Per amžius amžinuosius bandelės su cinamonu man buvo ir yra pačios skaniausios. Prisimenu jas dar iš mokyklos laikų – minkštos mielinės tešlos bandelės, padengtos cukraus ir cinamono glaistu. Panašias periodiškai kepdavau ir aš, dar ilgai iki jų išpopuliarėjimo socialiniuose tinkluose, lydimo grotažyme #cinnamonrolls.
Pirmojo karantino metu turbūt mažai buvo neišbandžiusių kokio nors cinamoninių bandelių recepto, bet aš į tą bangą nepatekau. Tačiau taip sutapo, kad artėjant antrajam karantinui, savaitgalį iškepiau savo paprastų mielinių bandelių su cinamonu ir pagalvojau, kad norėčiau išmėginti ką nors naujo. Prisiminiau švediškas bandeles, vadinamas kanelbulle (kanel – cinamonas, bulle – bandelė).
Ingredientai labai panašūs į cinamoninių bandelių, tik prieskonių kompaniją papildo kardamonas. O koks nuostabus jo kvapas! Prieskonių į bandeles beriu nemažai, man patinka jausti jų skonį, o ne tik žinoti, kad yra. Jeigu nepatinka išreikštas kardamono skonis, drąsiai mažinkite jo kiekį.
Bandelių gamyba nesudėtinga, vienintelis etapas, kuris iš pradžių gali pasirodyti sunkesnis yra tešlos susukimas į mazgą. Vis tik, patarčiau atsipalaiduoti ir pirmą kartą leisti mazgams būti netobuliems – juk čia ne konkursas. O kai pajausite, kokiu būdu jums lengviausia tą mazgą padaryti, kai atrasite savo metodiką, eisis kaip sviestu patepta, pamatysite.
Toliau įraše pasidalinsiu kaip aš mazgau bandelių tešlą, tačiau nepamirškite, jog tai tik vienas iš variantų. Kai bandžiau perprasti mazgo darymo techniką, skaičiau, žiūrinėjau daugybę nuotraukų ir vaizdo įrašų, tačiau pirmosios bandelės visos gavosi skirtingos. Skoniui tai, žinoma, nepakenkė. Kai formavau kitą bandelių partiją, mintyse jau buvo susigulėjęs lankstymo principas ir, pabandžius kelis kartus, galėjau formuoti užsimerkusi. Na gerai, gal viena primerkta akimi.
Ingredientai.
20 kardamoninių bandelių
Tešlai:
- 250 g pieno.
- 60 g sviesto.
- 50 g cukraus.
- 7 g greito veikimo sausų mielių*.
- 400 g miltų (200 g kvietinių, 200 g šviesių spelta miltų).
- 5 g kardamono.
- 1/4 arb. š. druskos.
*Sausos mielės būna kelių rūšių: greito veikimo ir aktyvios. Ant kai kurių pakuočių rašoma, kad tai greito veikimo, ant kitų pastebėsite užrašą „tik sumaišyti su miltais“. Jeigu tokių užrašų nėra, greičiausiai sausos mielės bus aktyvios (įprasto veikimo). Aktyvių mielių pakuotės dažnai būna po 25 g, o greito veikimo – 7 ar 11 g. Skirtumas tarp jų toks, jog naudojant aktyvias mieles, rekomenduojama jas sumaišyti su šiltu pienu bei šaukštu cukraus ir palikti 10 – 15 minučių, kol suputos ir tik tada dėti likusius ingredientus. Naudojant greito veikimo mieles jas iškart galima maišyti su visais produktais ir minkyti tešlą. Jeigu recepte nurodytos greito veikimo mielės, o jūs naudojate aktyvias, tešlą ir bandeles reikėtų kildinti ilgiau nei nurodyta recepte.
Daugeliu atveju recepte nurodytas mieles galima keisti į tokias, kokias tuo metu turite namuose, svarbu žinoti proporcijas.
- Jeigu recepte nurodomos aktyvios mielės, o turite tik greito veikimo, jų kiekį galima naudoti tokį patį, tik nenustebkite, jog tešla pakils greičiau.
- Aktyvias mieles keičiant į greito veikimo, aktyvių mielių kiekį reikia padauginti iš 0,75.
- Greito veikimo mieles keičiant į aktyvias mieles, greito veikimo mielių kiekį padalinkite iš 0,75.
- Sausų ir šviežių mielių santykis yra 1:4.
Įdarui:
- 115 g minkšto sviesto.
- 75 g rudojo cukraus.
- 15 g cinamono.
- 3 g kardamono.
Kita:
- 1 kiaušinio bandelių aptepimui.
