Neitin gražiai man skamba žodis „krafinas“, tik lietuviško pavadinimo šiam desertui nežinau.
Krafinas – tai prancūziškojo pyragėlio, geriau žinomo kaip kruasanas, ir keksiuko hibridas, atsiradęs vienoje San Francisko kepykloje. Angliškai: cruffin = croissant (kruasanas) + muffin (keksiukas).
Tai kepinys, gaminamas iš mielinės sluoksniuotos tešlos. Jo išvaizda primena keksiuką, o trupantys tešlos sluoksniai – kruasaną. Krafino išskirtinumas – traškus viršus ir minkštas vidus. „Dūžtantys keksiukai“ – taip, manau, tikrai taikliai, krafinus apibūdino mano miela bičiulė. Migle, tikiuosi, nesupyksi, kad pasiskolinau tavo epitetą!
Ieškodama receptų radau du krafinų gaminimo būdus. Vienas jų, kai pagaminta tešlą padalinama į lygias dalis ir kiekviena jų kočiojama į labai plonas juosteles – kai kurie į pagalbą pasitelkia makaronų gaminimo mašiną. Iškočiotos juostelės patepamos lydytu sviestu ir susukamos į ritinėlius, šie dalinami į dalis, iš jų formuojami pyragėliai.
Kitas būdas, kai tešla gaminama panašiu principu kaip ir kruasanai. Man pastarasis pasirodė įdomesnis ir labiau atspindintis krafinų prigimtį, bet kuris iš gamybos būdų yra teisingas (jei išvis toks yra), tikrai nežinau.
Gaminti krafinus nėra sudėtinga, tik yra tam tikrų svarbių niuansų. Darant mielinę sluoksniuotą tešlą reikia atsižvelgti į aplinkos temperatūrą, nes tešlai šiluma gali pakenkti. Taip pat, būtų gerai nepraleisti nei vieno šio recepto žingsnio, jeigu norite gauti daugiasluoksnį kepinį.
Receptą išbandžiau iš Buttermilk Pantry tinklaraščio, kur autorė itin skrupulingai yra aprašiusi ir nufilmavusi procesą. Tiesa, naudoju mažiau cukraus, tiek, kiek originaliame recepte nurodyta man neprireikė ir dariau žemesnius krafinus, pritaikytus savo keksiukų formai (formos vieno keksiuko skersmuo 6 cm, aukštis 2,8 cm).
Mano nuomone, krafinų akcentas yra būtent tešlos traškumas ir minkštumas viename, tad juos galima valgyti tik apvoliojus cukruje arba cukraus ir cinamono mišinyje, o galima ir įdaryti kremu ar džemu. Šiame recepte siūlau pasigaminti grietinėlės ir graikiško jogurto su avietėmis kremą. Skanu įdaryti sūdyta karamele.
Gamybos eiga.
Tešlą gaminkite iš vakaro – mažiausiai 9 valandas ji turi pailsėti šaldytuve.
- Į dubenį sudėkite miltus, druską, mieles, vandenį ir 10 g sviesto. Tešlą reikia minkyti apie 15 – 20 minučių, todėl geriausiai tai daryti kombaine arba mikseriu su tešlos minkymo antgaliu (dar vadinamu kabliu).
- Minkykite tešlą 10 minučių nedideliu greičiu (kombaine 2 greitis), tuomet šiek tiek padidinkite greitį ir minkykite dar 5 minutes. Tešla turi būti elastinga ir minkšta. Galima atlikti „windowpane“ testą, kad įsitikintumėte, ar jau užtenka minkyti.
- Kai tešla paruošta, paspausdami ir patempdami, rankomis suformuokite maždaug 2,5 – 3 cm storio stačiakampį, dėkite į indą ir uždenkite maistine plėvele. Palikite šaldytuve mažiausiai 9 valandoms.
Pasiruoškite sviesto stačiakampį.
