Net ir vasarą pasitaiko tokių dienų, kai norisi tik skaityti jaukiai susisukus į pledą ir gurkšnojant kavą, o vakare valgyti ne tik kūną, bet ir sielą sušildantį maistą. Vienas iš tokių patiekalų man yra karis. Šis karis tikrai apgaubia šiluma, tačiau nėra pernelyg aštrus.
Jeigu turite reikiamus ingredientus, karį paruošite per pusvalandį, o skonį prisiminsite dar ilgai. Daugiau pasiruošimo ir laiko prireiks jei nuspręsite jį patiekti ne su ryžiais, o indiška „Naan“ duonele. Šiame recepte naudoju kario pastą, kurią gaminu pati – žemiau yra ir receptas, tačiau kario pastą galima nusipirkti arba keisti kario prieskoniais. Vis tik, naudojant kario pastą, patiekalas tampa aromatingesnis ir išraiškingesnis, o visi namai pakvimpa prieskoniais. Neišsigąskite ilgo ingredientų sąrašo – kuo daugiau prieskonių naudosite, tuo skanesnį karį pagaminsite, tačiau jeigu kurio nors neturite, galite ir nedėti.
Karis su krevetėmis ir daržovėmis.
Ingredientai 4 asmenims.
- 400 g krevečių.
- 2 nedidelės cukinijos (400 – 450 g).
- 200 g šparaginių pupelių.
- 1 morka (nebūtinai).
- 1 saliero stiebas.
- 400 g pomidorų pastos.
- 400 ml kokosų pieno.
- 2 laimų sultys.
Prieskoniai:
- 2 arb. š česnako granulių (arba kelios česnako skiltelės).
- 2 cm imbiero, sutarkuoto.
- 1 arb. š. ciberžolės.
- 1 arb. š. kumino.
- 1 arb. š. druskos.
- 0,25 arb. š. pipirų.
- 1 – 2 valg. š. kario pastos (1 valg. š. kario pastos = 1 arb. š. kario prieskonių).
- 1 valg. š. aliejaus kepimui.
Žolelės patiekimui: kalendra, bazilikas.
Patiekite su virtais ryžiais arba „Naan“ duonele.
Gaminame.
- Smulkiai supjaustykite salierą ir sutarkuokite imbierą bei česnaką, jei naudojate šviežią.
- Pasiruoškite daržoves: jei naudojate šviežias šparagines pupeles, jas supjaustykite maždaug 4 cm ilgio gabaliukais ir apvirkite 3 minutes. Jei šaldytas, tereikės tik nuplauti. Cukiniją perpjaukite išilgai ir supjaustykite maždaug pusės centimetro storio skiltelėmis.
- Morka nėra būtina, ją dėjau, nes norėjau daugiau daržovių karyje, o tarkavau dėl tirštesnės konsistencijos bei tam, kad morkos skonis nebūtų pernelyg jaučiamas.
- Į ant vidutinės kaitros įkaitintą keptuvę dėkite aliejų, smulkintą salierą ir pakepinkite keletą minučių, kol gražiai apskrus.
- Sudėkite prieskonius: tarkuotą imbierą, česnaką, ciberžolę, kuminą ir kario pastą (jei norite švelniau, užteks vieno šaukšto, jei aštriau – drąsiai dėkite du) ir nuolat maišydami pakepinkite apie minutę.
- Pilkite kokosų pieną ir pomidorų pastą, berkite druską ir pipirus, išmaišykite.
- Kai masė pradės šiek tiek burbuliuoti, dėkite krevetes, cukinijos gabaliukus ir tarkuotą morką. Kai viskas užverda, truputį sumažinkite ugnį, kad lėtai kunkuliuotų. Po 4 minučių sudėkite šparagines pupeles.
- Troškinkite dar 5 minutes, tuomet supilkite laimo sultis.
- Išmaišykite, paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų ar aštrumo.
- Patiekite su virtais ryžiais arba indiška „Naan“ duonele, o karį pagardinkite mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis – man labiausiai dera kalendra ir bazilikas.
Kario pasta.
Ingredientai.
- 1 valg. š. garstyčių sėklų.
- 1 arb. š. pankolio sėklų.
- 2 arb. š. ciberžolės.
- 1 arb. š. cinamono.
- 1 arb. š. paprikos miltelių.
- 1 valg. š. kumino.
- 2 valg. š. kalendros miltelių.
- 1 arb. š. druskos.
- 0,5 arb. š. juodųjų pipirų.
- 4 skiltelės česnako.
- ~ 3 cm imbiero, pasmulkinto.
- 1 laimo žievelė (nutarkuota) ir sultys.
- 4 – 5 nedideli čili pipirai (arba 1 – 2 didesni).
- 1 saliero stiebas, supjaustytas gabaliukais.
- 4 valg. š. pomidorų pastos.
- 1 – 2 valg. š. vandens (dėkite tik tuo atveju, jei smulkintuvas masę sunkiai maišys).
Gaminame.
- Sausoje, įkaitintoje keptuvėje (vidutinė kaitra) 2 – 3 minutes pakepinkite garstyčių ir pankolio sėklas, vis pamaišydami. Sėklos pradės sproginėti, atsiskleis jų aromatas. Šiek tiek atvėsinkite ir pasmulkinkite grūstuvu.
- Susmulkintas sėklas ir visus kitus ingredientus (išskyrus vandenį) dėkite į maisto smulkintuvą. Jei nesate tikri, kokio aštrumo norite, iškart nesudėkite visų čili pipirų. Smulkinkite iki vientisumo, vis į apačią pastumiant ant sienelių liekančią masę.
- Jeigu lieka stambių ingredientų dalių ir smulkintuvas sunkiai jas „pagauna“, įdėkite vieną ar du šaukštus vandens. Paragaukite, ar užtenka aštrumo, o jei jo norisi daugiau, sudėkite likusius čili pipirus. Ragaujant kario pasta turi būti gana aštri, kadangi patiekaluose jos užtenka vos keleto šaukštų.
- Paruoštą kario pastą kelias savaites galima laikyti sandariame indelyje šaldytuve, o ilgesnį laiką šaldiklyje. Ją naudoju ruošiant karius, sriubas su kokosų pienu ar kitus azijietiškus patiekalus. Dažniausiai prireikia tik kelių šaukštų (nebent mėgstate itin aštriai), todėl šią pastą laikau šaldiklyje.
Jaukių ir šildančių akimirkų!
2 komentarų
Agnė
prieš: 4 metaiNuostabus karis! Ir be galo džiaugiuosi, kad išmokau pasigamint kario pastą 😍
Aistė
prieš: 4 metai AUTORĖDžiaugiuosi! 🙂