- Papuošimui apie 20 – 25 g perlinio cukraus.
Gaminimo eiga.
Pašildykite pieną su sviestu. Nedideliame prikaistuvyje šiek tiek pašildykite pieną, bet neužvirkite – pienas turi būti šiltas, jokiu būdu ne karštas. Į pieną įdėkite gabaliukais supjaustytą sviestą ir maišykite, kol sviestas piene išsilydys, o masė taps vientisa.
Atsidėkite sviestą įdarui. Iš šaldytuvo ištraukite sviestą įdarui. Supjaustykite jį gabaliukais ir sudėkite į dubenėlį, kuriame vėliau sumaišysite visus įdaro ingredientus. Kol darysite tešlą ir ji kils, sviestas kambario temperatūroje suminkštės.
Užmaišykite tešlą. Į didelį dubenį supilkite pieno ir sviesto masę, dėkite kitus tešlos ingredientus: cukrų, mieles, kardamoną, druską ir miltus.
Minkykite tešlą. Tešlą minkykite 8 – 10 min. Patogiausia tai daryti elektriniu maišytuvu su tešlos minkymo kabliu. Jeigu jo neturite, galima minkyti rankomis. Minkymo trukmės patarčiau nemažinti. Kuo ilgiau tešla bus minkoma, tuo minkštesnės bandelės iškeps.
Leiskite tešlai pakilti. Po minkymo suformuokite rutulį, uždenkite dubenį rankšluosčiu, padėkite šiltesnėje namų vietoje ir palikite pakilti valandai ar pusantros.
Paruoškite įdarą. Sviestas įdarui turėtų būti suminkštėjęs. Sudėkite į jį likusius įdaro produktus (cukrų, kardamoną, cinamoną) ir po truputį maišykite tol, kol masė taps vientisa.
Pasiruoškite vietą tešlos kočiojimui. Man padeda turimi du silikoniniai padėkliukai – pagal jų dydį iškočioju tešlos stačiakakampį. Paviršių ant kurio kočiosite pabarstykite miltais, kad tešla nepriliptų.
Iškočiokite tešlą į maždaug 60×40 cm dydžio stačiakampį. Keliais centimetrais didesnis ar mažesnis neturės didelės reikšmės galutiniam rezultatui.
Paskirstykite įdarą. Pirmiausia išdėliokite jį per visą tešlą nedideliais kauburėliais, o tada mentele paskirstykite tolygiai per visą plotą.
Sulankstykite tešlą paslėpdami įdarą. Tešlos stačiakampio abu ilguosius kraštus padalinkite į 3 dalis, galite pažymėti švelniai įpjaudami peiliu. Tai bus lenkimo vietos, tešlą reikės lenkti du kartus link vidurio. Pradėkite nuo tolimesnio krašto ir lenkite per pažymėtą vietą link vidurio, tešlos išorine dalimi užklodami cinamono įdarą. Tą patį padarykite paėmę tešlą iš kitos pusės, kuri arčiau jūsų. Dabar visas cinamono sluoksnis turi būti paslėptas ir prieš save matote maždaug 20×40 cm dydžio stačiakampį.
Supjaustykite tešlą juostelėmis. Tešlos stačiakampį supjaustykite maždaug 2 cm pločio juostelėmis. Tą patogu daryti su picos pjaustymo rateliu. Gausite 20 juostelių.
Pasiruoškite kepimo skardas. Dvi kepimo skardas išklokite sviestiniu popieriumi arba silikoniniais kilimėliais.
Susukite juostelę. Paimkite vieną juostelę, laikydami ją neaukštai virš darbastalio pasukite 5 – 6 kartus. Stenkitės sukti taip, kad per daug neišsitampytų juostelės kraštai, už kurių ją laikote.
Formuokite mazgą. Susuktos juostelės galą dėkite ant ištiestų trijų rankos pirštų ir apvyniokite kelis kartus. Kitą juostelės galą prakiškite pro tarpą, liekantį ištraukus pirštus. Šį etapą aprašyti gana sudėtinga, tad žiūrėkite vaizdo įrašą ir nuotraukas, kad būtų aiškiau.
Palikite bandeles pakilti. Suformuotas bandeles skardose uždenkite drėgnu rankšluosčiu arba maistine plėvele ir palikite pakilti 40 – 50 minučių.
Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių.
Aptepkite ir apibarstykite. Pakilusias bandeles aptepkite išplaktu kiaušiniu ir apibarstykite perliniu cukrumi.
Kepkite 15 – 17 minučių.
Kai bandelės atvėsta, laikas fikai – Švedijoje paplitusiai tradicinei pietų pertraukėlei, kurios metu mėgaujamasi kava ir bandelėmis ar kitu saldžiu kepiniu!