- Kai pradedate minkyti tešlą, išimkite iš šaldytuvo 125 g sviesto, kad jis kurį laiką pabūtų kambario temperatūroje. Sviestas neturi būti pernelyg šiltas.
- Iš kepimo arba sviestinio popieriaus pasiruoškite 12×16 cm dydžio stačiakampį – vokelį, kurio visi kraštai užsilenktų.
- Kai sviestas pabūna kambario temperatūroje (apie 15 minučių), pjaustykite jį išilgais gabalais ir dėkite į popieriaus vokelį. Užlenkite kraštus ir kočėlu po truputį lyginkite masę, kad ji pasiskirstytų per visą plotą, nepamirškite ir kampų.
- Dėkite sviesto vokelį į šaldytuvą.
Po 9 val. ruoškite sluoksniuotą tešlą.
- Ištraukite tešlą iš šaldytuvo ir dėkite ant pamiltuoto darbastalio. Iškočiokite tešlą į 18×27 cm dydžio stačiakampį.
- Perlenkite tešlos gabalą pusiau, į vidų įdėkite kepimo popieriaus gabalą, kad nesuliptų, uždenkite maistine plėvele ir dėkite 20 minučių į šaldytuvą.
- Išimkite iš šaldytuvo sviesto vokelį, kad pabūtų kambario temperatūroje iki to laiko, kol naudosite tešlą.
- Praėjus 20 minučių, šaldytuve pailsėjusią tešlą ištieskite ant darbastalio, pasižiūrėkite, ar dydis išliko toks pats. Jeigu susitraukė, palyginkite ar truputį pakočiokite.
- Į tešlos vidurį įdėkite sviestą iš vokelio. Uždekite jį tešla ir užspauskite visus kraštus.
- Prieš kočiojant tešlą, kočėlu paspauskite jos paviršių per visą ilgį, kad sviestas tolygiai pasiskirstytų. Darykite įspaudimus tol, kol tešlos paviršius atrodo gana vientisas ir tik tada imkitės kočiojimo.
- Iškočiokite tešlą į 48 cm ilgio stačiakampį. Nupjaukite kraštus, kad liktų apie 45 cm.
- Lenkite vieną tešlos dalį link savęs, uždengdami didžiąją dalį stačiakampio. Lenkite iš kito krašto, kad tešlos kraštai susitiktų. Perlenkite per pusę.
- Tešlą įdėkite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą 10 – 15 min.
- Jeigu namie vėsu ir tešla per daug nesušilo, šį žingsnį praleiskite ir dirbkite toliau.
- Išimkite tešlą, dėkite ant darbastalio. Pasukite taip, kad matomi tešlos sulenkimai būtų dešinėje pusėje. Kočiokite ją į 40 cm dydžio gabalą. Kraštelius apipjaukite.
- Tešlą lenkite du kartus: imkite tolimesnį kraštą ir lenkite link savęs uždengdami ⅔ tešlos, tada kitą kraštą dėkite ant viršaus.
- Suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą 10 – 15 min.
- Iškočiokite tešlą į 21×31 cm dydžio stačiakampį. Apipjaukite kraštelius, kad liktų 20 x 30 cm dydžio stačiakampis.
- Supjaustykite tešlą į 2 cm pločio juosteles. Kiekvieną jų perpjaukite pusiau.
Krafinų formavimas.
- Pasiruoškite kepimo formą. Geriausiai tam tinka keksiukų kepimo forma. Naudotos formos vieno keksiuko skersmuo 6 cm, aukštis 2,8 cm. Ištepkite kepimo formą lydytu sviestu.
- Vienam krafinui naudokite 3 juosteles. Sudėkite jas vieną ant kitos, kad kiekviena uždengtų tik dalį kitos. Susukite į ritinėlį. Likusį juostelės galą pakiškite taip, kad dedant į formelę, galas būtų apačioje. Dėkite į keksiukų formelę.
- Iš nupjautų tešlos kraštelių taip pat susuku ritinėlius ir sudedu į kepimo formą – tai nebus tikri krafinai, bet išmesti tešlos nenoriu.
