Bulvių traškučiai yra mano „guilty pleasure“. Jais nepiknaudžiauju, bet būna dienų, kai labai užsimanau ir turiu būtinai tą norą patenkinti. Keista, kad kai būnu liūdna, prislėgta, niekada nenoriu saldumynų, tik bulvių traškučių.
Ne kartą esu gaminusi naminius bulvių traškučius orkaitėje, tačiau labiausiai erzinantis darbas būdavo bulvių pjaustymas plonomis riekelėmis. Buvo iki tol, kol nenusipirkau puikios ir aštrios pjaustyklės – mandolinos.
Taigi dabar visokių karpačio, traškučių ir gratinų gamyba vyksta gerokai lengviau. Nors šį kartą čipsus kepiau, nes pagaminau kreminio sūrio ir daržovių užtepėlę, kurią iškart numaniau būsiant puikiu pagardu bulvių traškučiams. Nors daržovių joje tikrai nemažai, jų skonis neįkyrus – tai švelni, soti, kremiškai grūdėtos tekstūros užtepėlė. Tad apie viską nuo pradžių.
Kreminio sūrio – daržovių užtepėlė
Ingredientai:
- 200 g kreminio (tepamo) sūrio.
- 1 morka (apie 60 g).
- 1 saliero stiebas.
- ~ 120 g cukinijos.
- Gera sauja (25 g) špinatų (nuplikytų ir nusausintų).
- 1 valg. š. kokybiško alyvuogių aliejaus.
- 0,5 arb. š. druskos, 0,25 arb. š. pipirų.
- Šiek tiek krapų.
Gamyba:
- Morką, saliero stiebą ir cukiniją supjaustykite kubeliais.
- Į smulkintuvą sudėkite visas daržoves ir šiek tiek pasmulkinkite.
- Sudėkite likusius ingredientus: sūrį, aliejų, prieskonius ir krapus ir smulkinkite iki vientisos masės.
- Iškart masė atrodys skystoka, bet palaikius šaldytuve, ji sutirštės.
Tokią užtepėlę galima naudoti gaminant tortilijas, makaronus, tepti ant sumuštinių, o daržoves galite dėti tokias, kokias mėgstate. Pavyzdžiui, čia tiktų svogūnai ir paprikos, o kadangi jų nevalgau, dedu salierą, cukiniją.
O jei nuspręsite išsikepti ir naminių traškučių, štai, kaip juos dariau.
Naminiai bulvių traškučiai
Ingredientai:
- 5 vidutinio dydžio bulvių,
- 1 valg. š. alyvuogių aliejaus.
- 1 arb. š. druskos.
- 0,25 arb. š. pipirų.
- 1 arb. š. česnako granulių.
Gamyba:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, ventiliatoriaus režimas.
- Nuskustas bulves supjaustykite plonomis riekelėmis (aš naudojau pjaustyklę mandoliną). Sudėkite ant popierinių rankšluoščių ir nusausinkite.
- Dubenyje bulvių riekeles sumaišykite su prieskoniais ir aliejumi.
- Ant kepimo popieriaus ar silikoninio kilimėlio vienu sluoksniu sudėkite bulves. Iš nurodyto kiekio gavosi 3 skardos – kepimai.
- Kepkite apie 20 minučių, tačiau jau po 15 min pažiūrėkite, ar dar nepakankamai paskrudo – jeigu supjaustysite ploniau, gali iškepti ir greičiau nei per 20 minučių.
Iškepusius traškučius atvėsinkite ir dėkite į indą. Kabinkite daržovių užtepėlės ir mėgaukitės!
Parašykite komentarą