Nors gimtadienis ir simbolinis, tortas tokiai progai būtinas. Juk 10 metų jubiliejus!
Ką gaminti šį kartą, buvo labai aišku, nes jau kelias savaites svajojau apie kavos tortą. Ta mintis lyg apsėdusi nepaleido net tada, kai bandydama patenkinti savo įgeidį, iškepiau kavos pyragą. Ir nors pastarasis buvo drėgnas ir skanus, norėjau dar stipresniu kavos skoniu išreikšto, rimto ir solidaus kepinio.
Iš nurodyto kiekio pagaminsite 4 „aukštų“, 24 cm skersmens tortą.
Ingredientai.
Biskvitams:
- 370 g miltų.
- 1,5 arb. š. sodos.
- Žiupsnelis druskos.
- 60 g kakavos.
- 320 ml augalinio aliejaus (naudojau rapsų).
- 3 kiaušiniai.
- 190 g cukraus*.
- 1 arb. š. vanilės ekstrakto.
- 150 ml kavos**, atvėsintos.
- 360 ml pasukų.
- 1 valg. š. baltojo vyno acto (kepiniuose naudojamas dėl purumo).
Kremui:
- 450 g maskarponės sūrio.
- indelis (397 g) karamelizuotas saldinto sutirštinto pieno „Rududu“.
- 115 ml atvėsintos kavos**.
Biskvitų sulaistymui: apie 100 ml kavos**.
Gamyba.
Biskvitų kepimas.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, kepimo režimas viršus – apačia.
- Miltus, druską, kakavą, sodą sumaišykite dubenyje.
- Kitame inde gerai išplakite aliejų su cukrumi (porą minučių). Po vieną įmuškite kiaušinius, suplakite masę, sudėkite vanilę ir išmaišykite.
- Dubenyje sumaišykite kavą su pasukomis.
- Į indą, kuriame išplakėte aliejų su cukrumi ir kiaušiniais, dėkite apie trečdalį miltų mišinio ir gerai išmaišykite. Tada supilkite pusę pasukų ir kavos masės, išmaišykite ir įberkite dar trečdalį miltų masės. Išmaišykite iki vientisumo.
- Į likusį kavos ir pasukų mišinį supilkite šaukštą baltojo vyno acto ir išmaišykite. Supilkite į tešlą, pamaišykite ir dėkite likusius miltus.
- Iš šios masės iškepkite du biskvitus. Kepiau 24 cm formoje, apie 35 min.
- Kai biskvitai atvėsta, kiekvieną jų perpjaukite išilgai, į 2 dalis ir gausite 4 biskvito lakštus.
Kremo gamyba.
Kremui išplakite maskarponės sūrį su „Rududu“ iki vientisos masės. Kai masė tolygi, nelieka jokių gumuliukų, supilkite kavą ir išmaišykite. Svarbu, kad „Rududu“ būtų kambario temperatūros. Galite skardinę palaikyti karštame vandenyje prieš gaminant kremą. Neišsigąskite, jeigu sumaišius maskarponę su „Rududu“ pastebėsite daug gumuliukų, plakant jie išsimaišys, tik reikės daryti tai ilgiau, tad nepraraskite kantrybės!
Torto konstravimas.
Biskvito lakštą dėkite į lekštę ar indą, kuriame ir laikysite tortą. Sulaistykite keliais šaukštais kavos ir dėkite kremą, paskirstykite per visą biskvito plotą, per daug nepridėkite šonuose, nes bėgs. Taip sluoksniuote visus biskvitus ir kremą, o pabaigoje aptepkite šonus ir viršų. Dėkite į šaldytuvą bent 6 valandoms, geriausia palikti per naktį.
*Į biskvitus nedėjau daug cukraus, nes man pakankamai saldumo suteikia kremas. Jeigu mėgstate saldžiau, cukraus galite dėti daugiau arba įberti jo šiek tiek į kavą, kuria suliesite biskvitus.
**Naudojau stiprią kavą, „espresso“, todėl kavos skonis ir kvapas vyrauja. Tokio rezultato ir norėjau, tačiau, jeigu esate mažesni kavos mėgėjai nei aš, naudokite silpnesnę kavą arba sulaistykite cukraus ir vandens sirupu (100 g vandens – 1 arb. š. cukraus), arba to nedarykite visai. Biskvitas dėl to netaps sausu.
Parašykite komentarą