- Palikite šiltoje vietoje pakilti 3 – 4 valandas, kol pakils (24 – 26 laipsnių temp).
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros, kepimo režimas su ventiliatoriumi arba karšto oro.
- Prieš pat dedant krafinus kepti, temperatūrą sumažinkite iki 180 laipsnių.
- Kepkite 25 – 28 min., kol gražiai paruduos.
- Į dubenuką supilkite cukrų. Jei norite, į cukrų galite įdėti šaukštą cinamono.
- Iškepusiems krafinams leiskite atvėsti kelias minutes ir dar karštus apvoliokite cukruje. Palikite atvėsti.
- Krafinus jau galite ir ragauti, o galite įdaryti kremu, džemu arba karamele.
Įdarykite kremu.
- Paruoškite kremą. Iki standumo išplakite grietinėlę su cukraus pudra, dėkite jogurtą ir aviečių miltelius, gerai išmaišykite. Kremą sudėkite į konditerinį švirkštą ar celofaninį maišelį su antgaliu kremui.
- Beskite peilį į krafino vidurį ir padarykite ertmę. Į ją įspauskite kremo. Ragaukite!
- Krafinai skaniausia tą dieną, kai iškepti.
Krafinai
Ingredientai.
Tešlai:
- 250 g kvietinių miltų (550 C)
- 10 g sviesto
- 6 g druskos
- 140 g vandens (kambario temperatūros)
- 4 g sausų mielių
- 125 g sviesto (82 proc.)
- 15 g cukraus (apvoliojimui)
- 1 – 2 valg. š. lydyto sviesto (kepimo formelei patepti)
Grietinėlės, jogurto ir aviečių kremas
- 105 g riebios grietinėlės
- 25 g cukraus pudros
- 65 g graikiško jogurto
- 2 arb. š. aviečių miltelių
Gamybos eiga.
Iš vakaro gaminkite tešlą.
- Į dubenį sudėkite miltus, druską, mieles, vandenį ir 10 g sviesto. Tešlą reikia minkyti apie 15 – 20 minučių, todėl geriausiai tai daryti kombaine arba mikseriu su tešlos minkymo antgaliu (dar vadinamu kabliu).
- Minkykite tešlą 10 minučių nedideliu greičiu (kombaine 2 greitis), tuomet šiek tiek padidinkite greitį ir minkykite dar 5 minutes. Pažiūrėkite, ar tešla elastinga, minkšta. Galite atlikti „windowpane“ testą, kad įsitikintumėte, ar tešlą jau užtenka minkyti.
- Kai tešla paruošta, paspausdami ir patempdami, rankomis suformuokite maždaug 3 cm storio stačiakampį, dėkite į indą ir uždenkite maistine plėvele. Palikite šaldytuve mažiausiai 9 valandoms.
Pasiruoškite sviesto stačiakampį.
- Kai pradedate minkyti tešlą, išimkite iš šaldytuvo 125 g sviesto, kad jis kurį laiką pabūtų kambario temperatūroje. Sviestas neturi būti pernelyg šiltas.
- Iš kepimo arba sviestinio popieriaus pasiruoškite 12×16 cm dydžio stačiakampį – vokelį, kurio visi kraštai užsilenktų.
- Kai sviestas pabūna kambario temperatūroje apie 15 minučių, pjaustykite jį išilgais gabalais ir dėkite į kepimo popieriaus vokelį. Užlenkite kraštus ir kočėlu po truputį lyginkite masę, kad ji pasiskirstytų per visą plotą, nepamirškite ir kampų.Dėkite sviesto vokelį į šaldytuvą.
Po 9 val. ruoškite sluoksniuotą tešlą.
- Ištraukite tešlą iš šaldytuvo ir dėkite ant pamiltuoto darbastalio. Iškočiokite tešlą į 18×27 cm dydžio stačiakampį.Perlenkite tešlos gabalą pusiau, į vidų įdėkite kepimo popieriaus gabalą, kad nesuliptų, uždenkite maistine plėvele ir dėkite 20 minučių į šaldytuvą.
