Kyšo pagrindo receptas mano užrašinėje apsigyveno daugiau nei prieš dešimtmetį. Pamenu, kad tąkart užsirašiau keletą skirtingų receptų tokio tipo pyrago tešlai, tačiau, iškepusi pagal šį, nebenorėjau jokio kito. Per tą laiką nuolat kito (ir kaskart kinta) kyšo įdaras – tiek daržovės, tiek sūrio ar mėsos produktai. Kepdama jį visuomet improvizuoju, naudoju tokius produktus, kuriuos tuo metu turiu, mėgstu dalį kvietinių miltų keisti spelta ar viso grūdo miltais, tačiau išlaikau recepto proporcijas.
Kadangi kyšas yra paprastai pagaminamas ir lengvai transportuojamas patiekalas, skanus tiek šiltas, tiek jau atvėsęs, man jis yra nepakeičiamas piknikuose ir įvairiuose susibūrimuose, nors kartais mėgstame išsikepti ir vakarienei. Man neitin patinka tie pyragai su įdarais, kurie taip trupa, kad sunku atsikąsti neapsibarsčius tešlos gabaliukais, o šis variantas yra toks tarpinis tarp trapaus ir drėgno. Keptas nesuskaičiuojamą daugybę kartų, jis dažniausiai pirmas dingsta nuo vaišių stalo. Man jis tiesiog tobulas, tad dalinuosi kyšo receptu, kurį šį kartą kepiau su špinatais, šparagais ir kumpiu.
Ingredientai pagrindui:
- 1 kiaušinis.
- 60 g sviesto.
- 2 valg. š. natūralaus jogurto / grietinės / pieno.
- 1/4 arb. š. druskos.
- 200 g kvietinių miltų.
Gamyba.
Sviestą ištirpinkite ir atvėsinkite. Lengvai išplakite kiaušinį, sumaišykite su jogurtu / grietine / pienu, sviestu, miltais ir druska. Išminkykite tešlą, kad ingredientai išsimaišytų, įvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent pusvalandžiui*.
*Tešlą galima ruošti iš anksto, net ir kelias dienas prieš planuojamą kepimą, taip pat, galima ir užšaldyti ir naudoti, kai sugalvosite.
Ingredientai įdarui**
- 110 g špinatų.
- 130 g šparagų (bei 1 valg. š. aliejaus kepimui).
- 100 g rūkyto kumpio.
- 2 kiaušiniai.
- 120 g grietinėlės.
- Druskos ir pipirų pagal skonį.
Gamyba.
Kyšą kepu 24 cm skersmens kepimo formoje.
1. Išimkite bent pusvalandį šaldytuve pabuvusią tešlą. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių temperatūros.
2. Nuplautus šparagus 2 – 4 minutes pakepkite keptuvėje, kokosų ar kitame aliejuje.
3. Špinatus išplaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu.
4. Kumpį supjaustykite nedideliais gabaliukais.
5. Kiaušinius išplakite su grietinėle, įdėkite druskos ir pipirų.
6. Tešlą iškočiokite iki dydžio, panašaus į kepimo formą, kurią naudosite. Nepamirškite, kad reikės suformuoti ir kraštelius, todėl iškočiota tešla turi būti kiek didesnė nei forma.
7. Kepimo formą ištepkite sviestu arba įtieskite kepimo popierių. Dėkite tešlą, išlyginkite kraštelių viršų ir subadykite padą šakute. Ant pagrindo uždėkite kepimo popieriaus ir įpilkite kruopų, pvz.: avinžirnių ar ryžių.
8. Kepkite pagrindą 7 minutes.
9. Į plakinį dėkite špinatus ir kumpį, išmaišykite ir supilkite ant pakepusio pagrindo. Ant viršaus dėkite šparagus ir truputį paspauskite, kad juos apsemtų plakinys.
10. Kepkite 35 – 40 minučių, kol gražiai paruduos, o įdaras nebus skystas.
**Improvizuokite!
Kyšo įdarui rinkitės tai, ką mėgstate – galima naudoti tik daržoves, daržoves su mėsos produktais, čia tinka ir tunas ar lašiša. Pasirinktą įdarą visuomet užpilkite kiaušinių plakiniu (kartais grietinėlę keičiu grietine ar jogurtu, kartais naudoju tik kiaušinius, pvz.: jeigu kepu su malta mėsa arba dedu daugiau sūrio).
Mėgstami mano deriniai:
- Cukinija, vyšniniai pomidorai ir mocarelos sūris.
- Rūkytas kumpis, špinatai, cukinija ir fermentinis sūris.
- Pomidorų pastoje troškinta malta jautiena su pievagrybiais ir kietuoju sūriu.
- Įvairūs sūriai (feta, mocarela, kietas sūris) ir vyšniniai pomidorai.
- Rūkyta lašiša, špinatai, sūris.
Parašykite komentarą