia itin savitą ir išraiškingą skonį, kuris puikiai tinka marinuojant mėsą ar žuvį, ruošiant daržoves ir netgi kepiniuose. Nors kiaulieną valgome gana retai, bet išmėginti ją su miso pasta labai knietėjo, o lūkesčius pateisino.
Taip paruoštą kiaulieną galima valgyti su ryžiais, makaronais ar daržovėmis, naudoti picoms, mėsainiams, dėti į tacos, tortilijias ar sumuštinius.
Keli recepto akcentai:
- Iš anksto, likus bent 4 – 6 val. iki gaminimo, įtrinkite kiaulienos mentę druskos ir cukraus mišiniu. Taip laikyti galima iki paros.
- Prieš apkepimą keptuvėje mėsą pusvalandį palaikykite kambario temperatūroje.
- 1,5 kg kiaulienos mentę orkaitėje kepti reikia 5 val. Jei gaminate mažesnį ar didesnį mėsos gabalą, kepimo laiką koreguokite proporcingai.
- Pusę kepimo laiko indas su mėsa turi būti uždengtas. Jeigu indas neturi dangčio, uždengti galima folija.
- Naudojau dviejų rūšių miso pastą, bet galima dėti tik vienos rūšies. Kuo miso pasta šviesesnė, tuo ji švelnesnio skonio. Tamsus miso pasižymi intensyvesniu skoniu. Naudojamos pastos savybės atsiskleis ir mėsoje.
- Marinatas gali skirtingai apsemti mėsą, priklausomai nuo indo, kuriame ji keps. Manajame mėsos viršūnė vos kyšojo, todėl apskrudo tik ta dalis. Jeigu norite, kad apskrustų daugiau, dalį marinato galima nupilti. Tą darykite, kai atidengsite indą.
Lėtai kepta plėšyta miso kiauliena
Ingredientai.
Kiaulienos:
- 1,5 kg kiaulienos mentės
Mišinys mėsai įtrinti:
- 70 g druskos
- 85 g cukraus
Mėsai apkepti keptuvėje:
- 2 valg. š. alyvuogių aliejaus
Marinatas kepimui:
- 700 ml sultinio (daržovių ar mėsos)
- 2 valg. š. sojos padažo
- 1 citrinos sulčių ir nutarkuota žievelės
- 3 cm šviežio imbiero, susmulkinto
- 4 skilt. česnako, susmulkinų
- 60 g tamsios miso pastos (naudojau sojų ir rudųjų ryžių – brown rice miso)
- 90 g šviesios miso pastos (naudojau sojų ir ryžių – sweet white miso)
Gamybos eiga.
Įtrinkite kiaulieną ir palikite šaldytuve nuo 4 iki 24 val.
- Sumaišykite druską ir cukrų. Jų mišinį tapšnodami pirštais paskirstykite per visą kiaulienos mentę, stipriai įtrinti nereikia. Įsukite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą bent 4 val. Mėsa išleis sultis, todėl dėkite ją į gilesnį indą.
Likus 30 minučių iki kepimo, išimkite mėsą iš šaldytvuto.
- Iš šaldytuvo išimkite kiaulieną, nupilkite skystį, jei jo atsirado. Servetėle nuvalykite druskos ir cukraus likučius.
- Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių temperatūros (kepimo režimas: viršus – apačia).
Pasiruoškite marinatą.
- Į puodą sudėkite marinato ingredientus: sultinį, imbierą, česnaką, sojos padažą, citrinos sultis ir nutarkuotą citrinos žievelę. Puodą statykite ant viryklės ir ant vidutinio kaitrumo ugnies kaitinkite, kol pradės burbuliuoti.
- Į dubenuką sudėkite miso pastas. Įpilkite šiek tiek užvirusio marinato ir išmaišykite iki vientisumo. Tuomet supilkite į puodą ir dar truputį pakaitinkite.
Apkepkite keptuvėje.
- Ant didelės kaitros Įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejaus. Dėkite kiaulieną į keptuvę, uždenkite dangčiu ir kepkite 1 minutę. Apverskite ir kepkite dar minutę. Dėkite kiaulieną į indą, kuriame kepsite orkaitėje.
Kepkite 5 val.
- Mėsą užpilkite marinatu, uždenkite indą dangčiu arba folija ir dėkite į orkaitę.
- Kepkite 2,5 val.
- Tada nuimkite dangtį ir kepkite dar 2,5 val. Jei marinatas mėsos nedengia, kartas nuo karto palaistykite išlindusią mėsos viršūnę marinatu.
- Iškepusią mėsą dėkite į gilią lėkštę ar kitokį indą ir suplėšykite naudodami dvi šakutes. Galima patiekti iš kartu su ryžiais ar kitomis kruopomis bei daržovėmis arba naudoti vėliau. Jei naudosite vėliau, atvėsinkite kambario temperatūroje ir laikykite šaldytuve iki naudojimo.
Parašykite komentarą