Kreminė kiaušinienė, Benediktai, omleto suktinukai ir kitokios kiaušinių variacijos yra vieni mėgstamiausių mano pusryčių pasirinkimų savaitgaliais. Šį kartą dalinuosi ant bulvių paplotėlių patiektais be lukšto virtais kiaušiniais su rūkytu tunu. Sotus ir lėtiems savaitgalio pusryčiams itin tinkantis receptas!
Jei atvirai, man ši kombinacija net geresnė bei tradicinių Benedikto kiaušinių, kurioje naudojama bandelė. Taip puikiai drauge dera bulvės, avokadas, rūkytas tunas ir kiaušinis. Tiesa, tuną galima keisti rūkyta lašiša. O sūdytos lašišos šiame recepte nepatarčiau naudoti – skoniui pritrūko išraiškingumo.
Ingredientai.
2 asmenims.
Bulviniai paplotėliai, 4 – 6 vnt.:
- 3 vidutinio dydžio bulvės.
- 1 kiaušinis.
- Druskos ir pipirų pagal skonį.
Gaminame.
- Nuskustas ir nuplautas bulves sutarkuokite per burokinę tarką. Dubenyje esančius tarkius užpilkite vandeniu, palaikykite minutę ar kelias ir vandenį nupilkite. Tarkius gerai nusausinkite.
- Įmuškite kiaušinį, įdėkite pipirų ir druskos.
- Keptuvę įkaitinkite ant vidutinės ugnies. Kepimui naudoju kokosų aliejų, galite rinktis mėgstamą.
- Bulvių masę išmaišykite ir dėkite po kelis šaukštus bulvių tarkių vienam paplotėliui. Kepkite 3 – 4 minutes iš vienos pusės, tada apverskite ir kepkite dar tiek pat. Iš 3 bulvių iškepu 6 paplotėlius, 4 suvalgome su kiaušiniais, o keli lieka užkandžiui vėliau. Galima paplotėlius daryti platesnius ar storesnius, kad išeitų 4.
- Iškepusius paplotėlius dėkite ant popierinio rankšluoščio, kad sugertų aliejaus perteklių.
- Kol paruošite kiaušinius, paplotėlius galima palaikyti šiltoje orkaitėje.
Avokadų „majonezas“:
- 2 prinokę avokadai.
- 1 valg. š. citrinos sulčių.
- 3 valg. š. natūralaus jogurto.
- 1 arb. š. krienų.
- Druskos, pipirų.
Gaminame.
Avokadus sutrinkite šakute ar smulkintuvu, sudėkite likusius produktus, gerai išmaišykite. Šiam „majonezui“ labai svarbu, kad avokadai būtų sunokę ir gardūs, kitaip skonis šiek tiek nukentės.
Be lukšto virti kiaušiniai:
- 4 kiaušiniai.
- 4 arb. š. citrinos sulčių arba 1 valg. š. acto.
Gaminame:
- Vidutinio dydžio ar didesniame puode užvirkite vandenį. Pasiruoškite nedidelį sietelį ir dubenėlį, 4 nedidelius puodelius arba stiklines ir kiaurasamtį.
- Kai vanduo pradeda kunkuliuoti, vieną kiaušinį įmuškite į sietelį, palaikykite apie pusę minutės, kol nuvarvės dalis skysčio (vandeninga kiaušinio dalis), tada iš sietelio atsargiai kiaušinį įleiskite į puodelį. Tą patį padarykite su visais kiaušiniais.
- Verdant kiaušinius be lukšto reikia šiek tiek rūgšties paspartinti baltymo koaguliacijai, kad baltymas greičiau ir tvirčiau apsuktų trynį. Galimi du būdai: į užvirusį vandenį įpilti šaukštą acto arba užpilti po 1 arb. š. citrinos sulčių ant stiklinėse esančių kiaušinių, tik svarbu taikyti ant baltymo dalies.
- Kai esate pasiruošę kiaušinius leisti į vandenį, puodą nukelkite nuo kaitros ir stebėkite, kada nustoja kunkuliuoti – gali būti tik maži burbuliukai. Kiaušinius svarbu išleisti kuo arčiau vandens paviršiaus, vienu metu į puodą leiskite 2 kiaušinius, tuomet – kitus du. Uždenkite puodą.
- Kiaušinius puode laikykite 3,5 – 4 minutes, priklausomai kokią trynio tekstūrą labiau mėgstate. Man patinka skystas trynis, todėl kiaušinius su kiaurasamčiu išimu po 3,5 minutės. Jei norite minkšto, palaikykite minute ar pusantros ilgiau nurodyto laiko.
- Kai kiaušinių konsistencija tenkina, išgriebkite juos kiaurasamčiu ir dėkite ant popieriniu rankšluoščiu išklotos lėkštės.
Patiekimui:
- Apie 80 g rūkyto tuno, supjaustyto riekelėmis.
- Saujelė šviežių smulkintų krapų.
Konstruojame patiekalą:
- Į lėkštes dėkite po 2 bulvių paplotėlius, ant jų – paskirstykite avokadų „majonezą“, tik palikite kelis šaukštus
- Ant bulvių paplotėlių su avokadų mase dėkite plonai pjaustyto tuno riekeles.
- Tuomet eilė – be lukšto virtiems kiaušiniams. Ant kiaušinių uždėkite likusį avokadų „majonezą“, pabarstykite smulkintais krapais ir papuoškite nedideliais tuno gabaliukais.
Jaukių rudens (ir ne tik) savaitgalio pusryčių!
Parašykite komentarą