Savaitgaliais labai mėgstame valgyti angliškus pusryčius, todėl jau kurį laiką galvojau apie šio patiekalo ingredientus patiektus kitaip. Pavyzdžiui, ant duonos, kurios tikrai dažnai lieka tinkamos būtent skrebučiams.
![](https://pipiraipiene.lt/wp-content/uploads/2021/01/3E308BE6-F599-44AA-A380-FC62D5439199-916x1024.jpeg)
![](https://pipiraipiene.lt/wp-content/uploads/2021/01/916879A8-0A28-498D-9078-BACE25DFC2FE-854x1024.jpeg)
Tie patys ingredientai: duona, pupelės, pievagrybiai ir šoninė, keli papildomi prieskoniai ir ragaujame visai kitą patiekalą. Mano virtuvėje grybai itin mėgsta čiobrelių draugiją, tad juos įtraukiau ir į šį receptą. Pupelių užtepui gaivumo suteikia citrina, o švelnų, vos juntamą aštrumą – česnako granulės. Tokį užtepą galima būtų patiekti su daržovių lazdelėmis ar traškučiais. Kreminis pupelių užtepas, švelniai gomurį glostantys ir čiobreliu kvepiantys pievagrybiai su pupelėmis ir klevų sirupu aptepta traški šoninė – skirtingos tekstūros ir daug skonio!
![](https://pipiraipiene.lt/wp-content/uploads/2021/01/10D01BA8-FD1B-4F77-AF08-14C58919D7DB-1024x993.jpeg)
![](https://pipiraipiene.lt/wp-content/uploads/2021/01/FFD17864-2FC6-4F80-B4BC-93CA5063AC44-921x1024.jpeg)
Skrebučius galima valgyti vienus, o galima iškepti ir kiaušinį – priklauso nuo valgytojų alkanumo ir norų. O jei be kiaušinio, tai netgi nebūtinai tai turi būti pusryčių patiekalas – tokie sumuštiniai puikiai tinka užkandžiams.
Patiekalas paruošiamas nesudėtingai, tik turi keletą ingredientų, kurie gaminami atskirai. Aš gaminu taip: pirmiausia, įjungiu orkaitę ir padarau pupelių užtepą, tuomet paruošiu šoninę kelionei į orkaitę.
Tuo pat metu kaičiu kaitlentę ir dedu keptuvę. Kol kaista, supjaustau grybus. Šoninė ir grybai iškepa panašiu metu. Pasmulkinu petražolę ir supjaustau duoną. Kai šoninė paruošta, o grybai su pupelėmis keptuvėje gaudo paskutines šilumos akimirkas, šildau duoną sumuštinių keptuve. Kol konstruoju ir barstau petražolėmis skrebučius, spėja iškepti ir kiaušinis. Gardžių atradimų!
![](https://pipiraipiene.lt/wp-content/uploads/2021/01/60D8AC80-CFFD-4A41-992E-DA4BE2CA82F4-956x1024.jpeg)
Skrebutis su pupelėmis ir grybais
Ingredientai.
Pupelių užtepas
- 125 g baltųjų pupelių „Cannellini“, virtų
- 1 valg. š. citrinos sulčių
- ½ arb. š. citrinos žievelės
- 50 g tepamo kreminio sūrio
- ½ arb. š. druskos
- žiupsnelis pipirų
- ½ arb. š. česnako granulių
Grybai ir pupelės
- 200 g pievagrybių (naudojau ruduosius)
- 2 – 3 valg. š. kokosų aliejaus (ar kito mėgstamo)
- 1 arb. š. šviežio čiobrelio (½ arb. š. džiovinto)
- 2 valg. š. balzamiko padažo
- ½ arb. š. druskos dribsnių
- žiupsnelis pipirų
- 100 g baltų pupelių „Cannellini“, virtų
Šoninė
- 100 g karštai rūkytos šoninės
- 1 valg. š. klevų sirupo
Mėgstamos duonos: 4 – 6 riekelės, priklausomai nuo dydžio
Saujelė šviežios petražolės patiekimui
Gamybos eiga.
Pupelių užtepas.
- Visas pupeles skirtas šitam patiekalui suberkite į sietelį, perliekite šaltu vandeniu ir atsargiai pakratykite sietelyje, kad skystis nubėgtų.
- Į maisto smulkintuvą dėkite 125 g pupelių, citrinos sultis ir nutarkuotą žievelę, tepamą sūrį, druską, pipirus ir česnako granules. Smulkinkite, kol masė taps vientisa ir kreminė.
Šoninė.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros, kepimo režimas – viršus/apačia.
- Šoninę supjaustykite vienodo storio griežinėliais ir dėkite ant kepimo popieriumi ar silikoniniu kilimėliu ištiestos kepimo skardos.
- Kai orkaitė įkaista, dėkite skardą su šoninę ir kepkite 12 – 15 minučių. Iš šoninės pasišalins didžioji dalis riebalų, gabaliukai susitrauks, tik stebėkite, kad neperkeptų, nes bus kieta.
- Ištraukite skardą. Šoninės gabaliukus sudėkite ant popierinio rankšluoščio. Pakeiskite kepimo popierių ar silikoninį kilimėlį, nes ant jo bus likę nemažai riebalų.
- Vėl sudėkite šoninę ant kepimo skardos ir kiekvieną gabaliuką patepkite klevų sirupu.
- Dėkite atgal į orkaitę ir kepkite 3 – 4 minutes.
- Išėmę iš orkaitės, palikite kelioms minutėms atvėsti, o tada šoninę supjaustykite mažesniais gabalėliais.
Grybai ir pupelės
- Pievagrybius supjaustykite išilgai, griežinėliais. Priklausomai nuo dydžio, išeina 3 – 4 griežinėliai iš vieno grybo.
- Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies, įdėkite kelis šaukštus kokosų aliejaus.
- Keptuvei įkaitus, išdėliokite pievagrybių griežinėlius per visą keptuvės plotą ir kepkite apie 3 – 4 minutes. Kepdami grybai šiek tiek susitrauks, apvertus pamatysite, kad gražiai paskrudo – tuomet galima apversti. Jei reikia, įdėkite dar šaukštą aliejaus. Kitą pusę kepkite irgi 3 – 4 minutes.
- Kai grybai gražiai apskrudę iš abiejų pusių, berkite čiobrelį, dėkite balzamiko padažą ir pupeles. Kaitrą galima išjungti. Pamaišykite, dėkite pipirus ir druską.
Skrebučio konstravimas
- Duonos riekes pašildykite arba paskrudinkite (keptuvėje arba orkaitėje, kaip įprastai darote).
- Ant duonos tepkite pupelių užtepą, dėkite grybus ir pupeles, šoninės gabaliukus. Pabarstykite smulkintomis petražolėmis.
- Gardaus skrebučio!
Parašykite komentarą