Greita ši duona dėl kelių priežasčių: drąsiai galima naudoti raugą tiesiai iš šaldytuvo, įmaišas užmaišomas vakare, o ryte belieka užminkyti tešlą ir leisti jai porą valandų „pailsėti“, padarant 3 lankstymus. Gamybos procesas nereikalauja specialių žinių ar įgūdžių, o tešla nėra kaprizinga.
Apie tokį duonos gaminimo būdą sužinojau Ievos Šidlaitės mokymuose „Rauginimo pamokos: duonos kepimas ir pieno rauginimas“. Juose buvo nemažai kalbama ir apie tai, kaip, nesilaikant tikslių recepto proporcijų, pajausti, kokia turi būti duonos tešla, kiek vandens pilti, kiek miltų dėti. Po mokymų, vadovaudamasi pojūčiais, kurį laiką tokiu principu darydavau duonos tešlą. Vis tik, vėliau nusprendžiau pasiruošti receptą, kuriuo galėčiau vadovautis, kai norėsiu, o kitais kartais – pasinerti į improvizacijas ir lavinti pojūčius.
Šis receptas mane gelbsti tada, kai iš vakaro apsižiūriu, kad baigėsi duonos atsargos, o kitą dieną jos norėsime. Jau nebeatsimenu, kada pirkome duoną, todėl kai prireikia, vienintelė mintis būna, ar spėsiu paruošti tešlą.
Duonos tekstūra nėra tokia pati kaip anksčiau pasidalinto raugo duonos recepto, ji gerokai tankesnė, todėl, kad gamybos procesas skiriasi iš esmės. Mažiau lankstymo ir laiko fermentacijai, užtad užmaišius tešlą vakare, iki kitos dienos pietų jau turėsite šviežią kepaliuką duonos. Tačiau tai, kad ji iškepa kitokia, man patinka. Skoniu ji man primena forminę duoną, kokią teko ragauti vaikystėje – dabar tokios nerandu. Į šią duoną dedu šalavijų, kartais ir dobilų, esu bandžiusi su bazilikais ir mairūnais. Žolelių galima ir visai nedėti, jei nenorite. Gardžiausia ji man, kaip ir daugelis, su sviestu ir žiupsneliu druskos.
Ingredientus rasite žemiau, o dabar susipažinkite su gamybos procesu.
1. Iš vakaro užmaišykite įmaišą. Paimkite šaldytuve besiilsintį raugą, įdėkite nurodytą kiekį į dubenį (rinkitės didesnį, nes jame vėliau darysite tešlą), sumaišykite su vandeniu ir miltais. Gauta masė primins tirštą blynų tešlą. Uždenkite dubenį ir palikite iki ryto.
2. Ryte padarykite tešlą – į įmaišą sudėkite žoleles, druską, aliejų, išmaišykite. Supilkite miltus ir maišykite rankomis iki vientisos tešlos. Kuo anksčiau ryte pradėsite tai daryti, tuo greičiau turėsite iškepusią duoną.
3. Tešlą uždenkite, padėkite šiltesnėje namų vietoje ir palikite 30 minučių.
4. 3 lankstymai kas 30 minučių. Praėjus 30 minučių, ranką suvilgykite vandeniu, užkiškite už tešlos krašto ir kelkite jį į viršų, lengvai patemdami, tačiau ne per smarkiai – tešla neturi suplyšti, nors daug ji nesitemps. Kraštą lenkite į save, pasukite dubenį ir imkite kitą kraštą. Taip, imdami vis už kito krašo, tešlą patempkite 4 kartus, vis pasukant dubenį – tai bus 1 lankstymas. Jeigu tešla limpa, vėl sudrėkinkite ranką vandeniu. Dubenį uždenkite ir palikite pusvalandžiui.
5. Lankstykite tešlą 3 kartus kas 30 minučių (kaip aprašyta 4 punkte).
6. Likus 30 – 40 minučių iki kepimo, orkaitėje įjunkite 250 laipsnių temperatūrą, įdėkite kepimo indą su dangčiu.
7. Po lankstymų, tai yra praėjus 2 valandoms nuo tešlos užmaišymo, formuokite duonos kepaliuką. Darbastalį pabarstykite miltais ir išverskite ant jo tešlą. Ją šiek tiek paplokštinkite. Vieną kraštą pakelkite ir lenkite link vidurio, tada lenkite ir kitą, taip gaudami tešlos vyniotinį.
