Traškia išore, minkštu ir korėtu vidumi, kvepiančios apelsinu – šios nedidelės spurgos yra vienas iš puikių būdų panaudoti po maitinimo nuimtą raugą. Vienintelis minusas, kad ištirpsta labai greitai.
Gaminimo eiga itin paprasta – jokio minkymo ar plakimo mikseriu, pakanka plakimo šluotelės. Kadangi jų tešla skystesnė nei įprastų spurgų, jos formuojamos ne rankomis, bet dviejų šaukštelių pagalba. Būtent todėl prie spurgyčių prikimba nedidelė, miela uodegėlė.
Spurgoms patariu naudoti rikotą arba švelnią, labai kreminę varškę. Tokia varškė man išeina iš šaldyto kefyro, kurį gamina pieno grybas. Su įprasta varške gali nepavykti išgauti minkšta ir korėta tekstūra pasižyminčių lengvų, burnoje tirpstančių spurgų. Apelsino žievelė nėra būtina, bet man labai patinka ja paįvairinti kepinių skonį.
Kaip ir tradicinės spurgos, šios mėgsta pasidengti cukraus pudros sniegu, o jei naudosite apelsino žievelę, siūlau pasidaryti sirupą ir suteikti dar daugiau citrusinės nuotaikos.
Rikotos spurgytės su raugo likučiu
Ingredientai.
Spurgytėms:
- 150 g rikotos arba švelnios, kreminės varškės (kambario temperatūros)
- 50 g cukraus
- 2 kiaušiniai
- 120 g raugo likučio (maitinimo metu nuimto raugo)
- 3 arb. š. smulkiai nutarkuotos apelsino žievelės
- ¼ arb. š. druskos
- 5 g kepimo miltelių
- 135 g kvietinių miltų
- 1 litro rapsų aliejaus virimui
- 1 – 2 valg. š. cukraus pudros pabarstymui
Apelsino sirupui:
- ~100 ml apelsino sulčių
- 1 valg. š. rudo cukraus
- 1 arb. š. tapijokos miltų arba krakmolo
Gamybos eiga.
Tešlos gamyba.
- Dubenyje šluotele išplakite kiaušinius su cukrumi.
- Dėkite rikotą, nuimtą raugą, apelsino žievelę ir išmaišykite.
- Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.
- Palaipsniui dėkite miltus į tešlą ir maišykite iki vientisumo. Tešla bus gana tiršta, bet ne tokia, kad galėtumėte spurgas formuoti rankomis. Šias spurgytes į įkaitusį aliejų reikės dėti dviejų šaukštelių pagalba.
Spurgų virimas.
- Supilkite aliejų į puodą ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol pasieks 180 – 182 laipsnių temperatūrą.
- Kabinkite tešlą šaukšteliu (tinka normalaus dydžio arbatinis šaukštelis, mažas ledų šaukštas, nedidelis matavimo šaukštelis ar pan.), prilaikykite kitu šaukšteliu ir jo pagalba nustumkite į verdantį aliejų. Vienu metu virkite 7 – 8 spurgas.
- Spurgas virkite apie 3 – 4 minutes, kol gražiai apskrus. Virimo laikui įpusėjus, spurgas, jei reikia, apverskite – maniškės puode vartosi pačios. Stebėkite, kurios ruduoja smarkiau ir apversti.
- Iškepusias spurgas dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų aliejaus perteklių.
- Prieš dėdami kitą spurgyčių partiją, leiskite aliejui kelias minutes pavirti, kad vėl pasiektų reikiamą temperatūrą. Jei aliejus bus per mažai įkaitęs, spurgos prisigers aliejaus.
- Spurgytes galite apibarstyti cukraus pudrą ir / arba pasiruošti apelsino sirupą mirkymui.
Apelsino sirupas.
- Išspauskite apelsino, kurio žievelę nutarkavote, sultis. Priklausomai nuo apelsino dydžio, jų gali gautis nuo 80 iki 100 ml. Jei sulčių bus mažiau nei naudojama šiame recepte, šiek tiek sumažinkite krakmolo ir cukraus kiekį.
- Supilkite apelsino sultis į nedidelį puodą, įdėkite šaukštą cukraus ir leiskite užvirti. Palikite pavirti kelias minutes.
- Į mažą dubenuką įdėkite 3 valg. š. apelsino sulčių ir sumaišykite su tapijokos miltais. Skystį supilkite atgal į puodą ir gerai išmaišykite.
- Nuimkite nuo kaitros ir leiskite atvėsti.
Parašykite komentarą