Šis skrebutis (nes gaminamas ant skrudintos duonos) ar sumuštinis man visada primena vasarą ir Nidą. Apie šitą toast’ą man papasakojo kolegė, o aš pabandžiau pasidaryti pagal save. Ir tik vėliau, viešint Nidoje, teko paragauti originalų sumuštinį, kuris jau buvo tapęs įkvėpimu.
![](https://pipiraipiene.lt/wp-content/uploads/2021/02/AD592758-1C2D-4DA3-B093-AEE28B7BF1DC-847x1024.jpeg)
![](https://pipiraipiene.lt/wp-content/uploads/2021/02/ED1E231B-C1A0-41F1-A781-900D3165137C-768x1024.jpeg)
Čia galima improvizuoti – gaminti ant skrudintos duonos arba ant šviežios, patiekti pusryčiams su be lukšto virtu kiaušiniu (beje, būtent taip patiekiama šiuo toast’u garsėjančioje Nidos kavinėje), o galima kaip užkandžių patiekalą.
![](https://pipiraipiene.lt/wp-content/uploads/2021/02/8A63FE0D-B35A-4700-A5C0-CAC1AFD0AA93-768x1024.jpeg)
Kiekis recepte yra toks, kokį gaminu dviejų žmonių pusryčiams. Kiek duonos reikės, priklauso, nuo jos dydžio ir kokiais sluoksniais sukrausite priedus.
![](https://pipiraipiene.lt/wp-content/uploads/2021/02/01149E1C-5159-4E50-B7EA-F766234EB928-768x1024.jpeg)
![](https://pipiraipiene.lt/wp-content/uploads/2021/02/D33412AD-7453-4471-AA94-3607D97DDA1F-902x1024.jpeg)
Sumuštinis su rūkyta skumbre, agurku ir saulėgrąžomis
Ingredientai.
Skumbrės užtepui:
- apie 180 g karšto rūkymo skumbrės
- 1 valg. š. majonezo
- 3 valg. š. natūralaus jogurto
- 1 valg. š. citrinos sulčių
- žiupsnelis pipirų
Agurkų sluoksniui:
- 2 nedidelių agurkų (trumpavaisių)
- 2 valg. š. balto vyno acto
- 1 arb. š. druskos
- 1 arb. š. rudo cukraus
- 0,5 arb. š. džiovintos kalendros (nedėkite, jei nemėgstate)
Saulėgrąžos:
- 25 g saulėgrąžų
Papuošimui (bet taip pat ir skonio sustiprinimui):
- Saujelė kalendros ar petražolių
Mėgstamos duonos (šiam sumuštiniui rekomenduoju kvietinę duoną).
*2 kiaušinių, virtų be lukšto.
- *Nebūtina, pabandykite ir su kiaušiniais, ir be jų.
Gamybos eiga.
Agurkai:
- Agurkus supjaustykite išilgai, plonais sluoksniais.
- Iš balto vyno acto, druskos, cukraus, kalendros sumaišykite marinatą ir užpilkite juo agurkus. Palikite bent 20 – 30 minučių pasimarinuoti. Prieš dedant ant sumuštinio, skystį nupilkite.Marinavimą galite ir praleisti, esu naudojusi ir šviežius agurkus. Marinavimas suteikia daugiau skonio ir papildomą akcentą patiekalui.
Skumbrės užtepas:
- Skumbrę susmulinkite ir kiek įmanoma išrinkite ne tik stambias, bet ir smulkias ašakas.
- Smulkintą skumbrę sumaišykite su kitais priedais.
Saulėgrąžos:
- Sausoje keptuvėje pakepinkite, kol gražiai apskrus. Dalį saulėgrąžų galima pasmulkinti, jei norisi.
Konstruokite sumuštinį:
- Duonos riekeles paskrudinkite keptuvėje, orkaitėje ar skrudintuve.
- Ant duonos riekės tepkite skumbrės užtepą, dėkite agurkus, berkite saulėgrąžas ir žoleles. Jeigu tiekiate su be lukšto virtu kiaušiniu, jį dėkite ant agurkų sluoksnio, o tada berkite sėklas ir žoleles. Kaip ruošti kiaušinius be lukšto, rasite šiame recepte.
Parašykite komentarą