Tie, kas mėgsta šokoladą, neabejingi ir jo skoniu ryškiam brauniui (brownie). Ir aš esu iš tų žmonių, kurie neatspiria šio drėgno ir sodraus deserto gabalėliui (ar keliams).
Tačiau, nors daug metų buvau ištikima braunio gerbėja, niekada rimtai nevertinusi jo pusbrolio – blondžio, neseniai įvyko perversmas. Blondis šią vasarą taps mano ištikimiausiu palydovu piknikų metu ar patikimu partneriu, kai greitai reikia tikro saldumyno. Jį lengva transportuoti, paprasta iškepti ir kaip skanu ragauti. Deja, net ir mano vyras prisipažino, kad blondis jam patinka labiau nei braunis, nors jis niekada nebuvo tikro juodo šokolado mėgėjas, tad tai galiu suprasti.
Kalbant rimčiau, braunis neapleidžia pačių geriausių desertų kategorijos būtent dėl drėgnos tekstūros ir sodraus šokolado skonio. Nepaisant to, kad braunis ir blondis vadinami pusbroliais, man jie yra visiškai skirtingi desertai. Labiausiai mėgstu klasikinį braunį, niekada nededu į jį riešutų ar kitų pagardų. O blondžio neįsivaizduoju be karijų riešutų ir subtilaus citrusų dvelksmo. Net jeigu turite patikrintą šio pyrago receptą, rekomenduoju jį dar pagerinti vaisių žievelėmis.
Blondis su karijų riešutais ir citrusų dvelksmu
Ingredientai.
Stačiakampė kepimo forma 20 cm.
- 1 kiaušinis ir 1 trynys (kambario temperatūros).
- 160 g sviesto.
- 95 g rudojo cukraus
- pusės apelsino ir pusės citrinos žievelės.
- 1 arb. š. vanilės ekstrakto.
- 100 g šviesių spelta miltų.
- 30 g migdolų miltų.
- 1 arb. š. kepimo miltelis (be kaupo).
- 70 g balto šokolado.
- 50 g juodo šokolado.
- 80 g karijų riešutų.
Gamyba.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, kepimo režimas viršus – apačia.
- Nedideliame puode išlydykite sviestą, supilkite į dubenį, kuriame vėliau darysite tešlą ir palikite atvėsti.
- Tuo tarpu, kol sviestas aušta, karijų riešutus nuplaukite, išsausinkite. Berkite į įkaitintą keptuvę, ant vidutinės kaitros ir kepkite apie 2 – 3 minutes, kartas nuo karto pamaišant, o kai pajusite riešutų aromatą, nuimkite nuo kaitros, nereikia ilgai skrudinti. Atvėsusius riešutus padalinkite į kelias dalis: galite pjaustyti arba tiesiog perlaužti, nes šie riešutai minkšti ir lengvai lūžta.
- Nutarkuokite (geriau smulkia tarka) pusės citrinos ir apelsino žieveles.
- Pasiruoškite šokoladus: supjaustykite nedideliais gabalėliais, per daug smulkinti nebūtina, nebent taip labiau mėgstate. Man smagiau, kai tie gabaliukai jaučiasi.
- Atvėsusį sviestą išplakite su ruduoju cukrumi. Ilgai plakti nereikia, svarbu, kad sviestas tolygiai susimaišytų su cukrumi.
- Įmuškite kiaušinį ir išplakite mikseriu, kol susimaišys, tuomet dėkite trynį ir vėl išplakite.
- Įdėkite vanilės ekstraktą ir nutarkuotas vaisių žieveles, ir gerai išmaišykite.
- Miltus, druską ir kepimo miltelius sumaišykite atskirame dubenėlyje, supilkite į tešlą, išmaišykite. Kai tešla tampa vientisa, berkite riešutus ir šokoladą ir išmaišykite.
- Dėkite į kepimo formą*, viršų kiek palyginkite mentele ar šaukštu. *Kepu silikoninėje formoje, kurios nereikia nei tepti riebalais, nei kloti kepimo popieriumi, tačiau, kepant kitokioje, įtiesčiau kepimo popierių ir tada pilčiau tešlą – bus lengviau išimti.
- Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 22 – 25 min. Kepinio vidurys gali atrodyti labai minkštas, bet taip ir turi būti.
- Išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti formoje – taip kepinys sutvirtės.
- Atsargiai išimkite iš formos, kai bus visiškai atvėsęs ir supjaustykite nedideliais gabaliukais.
Šį kepinį galima laikyti kambario temperatūroje, tik svarbu uždengti arba įdėti į dėžutę, taip mažiau apdžius. Nors, man, ir kiek padžiūvęs jis labai skanus.
Tiesa, šį desertą drąsiai galite gaminti iš vakaro – kitą dieną jis būna net skanesnis. O, blondi, kokios saldžios akimirkos su tavimi!
Parašykite komentarą