- Išimkite iš šaldytuvo sviesto vokelį, kad pabūtų kambario temperatūroje iki to laiko, kai išimsite tešlą.
- Praėjus 20 minučių, šaldytuve pailsėjusią tešlą ištieskite ant darbastalio, pasižiūrėkite, ar dydis išliko toks pats. Jeigu susitraukė, palyginkite ar truputį pakočiokite.
- Į tešlos vidurį įdėkite sviestą iš vokelio. Uždekite jį tešla ir užspauskite visus kraštus.
- Prieš kočiojant tešlą, kočėlu paspauskite jos paviršių per visą ilgį, kad sviestas tolygiai pasiskirstytų. Darykite įspaudimus tol, kol tešlos paviršius atrodo gana vientisas ir tik tada imkitės kočiojimo.
- Iškočiokite tešlą į 48 cm ilgio stačiakampį. Nupjaukite kraštus, kad liktų apie 45 cm.
- Lenkite vieną tešlos dalį link savęs, uždengdami didžiąją dalį stačiakampio. Lenkite iš kito krašto, kad tešlos kraštai susitiktų. Perlenkite per pusę.Tešlą įdėkite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą 10 – 15 min.Jeigu namie vėsu ir tešla per daug nesušilo, šį žingsnį praleiskite ir dirbkite toliau.
- Dėkite tešlą ant darbastalio. Pasukite taip, kad matomi tešlos sulenkimai būtų dešinėje pusėje. Kočiokite ją į 40 cm dydžio gabalą. Kraštelius apipjaukite.
- Tešlą lenkite du kartus: imkite tolimesnį kraštą ir lenkite link savęs uždengdami ⅔ tešlos, tada kitą kraštą dėkite ant viršaus.Suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą 10 – 15 min.
- Iškočiokite tešlą į 21×31 cm dydžio stačiakampį. Apipjaukite kraštelius, kad liktų 20 x 30 cm dydžio stačiakampis.
- Supjaustykite tešlą į 2 cm pločio juosteles. Kiekvieną jų perpjaukite pusiau.
Krafinų formavimas.
- Pasiruoškite kepimo formą. Geriausiai tam tinka keksiukų kepimo forma. Naudotos formos vieno keksiuko skersmuo 6 cm, aukštis 2,8 cm. Ištepkite kepimo formą lydytu sviestu.
- Vienam krafinui naudokite 3 juosteles. Sudėkite jas vieną ant kitos, kad kiekviena uždengtų tik dalį kitos. Susukite į ritinėlį ir dėkite į keksiukų formelę.Iš nupjautų kraštelių aš susuku ritinėlius ir sudedu į kepimo formą – tai nebus tikri krafinai, bet išmesti tešlos nenoriu.
- Palikite šiltoje vietoje pakilti 3 – 4 valandas, kol pakils (24 – 26 laipsnių temp).
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros, kepimo režimas su ventiliatoriumi arba karšto oro.Prieš pat dedant krafinus kepti, temperatūrą sumažinkite iki 180 laipsnių. Kepkite 25 – 28 min., kol gražiai paruduos.
- Į dubenuką supilkite cukrų. Jei norite, į cukrų galite įdėti šaukštą cinamono.
- Iškepusiems krafinams leiskite atvėsti kelias minutes ir dar karštus apvoliokite cukruje. Palikite atvėsti.
- Krafinus jau galite ir ragauti, o galite įdaryti kremu arba karamele.
Įdarykite kremu.
- Paruoškite kremą. Iki standumo išplakite grietinėlę su cukraus pudra, dėkite jogurtą ir aviečių miltelius, gerai išmaišykite. Kremą sudėkite į konditerinį švirkštą ar celofaninį maišelį su antgaliu kremui.
- Beskite peilį į krafino vidurį ir padarykite ertmę. Į ją įspauskite kremo. Ragaukite!
Parašykite komentarą