Mielinės bandelės su kardamonu
Ingredientai.
Bandelių tešlai:
- 250 g pieno
- 60 g sviesto
- 50 g cukraus
- 7 g greito veikimo sausų mielių
- 400 g miltų (200 g kvietinių, 200 g šviesių spelta miltų)
- 5 g kardamono
- ¼ arb. š. druskos
Įdarui:
- 115 sviesto
- 75 g rudojo cukraus
- 3 g kardamono
- 15 g cinamono
Kita:
- 1 kiaušinis (aptepimui)
- 20 – 25 g perlinio cukraus (pabarstyti)
Gamybos eiga.
- Pašildykite pieną su sviestu. Nedideliame prikaistuvyje šiek tiek pašildykite pieną, bet neužvirkite – pienas turi būti šiltas, jokiu būdu ne karštas. Į pieną įdėkite gabaliukais supjaustytą sviestą ir maišykite, kol sviestas piene išsilydys, o masė taps vientisa.
- Atsidėkite sviestą įdarui. Iš šaldytuvo ištraukite sviestą įdarui. Supjaustykite jį gabaliukais ir sudėkite į dubenėlį, kuriame vėliau sumaišysite visus įdaro ingredientus. Kol darysite tešlą ir ji kils, sviestas kambario temperatūroje suminkštės.
- Užmaišykite tešlą. Į didelį dubenį supilkite pieno ir sviesto masę, dėkite kitus tešlos ingredientus: cukrų, mieles, kardamoną, druską ir miltus.
- Minkykite tešlą 8 – 10 min. Patogiausia tai daryti elektriniu maišytuvu su tešlos minkymo kabliu. Jeigu jo neturite, galima minkyti rankomis.
- Leiskite tešlai pakilti. Po minkymo suformuokite rutulį, uždenkite dubenį rankšluosčiu, padėkite šiltesnėje namų vietoje ir palikite pakilti valandai ar pusantros.
- Paruoškite įdarą. Sviestas įdarui turėtų būti suminkštėjęs. Sudėkite į dubenėlį su sviestu likusius įdaro produktus ir po truputį maišykite tol, kol masė taps vientisa.
- Iškočiokite tešlą. Paviršių ant kurio kočiosite pabarstykite miltais, kad tešla nepriliptų. Iškočiokite tešlą į maždaug 60×40 cm dydžio stačiakampį.
- Paskirstykite įdarą. Pirmiausia išdėliokite jį per visą tešlą nedideliais kauburėliais, o tada mentele paskirstykite tolygiai per visą plotą.
- Sulankstykite tešlą paslėpdami įdarą. Tešlos stačiakampio abu ilguosius kraštus padalinkite į 3 dalis, galite pažymėti švelniai įpjaudami peiliu. Tai bus lenkimo vietos, tešlą reikės lenkti du kartus link vidurio. Pradėkite nuo tolimesnio krašto ir lenkite per pažymėtą vietą link vidurio, tešlos išorine dalimi užklodami cinamono įdarą. Tą patį padarykite paėmę tešlą iš kitos pusės, kuri arčiau jūsų. Dabar visas cinamono sluoksnis turi būti paslėptas ir prieš save matote maždaug 20×40 cm dydžio stačiakampį.
- Supjaustykite tešlą juostelėmis. Tešlos stačiakampį supjaustykite maždaug 2 cm pločio juostelėmis. Tą patogu daryti su picos pjaustymo rateliu. Gausite 20 juostelių.
- Pasiruoškite kepimo skardas. Dvi kepimo skardas išklokite sviestiniu popieriumi arba silikoniniais kilimėliais.
- Susukite juostelę. Paimkite vieną juostelę, laikydami ją neaukštai virš darbastalio pasukite 5 – 6 kartus. Stenkitės sukti taip, kad per daug neišsitampytų juostelės kraštai, už kurių ją laikote.
- Formuokite mazgą. Susuktos juostelės galą dėkite ant ištiestų trijų rankos pirštų ir apvyniokite kelis kartus. Kitą juostelės galą prakiškite pro tarpą, liekantį ištraukus pirštus (žr. vaizdo įrašą recepte).
- Palikite bandeles pakilti. Suformuotas bandeles skardose uždenkite drėgnu rankšluosčiu arba maistine plėvele ir palikite pakilti 40 – 50 minučių.
- Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių.
- Aptepkite ir apibarstykite. Pakilusias bandeles aptepkite išplaktu kiaušiniu ir apibarstykite perliniu cukrumi.
- Kepkite 15 – 17 minučių.
Parašykite komentarą