Kai oras slogus, o dar ir savijauta panaši, man norisi jaukaus, šildančio, sotaus maisto. Ar Jūs irgi taip jaučiatės?
Tokiomis apniukusiomis dienomis galvoju apie vadinamą „comfort food“. Priklausomai nuo nuotaikos man tai gali būti pica penktadienio vakarą po sunkios savaitės arba nostalgiją keliantys, vaikystėje mamos gaminti švilpikai. Mėsos kukuliai taip pat priklauso šiai kategorijai.
Juos gaminu dažnai ir turiu įvairių receptų. Tiesa, neitin mėgstu kepti maistą aliejuje, todėl ir mėsos kukulius gaminu orkaitėje, o vėliau panardinu į pasirinktą padažą. O kartais tik iškepu orkaitėje ir valgome su bulvių koše.
Šių kalakutienos kukulių skonį praturtina skirtingų rūšių sūriai – kietasis ir rikotos (dėl pastarojo jie dar ir itin minkšti) bei kelios dosnios saujos prieskoninių žolelių. Tai švelnaus skonio, nesausi, minkšti, gardžiai kvepiantys ir labai skanūs kukuliai.
Minkšti kalakutienos kukuliai su rikotos sūriu ir pomidorų padažu
Ingredientai.
20 kukulių / 4 porcijos:
- 500 g maltos kalakutienos.
- 1 kiaušinis.
- 30 g „panko“ džiūvėsėlių.
- 150 g rikotos sūrio.
- 80 g avių pieno „Pecorino“ sūrio (galima keisti kitu kietuoju sūriu).
- 5 g šviežio baziliko.
- 10 g šviežių petražolių (ir dar šiek tiek patiekimui).
- 1 arb. š. česnako granulių.
- 1 arb. š. druskos.
- 0, 25 arb. š. pipirų.
Pomidorų padažui:
- 2 stiklinės (2 x 237 ml) pomidorų pastos.
- 2 valg. š. Vorčesterio padažo.
- 1 arb. š. druskos.
- 1 valg. š. rudo cukraus.
- Pasirinktinai: galima įdėti po 1 arb. š. džiovintų petražolių ir baziliko.
Gaminame.
1. „Pecorino“ sūrį sutarkuokite ir 50 g atsidėkite – juo pabarstysite kukulius, kai maudysis pomidorų padaže.
2. Kiaušinį lengvai išplakite.
3. Prieskonines žoleles susmulkinkite.
4. Kalakutieną sumaišykite su kiaušiniu, rikotos ir tarkuotu „Pecorino“ sūriais, džiūvėsėliais ir prieskoniais: baziliku ir petražolėmis, druska, pipirais, česnako granulėmis.
5. Kukulių formavimą labai palengvina ledų šaukštas. Kabinkite šaukštu mėsos masę ir dėkite ant sviestiniu popieriumi iškloto padėklo ar lėkštės. Tuomet rankomis suformuokite kukulius. Iš nurodyto kiekio išeina apie 20 kukulių. Jei neturite ledų šaukšto, kabinkite paprastu, paimdami mėsos masės su kaupu.
6. Kadangi kukuliai minkšti, prieš kepimą bent 30 minučių įdėkite juos į šaldytuvą sutvirtėti.
7. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros, kepimo funkcija – viršus apačia.
8. Kukuliams sutvirtėjus su tuo pačiu sviestiniu popieriumi perdėkite juos ant kepimo skardos ir kepkite 18 minučių.
9. Kol kepa, pasiruoškite kepimo formą. Joje sumaišykite pomidorų pastą (galite naudoti naminę ar pirktinę – kokią tik mėgstate) su 2 valg. š. Vorčesterio padažo, druska ir cukrumi bei prieskoniais, jei naudojate.
10. Praėjus kepimo laikui, kukulius ištraukite iš orkaitės ir perdėkite į kepimo formą su pomidorų padažu.
11. Kepkite 30 minučių, tuomet apibarstykite likusiu sūriu ir dėkite į orkaitę dar 10 minučių.
12. Patiekite su mėgstamu garnyru – šiuos kukulius gardu valgyti su šviežiais makaronais. Apibarstykite žiupsneliu smulkintų petražolių.
Patarimas: mėsos kukuliai, likę po vakarienės, yra puikus variantas pietums į darbą, beliks tik pasirūpinti garnyru. Labai tiko ir su grikiais., buvo tokie pat minkšti ir skanūs.
Kalakutienos kukuliai su rikotos sūriu
Ingredientai.
Mėsos kukuliai:
- 500 g maltos kalakutienos
- 1 kiaušinis
- 30 g „panko“ džiūvėsėlių
- 150 g rikotos sūrio
- 80 g kietojo sūrio („Pecorino“ ar kito)
- 5 g šviežio baziliko
- 10 g šviežių petražolių (ir šiek tiek patiekimui)
- 1 arb. š. česnako granulių
- 1 arb. š. druskos
- 0,25 arb. š. pipirų
Pomidorų padažas:
- 2 stikl. (2 x 237 ml) pomidorų pastos
- 2 valg. š. Vorčesterio padažo
- 1 arb. š. druskos
- 1 valg. š. rudo cukraus
- po 1 arb. š. džiovintų petražolių ir baziliko (nebūtina)
Gamybos eiga.
- Kietąjį sūrį sutarkuokite ir 50 g atsidėkite – juo pabarstysite kukulius, kai maudysis pomidorų padaže.
- Kiaušinį lengvai išplakite.
- Prieskonines žoleles susmulkinkite.
- Kalakutieną sumaišykite su kiaušiniu, rikotos ir tarkuotu kietuoju sūriais, džiūvėsėliais ir prieskoniais: baziliku ir petražolėmis, druska, pipirais, česnako granulėmis.
- Kabinkite šaukštu mėsos masę ir dėkite ant sviestiniu popieriumi iškloto padėklo ar lėkštės. Tuomet rankomis suformuokite kukulius. Iš nurodyto kiekio išeina apie 20 kukulių.
- Prieš kepimą bent 30 minučių įdėkite kukulius į šaldytuvą sutvirtėti.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros, kepimo funkcija – viršus apačia.
- Kukulius su tuo pačiu sviestiniu popieriumi perdėkite juos ant kepimo skardos ir kepkite 18 minučių.
- Kol kukuliai kepa, pasiruoškite kepimo formą. Joje sumaišykite pomidorų pastą (naminę ar pirktinę, kokią mėgstate) su 2 valg. š. Vorčesterio padažo, druska ir cukrumi bei prieskoniais.
- Praėjus kepimo laikui, kukulius ištraukite iš orkaitės ir perdėkite į kepimo formą su pomidorų padažu.
- Kepkite 30 minučių, tuomet apibarstykite likusiu tarkuotu kietuoju sūriu ir dėkite į orkaitę dar 10 minučių.
Parašykite komentarą