Silpnybę morengams jaučiu nuo vaikystės. Kaip dabar pamenu, kaip mėgdavau nedidelėje parduotuvėlėje parduodamus spalvotus orinius sausainius, kurių, dėl jų nedidelio svorio, už turimą pinigų sumą išeidavo gana nemažas kiekis, ar vietinėje kepyklėlėje gaminamą morenginį pyragą.
Apie morenginį kavos skonio tortą galvojau jau ilgai ir nors jis nepanašus į vaikystėje taip mėgtą kepinį, bet labai skanus, tirpstantis burnoje ir patenkinantis visus smaližių norus. Gaminti jį nesunku ir laiko daug nereikia. Ilgiausiai kepa morengas, bet tuo metu galima nuveikti daug prasmingų dalykų.
Morenginis kavos tortas gana atlaidus. Jo skoniui nepakenks netobuli morengo apskritimai ar netolygiai paskleistas šokolado glajus. Po poilsio šaldytuve kremo ir glajaus skoniai susigeria į pagrindą ir tampa lengvą debesėlį primenančiu desertu. Tik neapsigaukite, jis lengvas ir nedidelis, bet vienas jo gabalėlis atokvėpio pertraukėlę pasaldina pakankamai!
Morenginis kavos tortas
Ingredientai.
Morengui:
- 4 didelių kiaušinių baltymai
- 100 g cukraus pudros
- 100 g cukraus
Šokolado glajui:
- 55 g stiprios kavos
- 55 g sviesto
- 45 g cukraus
- 55 g pieno
- 55 g kakavos
- 2 arb. š. maltos kavos (nebūtina)
Grietinėlės ir kavos kremui:
- 250 g riebios šaltos grietinėlės
- 10 g cukraus
- 1 arb. š. vanilės
- 2 valg. š. atvėsintos stiprios kavos
- 60 g graikiško jogurto
- 1 arb. š. grietinėlės standiklio
Gamybos eiga.
Morengo gamyba.
- Orkaitėje nustatykite 145 laipsnių temperatūrą.
- Kiaušinių baltymus plakite, kol lengvai suputos. Tuomet po truputį plakant pilkite cukrų ir cukraus pudrą. Plakite iki standumo. Morengo masė turi būti standi, blizgi ir lengvai formuojama. Galite patikrinti pakeldami plaktuvo antgalius – jei nutįsta tvirtos viršūnėlės, morengo tešla paruošta.
- Ant kepimo popieriaus pasižymėkite tris maždaug 17,5 – 18 cm skersmens apskritimus. Šaukštu dėkite morengo masę. Morengai neturi būti taisyklingos formos, man net gražiau, kai jie turi nelygius kraštelius.
- Dėkite morengus į orkaitę ir 10 minučių kepkite 145 laipsnių temperatūroje, tuomet sumažinkite temperatūrą iki 95 laipsnių ir džiovinkite apie 1,5 val. (jeigu pastebėsite, kad morengai pradeda ruduoti, sumažinkite orkaitės temperatūrą).Kai morengai paruošti, orkaitę išjunkite, dureles palikite vos praviras ir leiskite atvėsti. Išimkite ir atvėsinkite visiškai.
Šokoladinio glajaus ruošimas.
- Visus ingredientus sudėkite į nedidelį puodą ir reguliariai maišant kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol masė taps vientisa. Patogiausia maišyti su šluotele. Masė neturi užvirti, svarbiausia, kad neliktų gumuliukų.Nukelkite nuo ugnies ir leiskite šiek tiek atvėsti. Kartas nuo karto pamaišykite, nes vėsdamas glajus tiršės.
Grietinėlės ir kavos kremo gamyba.
- Šaltą grietinėlę su cukrumi, kava ir vanile išplakite iki standumo. Plakite maksimaliu greičiu ir stebėkite, kada masė pradės tirštėti. Svarbiausia yra pamatyti, kada grietinėlė taps standi, bet dar nepradeda darytis panaši į varškės masę.
- Į standžiai išplaktą grietinėlę sudėkite jogurtą bei grietinėlės standiklį ir mentele arba šluotele atsargiai išmaišykite. Prieš formuojant tortą, kremą rekomenduoju 15 – 20 min. palaikyti šaldytuve.
Torto formavimas.
- Ant morengo paskleiskite atvėsusį šokolado glajų. Tepkite atsargiai, geriau netolygiai, bet nepažeidžiant morengo.
- Ant šokolado glajaus dėkite dalį grietinėlės kremo – galite dėti šaukštu ir paskleisti mentele arba naudoti konditerinį švirkštą. Tokiu principu sutepkite 2 morengo sluoksnius.
- Ant trečiojo morengo pirmiausia dėkite grietinėlės kremą – galite dėti šaukštu arba formuoti viršūnėles konditerinio švirkšto pagalba. Tortą dėkite į šaldytuvą 20 minučių, tuomet kiek sutvirtėjusį viršų apšlakstykite šokolado glajumi. Tortą statykite į šaldytuvą 6 – 8 valandoms.
- Och, saldume – su šiuo tortu diena tikrai taps saldesnė!