Savaitgaliais labai mėgstame valgyti angliškus pusryčius, todėl jau kurį laiką galvojau apie šio patiekalo ingredientus patiektus kitaip. Pavyzdžiui, ant duonos, kurios tikrai dažnai lieka tinkamos būtent skrebučiams.
Tie patys ingredientai: duona, pupelės, pievagrybiai ir šoninė, keli papildomi prieskoniai ir ragaujame visai kitą patiekalą. Mano virtuvėje grybai itin mėgsta čiobrelių draugiją, tad juos įtraukiau ir į šį receptą. Pupelių užtepui gaivumo suteikia citrina, o švelnų, vos juntamą aštrumą – česnako granulės. Tokį užtepą galima būtų patiekti su daržovių lazdelėmis ar traškučiais. Kreminis pupelių užtepas, švelniai gomurį glostantys ir čiobreliu kvepiantys pievagrybiai su pupelėmis ir klevų sirupu aptepta traški šoninė – skirtingos tekstūros ir daug skonio!
Skrebučius galima valgyti vienus, o galima iškepti ir kiaušinį – priklauso nuo valgytojų alkanumo ir norų. O jei be kiaušinio, tai netgi nebūtinai tai turi būti pusryčių patiekalas – tokie sumuštiniai puikiai tinka užkandžiams.
Patiekalas paruošiamas nesudėtingai, tik turi keletą ingredientų, kurie gaminami atskirai. Aš gaminu taip: pirmiausia, įjungiu orkaitę ir padarau pupelių užtepą, tuomet paruošiu šoninę kelionei į orkaitę.
Tuo pat metu kaičiu kaitlentę ir dedu keptuvę. Kol kaista, supjaustau grybus. Šoninė ir grybai iškepa panašiu metu. Pasmulkinu petražolę ir supjaustau duoną. Kai šoninė paruošta, o grybai su pupelėmis keptuvėje gaudo paskutines šilumos akimirkas, šildau duoną sumuštinių keptuve. Kol konstruoju ir barstau petražolėmis skrebučius, spėja iškepti ir kiaušinis. Gardžių atradimų!
Skrebutis su pupelėmis ir grybais
Ingredientai.
Pupelių užtepas
- 125 g baltųjų pupelių „Cannellini“, virtų
- 1 valg. š. citrinos sulčių
- ½ arb. š. citrinos žievelės
- 50 g tepamo kreminio sūrio
- ½ arb. š. druskos
- žiupsnelis pipirų
- ½ arb. š. česnako granulių
Grybai ir pupelės
- 200 g pievagrybių (naudojau ruduosius)
- 2 – 3 valg. š. kokosų aliejaus (ar kito mėgstamo)
- 1 arb. š. šviežio čiobrelio (½ arb. š. džiovinto)
- 2 valg. š. balzamiko padažo
- ½ arb. š. druskos dribsnių
- žiupsnelis pipirų
- 100 g baltų pupelių „Cannellini“, virtų
Šoninė
- 100 g karštai rūkytos šoninės
- 1 valg. š. klevų sirupo
Mėgstamos duonos: 4 – 6 riekelės, priklausomai nuo dydžio
Saujelė šviežios petražolės patiekimui
Gamybos eiga.
Pupelių užtepas.
- Visas pupeles skirtas šitam patiekalui suberkite į sietelį, perliekite šaltu vandeniu ir atsargiai pakratykite sietelyje, kad skystis nubėgtų.
- Į maisto smulkintuvą dėkite 125 g pupelių, citrinos sultis ir nutarkuotą žievelę, tepamą sūrį, druską, pipirus ir česnako granules. Smulkinkite, kol masė taps vientisa ir kreminė.
Šoninė.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros, kepimo režimas – viršus/apačia.
- Šoninę supjaustykite vienodo storio griežinėliais ir dėkite ant kepimo popieriumi ar silikoniniu kilimėliu ištiestos kepimo skardos.
- Kai orkaitė įkaista, dėkite skardą su šoninę ir kepkite 12 – 15 minučių. Iš šoninės pasišalins didžioji dalis riebalų, gabaliukai susitrauks, tik stebėkite, kad neperkeptų, nes bus kieta.
- Ištraukite skardą. Šoninės gabaliukus sudėkite ant popierinio rankšluoščio. Pakeiskite kepimo popierių ar silikoninį kilimėlį, nes ant jo bus likę nemažai riebalų.
- Vėl sudėkite šoninę ant kepimo skardos ir kiekvieną gabaliuką patepkite klevų sirupu.
- Dėkite atgal į orkaitę ir kepkite 3 – 4 minutes.
- Išėmę iš orkaitės, palikite kelioms minutėms atvėsti, o tada šoninę supjaustykite mažesniais gabalėliais.
Grybai ir pupelės
- Pievagrybius supjaustykite išilgai, griežinėliais. Priklausomai nuo dydžio, išeina 3 – 4 griežinėliai iš vieno grybo.
- Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies, įdėkite kelis šaukštus kokosų aliejaus.
- Keptuvei įkaitus, išdėliokite pievagrybių griežinėlius per visą keptuvės plotą ir kepkite apie 3 – 4 minutes. Kepdami grybai šiek tiek susitrauks, apvertus pamatysite, kad gražiai paskrudo – tuomet galima apversti. Jei reikia, įdėkite dar šaukštą aliejaus. Kitą pusę kepkite irgi 3 – 4 minutes.
- Kai grybai gražiai apskrudę iš abiejų pusių, berkite čiobrelį, dėkite balzamiko padažą ir pupeles. Kaitrą galima išjungti. Pamaišykite, dėkite pipirus ir druską.
Skrebučio konstravimas
- Duonos riekes pašildykite arba paskrudinkite (keptuvėje arba orkaitėje, kaip įprastai darote).
- Ant duonos tepkite pupelių užtepą, dėkite grybus ir pupeles, šoninės gabaliukus. Pabarstykite smulkintomis petražolėmis.
- Gardaus skrebučio!
Parašykite komentarą