8. Susukite tešlą į ritinį. Jeigu susukus ritinį, matosi keli tešlos sluoksniai, lengvai patempkite viršutinio sluoksnio tešlą žemyn, paslėpiant atsidengusius sluoksnius, kad ritinėlis būtų vientisas.
Perkelkite duonos kepalą ant kepimo popieriaus ir palikite 20 minučių.
9. Aštriu peiliu padarykite pjūvį per visą kepaliuko ilgį. Pjūvį darau ne per patį centrą, o šiek tiek šalia jo – taip man gražiausiai atsiveria kepdama duona. Įpjauti galite ir pagal savo fantaziją.
10. Įdėkite duonos kepaliuką į įkaitusį puodą, uždenkite ir kepkite 250 laipsnių temperatūroje 22 minutes.
11. Nuimkite dangtį, sumažinkite temperatūrą iki 230 laipsnių ir kepkite dar 20 minučių (arba ilgiau, jei norite, kad daugiau apskrustų).
Greita kvietinė duona su šalavijais
Reikalingos priemonės:
- Kepimo puodas su dangčiu (ketaus, molinis)
- Kepimo popierius
- Aštrus peiliukas („britva“)
- Dubuo išmaišui ir tešlai, šaukštas
- Svarstyklės
Ingredientai.
Iš vakaro.
Įmaišo ruošimas:
- 35 g raugo (tinka laikomas šaldytuve)
- 300 g vandens
- 300 g miltų
Kitos dienos rytas.
Tešlos paruošimas:
- 9 g druskos
- 10 g alyvuogių aliejaus
- 3 – 4 g džiovintų šalavijų
- 180 g miltų
Gamybos eiga.
Iš vakaro:
- Į dubenį įdėkite 35 g raugo (nebūtina jo maitinti, galima naudoti laikomą šaldytuve), sumaišykite jį su 300 g vandens ir 300 g miltų. Gausite tirštą įmaišą. Uždenkite rankšluoščiu ar maistine plėvele ir palikite kambario temperaturoje per naktį (8 – 12 val.).
Ryte (kuo anksčiau pradėsite, tuo greičiau turėsite duonos):
- Į vakare paruoštą įmaišą sudėkite žoleles, druską ir aliejų. Išmaišykite.
- Supilkite miltus, maišykite rankomis iki vientisumo.
Lankstymai: 3×30 min (2 val.)
- Tešlą uždenkite ir padėkite šiltesnėje namų vietoje.
- Praėjus 30 minučių, ranką suvilgykite vandeniu, užkiškite už tešlos krašto ir kelkite jį į viršų, lengvai patemdami, tačiau ne per smarkiai – tešla neturi suplyšti, nors daug ji nesitemps. Kraštą lenkite į save, pasukite dubenį ir imkite kitą kraštą. Taip, imdami vis už kito krašo, tešlą patempkite 4 kartus, vis pasukant dubenį – tai bus 1 lankstymas. Jeigu tešla limpa, vėl sudrėkinkite ranką vandeniu. Dubenį uždenkite ir palikite pusvalandžiui. Lankstykite tešlą 3 kartus kas 30 minučių.
Likus 30 – 40 minučių iki duonos kepimo, įjunkite orkaitėje 250 laipsnių temperatūrą, įdėkite kepimo indą su dangčiu.
Kepaliuko formavimas.
- Darbastalį pabarstykite miltais ir išverskite ant jo tešlą. Ją šiek tiek paplokštinkite. Vieną kraštą lenkite link vidurio, tada lenkite ir kitą, taip gaudami tešlos vyniotinį. Susukite tešlą į ritinį. Jeigu susukus ritinį, matosi keli tešlos sluoksniai, lengvai patempkite viršutinio sluoksnio tešlą žemyn, paslėpiant atsidengusius sluoksnius, kad ritinėlis būtų vientisas.
- Perkelkite duonos kepalą ant kepimo popieriaus ir palikite 20 minučių.
Kepimas:
- Aštriu peiliu padarykite pjūvį per visą kepaliuko ilgį.
- Įdėkite duonos kepaliuką į įkaitusį puodą, uždenkite ir kepkite 250 laipsnių temperatūroje 22 minutes.
- Nuimkite dangtį, sumažinkite temperatūrą iki 230 laipsnių ir kepkite dar 20 minučių (arba ilgiau, jei norite, kad daugiau apskrustų).
2 komentarų
Virginija
prieš: 3 metaiReceptas nesudėtingas, o duona puiki. Ačiū už pasidalinimą
Aistė
prieš: 3 metai AUTORĖDžiaugiuosi, kad išmėginate 🙂 Gerų kepinių!